Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Музикална зона" на 28 ноември 2019 слушаме китариста Джон Скофийлд – 3 част

Снимка: www.vintageguitar.com

През 2009 г. Джон Скофийлд издава албума Piety Street с басиста Джордж Портър – младши и Джон Клиъри – пиано, орган и вокали, с когото гостува съвсем наскоро у нас. Албумът съдържа госпъл класики, като повечето са изпълнени от Клиъри, а в три от тях пее John Boutte. Чудесно съчетание на биг бенд и симфоничен оркестър със звука на електрическата китара може да се долови в специално аранжирания от Винс Мендоса албум 54 от 2010 г. Past Present /2015/ и Country for Old Men /2016/ са наградени с "Грами" като най-добри джаз инструментални албуми. В Hudson /2017/ Скофийлд си сътрудничи с музикантите Джон Медески – орган, пиано, флейта и вокали, Лари Гренадир – контрабас, вокали и Джак ДеДжонет – ударни, флейта и вокали. Албумът дава името и на самата супергрупа. Последният студиен албум на Скофийлд е Combo 66 /2018/, който ни препраща чрез музика в края на 60-те и началото на 70-те години на миналото столетие. Завършваме с дуото Скофийлд / Клиъри, без претенции за изчерпателност по темата. Насладете се на специфичния китарен звук на Джон Скофийлд!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

В "Музикална зона" на 21 ноември 2019 слушаме китариста Джон Скофийлд – 2 част

В началото на 90-те американският джаз рок китарист и композитор Джон Скофийлд сформира квартет, за който начинът на написване на музиката е повлияна от един от основоположниците на съвременния джаз - Чарли Мингъс. Работи и с други китаристи, между..

публикувано на 21.11.19 в 09:00

В "Музикална зона" на 14 ноември 2019 слушаме легендарния китарист Джон Скофийлд – 1 част

Съвсем наскоро Джон Скофийлд гостува у нас на петия "Пловдив джаз фест". Китарист – виртуоз, който непрекъснато слуша, композира и изпълнява музика. Макар да не са му чужди технологиите, предпочита обикновеното свирене на китара. Майстор на..

публикувано на 14.11.19 в 09:00
Вижте още

Дете дарява своя творба на читалището в Бърдарски геран

11 - годишната Мария Минчева от Бърдарски геран дари макет на възрожденска къща на читалището в селото.  Момичето е част от танцовия състав, родът й по майчина линия от Бърдарски геран, а детето всяко лято си идва на село, каза председателят..

публикувано на 03.09.24 в 15:30

Министър Петко Николов: Няма да има производствена база на "Ел Би Булгарикум" извън Видин

Единствената производствена база на държавното млекопреработвателно предприятие остава във Видин.  Предвиждат се инвестиции за подобряване на материалната база, които ще започната още през този месец. Това увери  министърът на икономиката и..

публикувано на 03.09.24 в 15:00

Чипровското училище "Петър Парчевич" навършва 400 години

Община Чипровци се подготвя за голям празник. Тържествата са тридневни и са по повод празника на града, отбелязван на 6 септември.  С богата програма на 7 септември в Чипровци ще бъдат отбелязани 400 години от създаването на първото светско..

публикувано на 03.09.24 в 14:25

Училището в Брегово създава виртуален музей

Виртуален музей създават учители и ученици в СУ " Свети Свети Кирил и Методий" в Брегово.  Той ще представлява  дигитализирана информация, която отразява снимки, документи и спомени на очевидци,  историята, развитието, учителите през годините. Ще..

публикувано на 03.09.24 в 13:00

"Змей омайник" на Симона Панова излиза на книжния пазар

Днес ще си говорим за змейове, самодиви и други магически създания, ще се разходим в градската градина, квартал Калето и разбира се около и във крепостта Баба Вида, където магическите герои на  Симона Панова  от третия й роман  "Змей омайник"  за..

публикувано на 03.09.24 в 08:24

Вирусолог: Западнонилската треска не може да се разпространява от хората

Западнонилската треска, която тези дни ни напомни за себе си, не е ново заболяване за Европа. Случаи се регистрират ежегодно, каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.  Тя цитира данни на Европейския център за контрол на заболяванията, според..

публикувано на 02.09.24 в 17:11

Видин през очите на туристите

Всеки, който е бил във Видин знае, че е малко, но чаровно градче, сгушено на брега на Дунав. През лятото то се превръща в истинска перла за туристите - български или чуждестранни, които акостират тук с големите круизни кораби. Всеки ден, през целия..

публикувано на 02.09.24 в 15:30