Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как се развива религиозен туризъм в Бъняса

16
Снимка: Радио ВИДИН

В предаването "Еко Свят" миналата седмица ви разходихме из румънския курорт на Черно море Аджиджа. Днес ще ви разкажем за два от големите манастири в съседната община Бъняса, за археологическия музей в село Адамклиси, в който са изложени експонати от крепостта на император Траян, от паметника на владетеля и находки от близки римски селища. 

Аджиджа и Бъняса се намират в окръг Констанца. Групата от български журналисти и туроператори гостува в Румъния заедно с представители на община Берковица, които работят по съвместен проект с румънските общини, както и с представители на друга българска община- Шабла. Целта на общата инициатива представи Филиз Паркалабу от община Бъняса. Преводът е на Ивелина Вайкова:

"Joyride е пилотен проект, по който се обединяват четири туристически информационни центъра. Ролята им беше да предоставят по-пълна и компетентна информация за всеки турист."


Бъняса е един от регионите с най-много религиозни обекти в цяла румънска Добруджа. Тук се намира резерватът за муфлони- диви овце, наричани добруджански антилопи. Районът е често посещаван от туристи, които търсят спокойствието. 


Манастирът "Свети апостол Андрей" е второто свято място след Йерусалим за християнския свят, разказа брат Йон. Монахът е на 86 години, от 30 години е в манастира на светеца. Показа ни пещерата, в която е служил апостол Андрей и разказа историята на манастира: 


"Когато апостолите е трябвало да тръгнат и да проповядват светото писание, на свети апостол Андрей се е паднало да дойде по тези места. Тук е пристигнал през 46-та година след Христа. Намерил е народ, който се е покланял на други богове. 5 години е останал да проповядва. Тук са били кръстени първите свещеници на светата църква. Манастирът се е разраснал. Когато турците са пристигнали тук през 1421 година, са намерили манастир с над 5 000 монаси и много послушници. Всички те са били избити, манастирът е бил разрушен. 450 години не е имало нито една служба."

Пещерата е открита отново през 1947 година. Адвокат сънува мястото, идва и открива пещерата и за да се увери, че правилно е разбрал виденията си, проверява в Йерусалим дали тук е проповядвал апостол Андрей. Тогава брат Йон е бил на 14 години и след като става свидетел на тези събития, решава да остане в манастира. От 30 години в пещерата идват много поклонници. Вярва се, че мястото изцелява болни, помага и на бездетни семейства.


След 1990 година започват да се строят прилежащите сгради. В църквата се пази частица от мощите на свети Андрей. Апостолът е смятал, че не е достоен да бъде разпнат на кръст, като Спасителя и е пожелал неговият да бъде под формата на хикс- такива са и кръстовете в храма. Аязмото на манастира е било от 9 извора, сега водата е уловена и тече от чешми.


Другият най- посещаван манастир в румънска Добруджа е Дервент. Намира се на около 20 километра от границата с България. Посрещна ни игуменът- отец Партений. Разказа, че в манастира се съхраняват много мощи. И тук има извор, който е продължение на благословената вода от река Йордан:

"Двамата братя- светите апостоли Андрей и Петър са проповядвали край река Йордан. Свети Андрей е стигнал до бреговете на Дунав. Тук е основал православните църкви и манастири. Тук, на Дервент, са първите мъченици от румънска страна. Историята на този манастир започва през 19 век, когато се полагат основите на този манастир."


Светата обител предлага подслон на туристи. Манастирското аязмо е с вода, за която се вярва, че  помага на хора с проблеми с очите. В градината на манастира са пренесени и се отглеждат над 100 вида дървета. Тук са канонизирани първите четирима румънски мъченици. Светата обител пази единия от кръстовете на четиримата мъченици. Пази се и частица от гроба на светата майка.

"Тук имаме епитрахил от свети Григорий Декаполит, тук са мощите на светите Епиктет и Афион от Добруджа."

Археологическият музей в село Адамклиси е построен под формата на лапидариум, за да се покажат много по- добре останките от монумента на император Траян. В община Адамклиси има три исторически и значими за румънската история обекти. Тези три туристически обекта са останките от крепостта, от стар римски град, историческият музей и реконструкция на Тропеум Траяни- един огромен монумент построен в чест на битките, спечелени от император Траян. Марияна Петруц е консерватор в музея на Адамклиси:

"Този музей е отворен през 1977 година, когато се открива реконструкцията на монумента Тропеум Траяни."

Показани са оригиналните фрагменти, стояли в основата, въз основа на които е реконструиран монументът. Оригиналният монумент е бил изграден от император Траян през 106-109 година. Бил е построен по заповед на императора, за да увековечи победата на римляните над даките. Не се знае обаче защо е бил унищожен. През 19 век румънски археолог намира плочите, заровени в земята и поставя началото на възстановяването на паметника.

В музея в Адамклиси могат да се видят находки от гръцки мозайки, погребални урни, намерени в местни некрополи, масленици- това са светилници, женски украшения, каменно изображение на бог Бакхус, релеф на бог Танатус с обърнат надолу факел, стъклени съдове за козметика, лакримарии- съдове използвани при погребения за събиране на сълзите на тъгуващите, глинени съдове, част от водопроводната римска система от стария град- тръба, която е довеждала чистата вода от 7 километра. От 1974 до 1977 година музеят и реконструираният монумент са били построени и открити на една и съща дата. Музеят се посещава от много туристи, над 30 000 души само миналата година са дошли в Адамклиси от всички краища на страната, а и от цял свят.


Марияна Петруц показа на групата български журналисти и туроператори монумента, издигнат в чест на император Траян. Намира се на изхода от селото, на хълм, на който е било римското селище. Висок е 40 метра, толкова е и диаметърът. По времето, когато е бил открит паметника, са искали всички плочи да бъдат пренесени в Букурещ. Започнало е изнасянето на елементите и е било решено монументът да бъде реконструиран там. Приоритетите на държавата се сменят и решават да върнат плочите обратно в Адамклиси.Иво Йорданов е журналист от Враца. Прави му впечатление наследството от Римската империя:

"За разлика от България, Румъния е доста по-назад, особено този земеделски район, в развитието на туристическите атракции. Прави впечатление планирането към макар и не достатъчно развитите туристически обекти. Има хубави пътища, безплатни паркинги."

Паметникът издигнат в чест на император Траян би представлявал интерес, смята Анелия Стефанова- управител на туристически агенция от Монтана:

"Според мен трябва още малко да се пипне от местните представители на туристическия бранш, за да станат привлекателни за българския турист."

Дарина Аргирова е туроператор от Каварна. За нея интерес представляват манастирите:

"Много българи пътуват до Дервент с лечебна цел. Водя групи тук, защото българите се интересуват от религиозен туризъм."

Даниела Тодорова е ръководител на "Зелен образователен център" в град Шабла- вторият партньор от българска страна. Центърът е създаден по проект, финансиран от норвежка програма за сътрудничество с България в периода 2009-2011 година. Функционира като туристически информационен център. Разработили са еко пътеки, работят с деца, организират се изложби и концерти.

"Пътеките сме ги разработили около четирите защитени местности, като всяка включва културен и природен обект. Едната е около Тузлата и включва фарът като културно- исторически обект. Другата е Тюленовските скални образувания. Третата ни пътека е Шабленското езеро, другата е Дуранкулашкото езеро", каза Даниела Тодорова.

За района на Констанца сподели:

"Удивителен от гледна точка на духовно преживяване."


От 9 до 11 декември в град Шабла ще се проведе еко рейнджър форум, който ще бъде обобщаващото събитие по съвместната инициатива. 

Още по темата може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Ученичка от Кула пише за любовта

Карамфила Симеонова е от град Кула, ученичка е в 9 клас на средно училище "Васил Левски". Младото момиче пише стихове. Дарбата открил един от преподавателите й, когато била в 4 клас. Тогава учителят Петър Иванов я помолил да напише стихотворение за училищен празник. "Аз просто опитах, той го хареса и реши да ми помогне. Бях написала стихотворение за..

публикувано на 20.01.20 в 11:43

В "Музикална зона" слушаме Йелена Томашевич

Сръбската Дженифър Лопез, както я наричат феновете й, е родена на 1 ноември 1983 г. в Крагуевац, Сърбия. Тръгва по пътя на славата едва осемгодишна, когато печели детския песенен конкурс „Шарениада“ в Крагуевац. Песните на певицата ѝ донасят много отличия през годините. Представя Сърбия на проведената в Белград „Евровизия 2008“ с песента „Оро“ (Хоро) и..

публикувано на 20.01.20 в 09:30

"Неделник" от 19 януари 2020 година

И вече е на сайта 292- ри на предаването "Неделник" . Имаме празник. Една година навърши рубриката "Рецептите на Дедо Скръц" , която правим заедно с уникалният Цветан Дочев . За начало обаче преглеждаме старите видински вестници в редовната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев". Преди три години ви срещнах с майстора- ковач от село Дъбова..

публикувано на 19.01.20 в 16:45

Във Вършец приеха програмата за развитие на туризма

Във Вършец заседава Консултативният съвет по въпросите на туризма. Разгледани бяха програмата за развитие на туризма за 2020 година и участието на Община Вършец в туристическата борса "Ваканция и СПА Експо" от 13 до 15 февруари тази година. "Членовете приеха единодушно нашата програма за развитие на туризма, която включваше поддържане на..

публикувано на 16.01.20 в 16:38

Видински туроператор с първа по рода си програма за Константинопол

"Спомени за Константинопол" - така нарича програмата си до Истанбул екипът на "Fiesta tours". Подобен продукт не се е предлагал досега на българския пазар , макар пътуванията до Истанбул да си остават най-продаваните сред родните туристи.   "Истанбул е от онези градове, които или те пленяват завинаги и се връщаш там отново, или..

публикувано на 16.01.20 в 14:36

Ветеринари искат създаването на ветеринарни практики

Накъде върви животновъдството - за това говорим в "Земята, която ни храни". Д-р Валери Велков, от Областната дирекция  по безопасност на храните храните прави характеристика на региона, в разговора става дума и за това- какви са промените в в Закона за ветеринарно медицинската дейност и в Наредбата за отглеждане на животни и ще дисциплинират ли те..

публикувано на 14.01.20 в 19:30

В „Музикална зона“: Предиобед с най-добрата българска филмова музика

13 януари – Ден на българското кино!   Днешната „Музикална зона“ ще бъде посветена на българската филмова музика. Тази музикална разходка из архивите на българското кино ще ни върне към спомени от любими български филми. Обичано от мнозина, българското кино си има своите шедьоври, които са си заслужили мястото в световната история на седмото..

публикувано на 13.01.20 в 09:51