Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Музикална зона" на 28 ноември 2019 слушаме китариста Джон Скофийлд – 3 част

Снимка: www.vintageguitar.com

През 2009 г. Джон Скофийлд издава албума Piety Street с басиста Джордж Портър – младши и Джон Клиъри – пиано, орган и вокали, с когото гостува съвсем наскоро у нас. Албумът съдържа госпъл класики, като повечето са изпълнени от Клиъри, а в три от тях пее John Boutte. Чудесно съчетание на биг бенд и симфоничен оркестър със звука на електрическата китара може да се долови в специално аранжирания от Винс Мендоса албум 54 от 2010 г. Past Present /2015/ и Country for Old Men /2016/ са наградени с "Грами" като най-добри джаз инструментални албуми. В Hudson /2017/ Скофийлд си сътрудничи с музикантите Джон Медески – орган, пиано, флейта и вокали, Лари Гренадир – контрабас, вокали и Джак ДеДжонет – ударни, флейта и вокали. Албумът дава името и на самата супергрупа. Последният студиен албум на Скофийлд е Combo 66 /2018/, който ни препраща чрез музика в края на 60-те и началото на 70-те години на миналото столетие. Завършваме с дуото Скофийлд / Клиъри, без претенции за изчерпателност по темата. Насладете се на специфичния китарен звук на Джон Скофийлд!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

В "Музикална зона" на 21 ноември 2019 слушаме китариста Джон Скофийлд – 2 част

В началото на 90-те американският джаз рок китарист и композитор Джон Скофийлд сформира квартет, за който начинът на написване на музиката е повлияна от един от основоположниците на съвременния джаз - Чарли Мингъс. Работи и с други китаристи, между..

публикувано на 21.11.19 в 09:00

В "Музикална зона" на 14 ноември 2019 слушаме легендарния китарист Джон Скофийлд – 1 част

Съвсем наскоро Джон Скофийлд гостува у нас на петия "Пловдив джаз фест". Китарист – виртуоз, който непрекъснато слуша, композира и изпълнява музика. Макар да не са му чужди технологиите, предпочита обикновеното свирене на китара. Майстор на..

публикувано на 14.11.19 в 09:00
Вижте още

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да..

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от..

публикувано на 23.04.24 в 14:13