Откраднаха парче от историята на видинско училище

| обновено на 02.12.19 в 13:05
Снимка: Архив


Металната табела от стената на старата сграда на училище "Св. св. Кирил и Методий" във Видин е открадната, съобщават от учебното заведение. Ръководството на средното училище се обръща към гражданите с молба да бъде върнато историческото свидетелство за най-голямото наводнение в историята на града. Полицията не е уведомена, каза директорът Бисерка Каменова.

"Табелата има надпис, който гласи "През наводнението водата достигна дотук". Има и стрелка. Не можем да я възстановим лесно. Призивът ни е за отговорност. Ако някой е забелязал гражданин, позволил си да я премахне, нека се свърже с нас. Не очаквах да се посегне на такова историческо наследство. Свързах се с фирмите, изкупуващи желязо. Ако беше при тях, аз щях да си я изкупя. Засега няма информация. Доколкото разбирам, в града хората са запознати с личностите, интересуващи се от подобни исторически предмети. Надявам се идеята им да е за съхранение, не за продажба. Оставам оптимист, вярвам че ще си получим табелката. Съвсем случайно видяхме, че липсва, защото от моя кабинет виждам, че има табелка, а се оказва, че това е просто останалото петно. Ако не я намерим, ако не ни я върнат, ще я възродим по съвременен начин. Нашата цел е да има стена, колона и място ще има, табелка - също".

Старата сграда беше съборена наскоро, след взето решение на заседание на Общински съвет-Видин.

Историята на видинското училище е почти 150-годишна. Създадено през 1885 година, то стартира с над 260 ученици в шест паралелки, от първо до четвърто отделение. През 50те години на миналия век местните ученици започват да учат във вече несъществуващата стара сграда. Инициативата за създаването на възпоменателните паметни знаци, напомнящи за най-голямото водно бедствие в историята на града, е на видинския кмет Бърни Бончев, управлявал от 1934 до 1938 година. Поставя ги градоначалника Цоко Байчев, малко след бедствието.

"Училището е създадено през 1885 година. Първоначално се помещавало в сградата на черквата "Св. Димитър". След това се прехвърля в новата за онова време сграда, която днес е позната като старата сграда. Това се случва през 1953-54 година. Старата сграда, която в момента е разрушена, е построена за начално училище през 1910 година. Имала е пет класни стаи. Историческата справка показва, че в годините на Балканските войни занятия са се провеждали. През март 1942 година училището се наводнява от река Дунав, затова от 2 март спират учебните часове. Материалите, пособията, като цяло цялата база била унищожена. Училището започва да се обитава от семейства от квартала, които били с разрушено имущество от наводнението. През лятото т.нар стара сграда е ремонтирана, а учебните занятия започват наново на 15 септември. През 1952-53 година е упоменато от тогавашния директор, че "училищната сграда, макар и стара, е годна". Обучението в старата сграда се извършва до 1969 година, когато се построява новата постройка - т.е сегашната. До лятото на 2018 в старата имаше учебен процес. Аз констатирах като директор, че няма вода, няма тоалетна, покривът се рушеше, а дъждът си пробиваше път вътре към самите инструменти. Сега е останала само част от стена, която аз искам да е част от паметник. Историята не можем да я забравим".

Табелата ще бъде част от паметна плоча в памет на патрона на училището - светите братя Кирил и Методий.

"2020 година училището чества 135 години от създаването си. Искаме да имаме тази площ, която окончателно ще се открие при пълното премахване на старата сграда. Ще има паметник на Светите братя Кирил и Методий, а в стената да има табелка, упоменаваща наводнението. Съответно сме замислили и пейки за гражданите. Коледният ни концерт, който ще е на 19 декември, ще има благотворителна насоченост - входът ще е 1 лев, те ще са дарение. Започваме тази акция, надяваме се хората да дарят. Във Видин няма паметник на Светите братя. Нека запазим историята, нека уведомим гражданите. Предстоят разговори с ръководството на Община Видин".

През 2017 година неизвестни вандали откраднаха парченце от историята на Видин: същата табела от фасадата на театъра. 

Вижте още

Петък 13-ти е – дебне ли ни нещастие зад ъгъла?

Петък 13-ти, наричан още сред хората "черен петък", е известен като злощастен ден не само в България, но и навсякъде другаде по света. Народната митология бързо възприема нещастията и по-трудно хубавите моменти, поради което и в Българската национална мисъл петък 13 придобива голяма популярност за кратко време.  Защо числото 13 и то точно в ден..

публикувано на 13.12.19 в 16:31

Празник на врачанските вина, ракии и мезета

За трета поредна година във Враца ще се проведе празника на врачанските вина, ракии и мезета. Инициативата е на Общината, а събитието се превръща в традиция преди коледните празници. В празника нямат право да участват изби.  "Всички участници ще бъдат в много добро настроение, защото желаят да покажат всичко, което са произвели от грозде, било то вино..

публикувано на 13.12.19 в 11:35

"Мисията възможна": добротворчеството обединява мездренски села

Учениците от училище "Св. Климент Охридски" в село Зверино се включиха в инициативата "Жълти стотинки" . - единствената по рода си благотворителната акция от деца за деца. В продължение на 365 дни се събират монети от 1, 2 и 5 стотинки, които се предават в указани пунктове в градовете. Програмата насърчава и развива дарителската култура у..

публикувано на 12.12.19 в 16:53

100-годишната баба Севда: "Харесва ми да съм тук и сега"

Столетник е днешният "старейшина". Баба Севда - така я познават там, където живее - село Въртоп, община Видин. На 16 ноември тази година баба Севда навърши 100 години, а близките й организираха мило тържество.   Въпреки тежестта на стоте си години, баба Севда е запазила завидна памет. Малко трудно, но увлекателно разказва за живота си, от..

публикувано на 12.12.19 в 15:29

Деца създават коледна игра чрез програмиране

Коледна картичка не от хартиени материали, а от интерактивно приложение от таблет, ще могат да изработят деца във Враца . За първа година "Враца софтуер общество" организира коледни работилници за най-малките - от 6 до 11-годишна възраст.  Ще мотивираме децата за създаване на коледна игра, разказа Доротея Владова , един от менторите в MindHub..

публикувано на 12.12.19 в 12:25

Изработват коледна украса от отпадъци във Враца

Работилници за изготвяне на коледна украса от отпадъци се организират във Враца. Инициативата "Коледно СМЕТворчество" е на сдружение "Чиста Враца", целта е с изработените играчки да бъде украсена елха на обществено място в града.  Врачанските Средни училища "Христо Ботев" и "Никола Войводов" вече са се включили в проявата, а утре- 13 декември,..

публикувано на 12.12.19 в 11:28

В "Музикална зона" на 12 декември 2019 слушаме разнообразни изпълнители и композитори

На днешния 12 декември се навършват 104 г. от рождението на американския певец и актьор Франк Синатра . По този повод си припомняме няколко от звездните му хитове. На 11 декември се навършиха 261 г. от рождението на Карл Фридрих Целтер – германски композитор и диригент, приятел на Гьоте, увековечил поемите му с музика. По повод Денят на..

публикувано на 12.12.19 в 09:00