Можем да сменим личния лекар и онлайнДо 31 декември здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар, като се регистрират при нов общопрактикуващ такъв. За смяната не се изисква отписване от листата на досегашния личен лекар, тъй като това се извършва по служебен път в Районната здравноосигурителна каса. При новоизбрания лекар заедно с регистрационната форма се представя и здравноосигурителна книжка, разясни Михаела Михайлова, младши експерт в Здравна каса-Монтана.

"Гражданите, които искат да сменят личния си лекар, трябва да попълнят регистрационна форма за постоянен избор. Формулярът може да бъде намерен на интернет страницата на Касата или от новия личен лекар. При смяната не е необходимо сегашния лекар да бъде известен. Съществува и опция за интернет смяна, но най-удачният вариант е да се отиде при новия личен лекар. Той ще пусне бланката, ще я попълни, а пациентът просто се подписва. Ако лицето веднага иска да използва услугите на новото джипи, то трябва да донесе в Касата бланката. Ние веднага ще го впишем".

В определени случаи можем да сменим и личния си лекар извън установените срокове на месеците юни и декември.

"От Област Монтана човек може да отиде в Област Видин. Може да се прехвърлите. Процедурата е същата - попълва се регистрационната форма. За да сменим личния си лекар в някой друг месец, трябва човек да отиде в Касата и да напише заявление до Директора. Това се случва когато се смени настоящ адрес, например".

Като здравноосигурено лице, независимо дали сме с прекъснати здравноосигурителни права, можем да получим електронен достъп до здравното си досие, което съдържа информация за медицинските услуги, които сме ползвали и които са били заплатени от Касата, както и информация за това кой е личният ни лекар. Можем да сменим джипито и онлайн, като процедурата е безплатна, каза главният експерт в Районната здравноосигурителна каса-Видин Десислава Петрова:

"Регистрационната форма за избор, подавана по електронен път, трябва да се подпише с електронен подпис. Онлайн изборът на лекар се случва през споменатите месеци юни и декември. Когато реализираме процедурата, лицето трябва да влезе в страницата на Касата, в "Услуги за граждани", а след това и в "Преглед на досие", а там избираме вход със сертификат - т.е електронен подпис. Ще ни се покаже здравното ни досие, а в меню "Избор на личен лекар" осъществяваме нашето желание. Към днешна дата услугата е актуална. Уточняваме, че е удобна. Не изисква посещение при лекаря. Съветваме здравноосигурените лица е да осъществят контакт с лекаря, защото ще е от полза. На сайта на Касата координатите на лекарите са налични в секция "Договорени дейности". Съдействие могат хората да получат и от Касата".

Пълният списък на личните лекари в област Видин е достъпен на сайта на Здравната каса.

Вижте още

Петък 13-ти е – дебне ли ни нещастие зад ъгъла?

Петък 13-ти, наричан още сред хората "черен петък", е известен като злощастен ден не само в България, но и навсякъде другаде по света. Народната митология бързо възприема нещастията и по-трудно хубавите моменти, поради което и в Българската национална мисъл петък 13 придобива голяма популярност за кратко време.  Защо числото 13 и то точно в ден..

публикувано на 13.12.19 в 16:31

Празник на врачанските вина, ракии и мезета

За трета поредна година във Враца ще се проведе празника на врачанските вина, ракии и мезета. Инициативата е на Общината, а събитието се превръща в традиция преди коледните празници. В празника нямат право да участват изби.  "Всички участници ще бъдат в много добро настроение, защото желаят да покажат всичко, което са произвели от грозде, било то вино..

публикувано на 13.12.19 в 11:35

"Мисията възможна": добротворчеството обединява мездренски села

Учениците от училище "Св. Климент Охридски" в село Зверино се включиха в инициативата "Жълти стотинки" . - единствената по рода си благотворителната акция от деца за деца. В продължение на 365 дни се събират монети от 1, 2 и 5 стотинки, които се предават в указани пунктове в градовете. Програмата насърчава и развива дарителската култура у..

публикувано на 12.12.19 в 16:53

100-годишната баба Севда: "Харесва ми да съм тук и сега"

Столетник е днешният "старейшина". Баба Севда - така я познават там, където живее - село Въртоп, община Видин. На 16 ноември тази година баба Севда навърши 100 години, а близките й организираха мило тържество.   Въпреки тежестта на стоте си години, баба Севда е запазила завидна памет. Малко трудно, но увлекателно разказва за живота си, от..

публикувано на 12.12.19 в 15:29

Деца създават коледна игра чрез програмиране

Коледна картичка не от хартиени материали, а от интерактивно приложение от таблет, ще могат да изработят деца във Враца . За първа година "Враца софтуер общество" организира коледни работилници за най-малките - от 6 до 11-годишна възраст.  Ще мотивираме децата за създаване на коледна игра, разказа Доротея Владова , един от менторите в MindHub..

публикувано на 12.12.19 в 12:25

Изработват коледна украса от отпадъци във Враца

Работилници за изготвяне на коледна украса от отпадъци се организират във Враца. Инициативата "Коледно СМЕТворчество" е на сдружение "Чиста Враца", целта е с изработените играчки да бъде украсена елха на обществено място в града.  Врачанските Средни училища "Христо Ботев" и "Никола Войводов" вече са се включили в проявата, а утре- 13 декември,..

публикувано на 12.12.19 в 11:28

В "Музикална зона" на 12 декември 2019 слушаме разнообразни изпълнители и композитори

На днешния 12 декември се навършват 104 г. от рождението на американския певец и актьор Франк Синатра . По този повод си припомняме няколко от звездните му хитове. На 11 декември се навършиха 261 г. от рождението на Карл Фридрих Целтер – германски композитор и диригент, приятел на Гьоте, увековечил поемите му с музика. По повод Денят на..

публикувано на 12.12.19 в 09:00