Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пчеларството- (тъжната) поезия на селското стопанство

Снимка: Петър Младенов


Един след друг се трупат проблемите при пчеларите. Заради един от тях- нерегламентираните пръскания, преди седмица пчелари от Варна излязоха на протест в София. Протестът не намери широк отзвук, но това не значи, че проблемът е локален. Единен ли е секторът, кои са причините за недоволства сред гилдията, само пчеларите ли засягат пчеларските проблеми- тези въпроси коментираме с председателя на видинското пчеларско дружество "Димитър Балев"- Петър Младенов:

"Пчеларските проблеми се превърнаха и в екологични и това вече накланя везните към един малко по-прагматичен начин на мислене. Основният проблем е, че липсва последващ контрол... Винаги сме готови да протестираме, защото винаги има за какво, но е добре и да се предлагат решения... Много са проблемите, но очаквам поетапно тяхното решаване, още повече, че сме засегнати не само ние като община, като държава, като континент... Всичко обаче е безпредметно, когато липсва последващ контрол... Когато се даде възможност да се спекулира с каквото и да е, то се прави. Въпросът е да не се създават ситуации, които да провокират това. Защото наредби имаме, но те не се спазват  и това трябва да е ясно. Не се спазват, защото яма контрол- тук е омагьосания кръг...."

Проблем в сектора са и ниските изкупни цени, за които става дума всяка есен. Тази година от гилдията сигнализираха, че пазар на меда просто няма.

"Има и обстоятелства, които утежняват ситуацията. Може би, макар и в малка част и ние пчеларите да сме виновни...Не само, че цената е ниска, но реално няма пазар дори и на най-ниските цени. Мога да споделя това, което се коментира на всеослушание- тези хора, които имат възможност да изкупуват и изнасят пчелен мед в чужбина, имат значителна вина за компрометирането на българския пчелен мед откъм качество и това в значителна степен обяснява ситуацията на пазара... Може да се отвори темата и с вноса на украински, китайски, аржентински мед, които са с проблемно  качество и на скандално ниски цени. Цените не са съпоставими и с цените на меда в съседна Сърбия. Това няма обяснение." 

Пчеларят смята, че другият проблем - нерегламентираните пръскания, не може да бъде стопиран, заради липсата на контрол. Това обаче е на път частично да бъде поправено, тъй като наскоро на заседание на Консултативния съвет по пчеларство е взето решение служители на Агенцията по храните да дават денонощни дежурства и в празнични, и в почивни дни, за да са на разположение при подаването на сигнали. Това, обаче би било безпредметно, ако я няма пчеларската активност. И тук влизаме в омагьосания кръг, защото активността е в зависимост от това дали пчеларят е легитимен и регистриран. Защото на фона на всички, които се занимават с пчеларство, много малък е процентът на регистрираните пчелари, които могат да имат претенции за каквото и да било... 

Увеличаването на разходите за отглеждане на пчелните семейства на фона на плануваното вдигане на осигурителния пазар ще изкара много хора в сивия сектор, смята Петър Младенов. Според него държава- пчелари и потребители трябва да гледат в една посока. Как топлата есен се отразява на пчелите? 

"На този етап нещата са добре, но е всеизвестно, че пчелите в късна есен и през зимата не обичат толкова много трайните затопляния, не обичат и влагата. Но пък пчелите са много адаптивни и започват да привикват с динамичните промени в природо-климатичните обстоятелства. Тук пък е нашият майсторлък да управляваме тези техни навици, за да ги доведем до успешно иззимуване и да можем да разчитаме на добра година. Към момента нещата са под контрол. Пчеларството винаги е било поезията на селското стопанство, а ние винаги ще си останем пристрастни! Важното е да се търси решение на всеки проблем." 

В звуковия файл чуйте още: Проблем ли е за почвите монокултурното земеделие- темата коментира агрономът Иван Попов; 
Има ли романтика в живота на село- мнението на Найден Христов от монтанскто село Благово- позитивен човек, който е разбрал, че животът е щафета, а от корените си не можем да избягаме... 

Вижте още

В „Музикална зона” на Димитровден слушаме песни, възпяващи българските градове

   Честит празник, Видин!   И понеже нашият град има празник, днешната „Музикална зона“ ще бъде посветена на българските градове- по-големи или по- малки, възпети в песни! Когато всички си тананикат песен, свързана с определен град, той печели популярност, става по-интересен! Има много хубави песни, които възпяват българските градове. За..

обновено на 26.10.20 в 10:11

Информационна кампания популяризира защитените зони в област Видин

С встъпителна пресконференция в Чупрене бе даден старт на проекта "Организиране и провеждане на информационна кампания за Натура 2000 зоните на територията на област с административен център Видин" по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 година.  "Натура 2000" е общоевропейска мрежа, съставена от защитени зони и целяща да осигури..

публикувано на 22.10.20 в 15:45

100 души от община Видин получават домашни грижи

Във Видин бе открит Център "Домашни грижи". Той е един от трите нови центъра, с които се разширява мрежата от центрове "Домашни грижи". Първите четири центъра за домашни грижи са открити в област Враца през 2012 година. На откриването във Видин присъства д-р Надежда Тодоровска - заместник генерален директор на БЧК и двигател на проекта..

публикувано на 20.10.20 в 15:22

Army of Lovers в „Музикална зона“

  Екстравагантната евро денс група Army of Lovers се ражда през далечната 1987 година в Швеция. Те бързо набират популярност в цяла Европа, благодарение на крещящия си външен вид, пищните костюми и видеоклиповете, голяма част от които са забранявани за излъчване по MTV, заради подчертаната им сексуалност.   Те са майстори на провокацията, което им..

публикувано на 19.10.20 в 09:43

Есенното почистване в Берковица продължава и през ноември

До края на ноември ще продължи есенното почистване в Берковица.  В момента се почистват улиците: "Кирил и Методий", "Проф. Петко Наумов", "Захари Стоянов“, "Битоля", "Здравченица", "Черковина", "Охрид", "Вардар", "Ангел Кънчев", "Явор", "Берковска река", "Отец Паисий", "Гоце Делчев", "Лерин", "Шабовица", "Стамболийски", "Христо Ботев", "Звезда" и..

публикувано на 15.10.20 в 16:05

Sade в "Музикална зона"

Тя е чувствена, много харизматична, обаятелна и екзотична. Гласът й е топъл и завладяващ. Името й е Хелън Фолашаде Аду. Сетихте ли се вече? Със сигурност я познавате. Всеки познава песните и кадифения й глас. Британската певица от нигерийски произход е фронтмен на групата Sade. Досетихте се, нали?! Шаде е звезда, която има силно присъствие и която..

публикувано на 12.10.20 в 09:34

Стратегия за енергиен преход до 2050 година подготвят в Община Видин

До 2023 година трябва да бъде изготвена Стратегия за енергиен преход на Община Видин до 2050 година. Това съобщи на работна среща с партньорите от клъстър "Зелена синергия" заместник кметът на Видин Десислава Тодорова. Видин ще е единствената българска община с дългосрочна стратегия за енергиен преход. Документът ще бъде разработен в рамките..

публикувано на 08.10.20 в 15:31