Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможен ли е целогодишен туризъм в Северозапада

Снимка: Радио ВИДИН

Град Берковица е разположен в полите на Западна Стара планина. Градът е обявен за курорт от национално значение от 1974 година. С природните си дадености е привлекателно място за туризъм, спорт и развлечения. Емблема на града е Часовниковата кула, но има и още интересни обекти. За възможностите за туризъм говорим с Димитринка Цветкова- сътрудник в Туристическия център в Берковица:


"В Берковица имаме целогодишно туристи. През зимата обикновено са хората, които са любители на ските, на зимния сторт. През лятото имаме доста чужденци. За тях представлява интерес Етнографският музей, който е с най- богата етнографска експозиция в Монтанска област."


В музея могат да се видят носиите на каракачаните, как се е правило масло и как се тъче.

"Каракачанската женска сватбена носия е тежала около 20 килограма. Представете си какъв ужас е булката да издържи в целия си колорит 20-килограмова носия."

За да бъдат насочени към различните възможности за туризъм, първата цел на Димитринка Цветкова е да разбере какво търсят хората- лукса, удоволствието, историята.


"Използвам информация, която не може да се прочете свободно в интернет. Моята цел е да го заинтригувам отново да се върне в Берковица."



Часовниковата кула е строена през 1872-1874 година и е най-отличителният архитектурен паметник в центъра на града. Интересното за нея е, че по онова време, когаято сутрин удари камбаната, това било знак, че  време да се отворят местните дюкяни.

Други интересни обекти в Берковица са къщата - музей "Иван Вазов", Градската художествена лагерия, Римската баня, крепостта "Калето", на 9 километра от града е клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий". 

Вършец е курортът на Северозапада, с възможности за спа и балнео туризъм. Дали туристите търсят и други възможности за развлечения в свободното време и какви?

"Има интерес от началото на май до края на годината. Дори към днешна дата към Вършец има доста голям интерес. Освен привлекателна дестинация за уикенда, Вършец е привлекателна дестинация с лечебна цел. Все повече хора посещават базите. Минералната вода помага за доста заболявания. Задължително е да се направи консултация с лекар, за да може да определи как да се ползва водата", каза Спас Зарчев- PR на Община Вършец.


Вършец е любима дестинация за столичани, особено за млади семейства с деца. Посещава се и от редовни туристи, които идват, заради лечебната вода.


"Преди 2 години открихме въжен парк, който пожъна огромен успех. Конната база също е много атрактивна, ползва се от много гости. Екопътеките са уникални, с различна натовареност и с различна дължина."


Последните две години Общината полага големи грижи за екопътеките- те са поддържани, с подменена маркировка. По-леките маршрути са подходящи за разходки и през зимните месеци. През миналата година 35 хиляди човека са посетили Вършец. Към края на октомври почиващите, които са посетили града, са 37 500 човека, показват данните от къщите за гости и хотелите.


"Клиентите станаха по-капризни, търсят по-удобния вариант, по-луксозното на по-ниска цена, което рядко може да се случи", смята Анелия Стефанова- управител на туристическа агенция "Елит-М Травел" от Монтана.

Родопите са най-предпочитана дестинация от хората в региона, както и Сандански, Петрич, Рилският манастир.

"Два дни са повечето пакети, събота и неделя, за да е удобно и на работещите. В чужбина до съседните страни само предлагаме. Като че ли Турция е най- предпочитана. Не само заради ниската стойност на лирата, но и заради ухажването на клиентите, което получават там от персонала, което в България, за съжаление, го няма."

В Северозапада агенцията предлага еднодневни екскурзии. Голям интерес е имало към пещерата "Венеца", която беше открита през 2015 година.

Целогодишно интерес има към Сандански, съчетана дестинация с Рупите, Лещен и Ковачевица. Питам Анелия Стефанова как решава кои маршрути да предложи на клиентите?


"От една страна самите клиенти подсказват към кое имат интерес. От друга страна, след като ние сме обиколили някое място и ни е харесало, съответно го обявяваме."

Една от любимите дестинации на Анелия Стефанова е Златоград, съчетано посещение с Перперикон, в близост до Кърджали и Хасково.

Дарина Аргирова е управител на туристическа агенция "PegasoTravel" в Каварна. Води групи от България в Румъния, по манастирите в окръг Констанца. Смята, че бъдещето е в религиозния туризъм:


"Най- вече защото българите се интересуват от религиозен туризъм. Това е една от водещите тенденции. Строят се много нови манастири в Румъния, за разлика от България. Ние имаме стари манастири, запазени по време на турското робство. Румънците не могат да се похвалят с това, те са нова държава, миналата година празнуваха 100 години от създаването си."

От град Констанца до манастира "Свети Андрей" са само 10 манастира. Агенцията подготвя и мобилно приложение, което ще указва координатите до съответния манастир, беседа с историята на манастира.

"Бъдещите видове туризъм са екотуризъм, селски туризъм, културен, опознавателен и религиозен. Вече устойчивите видове туризъм са алтернативните", категорична е Дарина Аргирова.

Николай Панайотов е представител на Варненската туристическа камара. Селският туризъм е възможност за региони за целогодишни посещения от туристи:

"Хората, отивайки на село, те съответно да контактуват с местните хора, да се запознаят с местните обичаи, традиции. Друг е въпросът, че когато говорим за Германия и Франция, когато е започнало развитието на туризма, самите села са имали изградена инфраструктура. При нас е обратното- искаме да правим туризъм без да имаме изградена инфраструктура. В България селският туризъм е най- развит в планинските райони и Родопите."

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03