Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат реформа на социалните услуги за възрастни

Снимка: РАДИО ВИДИН

Според заместник-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова в тази област не е инвестирано години наред, а местните власти не са били подпомагани от държавата за развитието и модернизирането на домовете за възрастни. Заедно със Сдружението на общините ще се направи оценка какви нови услуги да бъдат създадени за възрастните хора и къде ще бъдат разкрити. Институциите ще се реформират поетапно със средства от оперативните програми "Развитие на човешките ресурси" и "Региони в растеж". Според заместник-министър Русинова  целта е домовете да предлагат модерни и качествени комплексни социални и здравни услуги. Какво мислят за това в самите институции и какви са сега условията, отговор потърсихме в Дома за стари хора в град Кула, който е най-големия в региона. Домът, който е създаден преди почти 60 години сега носи името "Свети Василий Велики". Капацитетът му е за 50 души, разказва директорът Илияна Цанова. С нея разговаря Йорданка Герасимова.

"Ще видим какво ще решат с новия  закон от първи януари. И тук се говори за направата на повече дневни центрове, защитени жилища. Социалната политика е в такава посока- домовете да се разформироват...Имаше преди това едно проучване на нуждите на общините от социални услуги. Нашият район е със застаряващо население. Дано да се вземе това предвид и да не се правят прибързани решения"- коментира Илияна Цанова.

Жечка Илиева и Веса Стоянова са сред настанените в Дома за стари хора в град Кула:

"Домовете трябва да са достъпни за повече хора. Мисля,че трябва по-дълго да се задържат така."

"Условията са добри, но може би има нужда да се направи нещо по-съвременно."

Социалните услуги са сред приоритетите на Общината, каза пред Йорданка Герасимова кметът на Кула Владимир Владимиров:

"В. Дома за стари хора, който съществува, той е с капацитет за 50 потребители, преди три години беше направен ремонт и условията мога да кажа, че са повече от прилични. Възрастните хора виждам, че те страдат по-скоро от липсата на контакти и в Дома за стари хора те попадат в една среда със свои съмишленици, с хора, с които могат да споделят. Община Кула предлага социални услуги почти по целия каталог от услуги, които се финансират от Министерството на труда и социалната политика, в това число са и грижите за възрастните хора. Преди шест години бяха изведени децата от една сграда-бившия Дом за деца с умствена изостаналост и тази сграда остана неизползваема. Направихме си труда веднага да поръчаме препроектиране, за да бъде тя пригодена за настаняването на възрастни хора. Там ще  има два центъра за настаняване от семеен тип. Това е заложено и в програмата за социални услуги на общината, както и в областната програма."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45