Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постите- пречистване на душа и тяло

Снимка: vidinskamitropoliya.com

Постът. Чрез постите ние съзнателно се лишаваме от някои житейски удобства - с цел да пречистим тялото си отвън и отвътре, да засилим волята и силата на духа си, както и да освободим място за култивиране на духовни ценности. 
Ако погледнем календара, постите заемат повече от половината година, а именно - около 200 дни. В Българската православна традиция постите са четири пъти в годината- Коледни, Богородични, Великденски и Петрови. По-стриктните християни се отдават на пост и всяка седмица, особено сряда и петък, а понякога - и в понеделник. 
Всяка година от 15 ноември започват Коледните пости, които продължават до 24 декември - Бъдни Вечер включително. Стриктното спазване на пълноценно и разнообразно растително хранене през този период гарантира значително подобрение на нашето здраве, добро самочувствие и пълна работоспособност.

Постите не се свеждат само до въздържание от храна или вода. Преди всичко това е период, през който човек трябва да се въздържа от всякакви видове нечисти мисли и думи, завист, злоба, алчност, каза за Радио Видин Отец Самуил от Видинската църква "Св.Николай Чудотворец":

"Думата пост, днес ние я превеждаме като "стража", "стои на пост", внимава какво говори устата, това всъщност е истинския пост. Храната е само средство, което ни напомня, че се лишаваме от нещо. Всеки знае, когато седнем, хапнем си хубаво, пийнем си и ни става много добре, но после в един момент се питаме, защо изядохме всичко това. Е това са постите, човек сам трябва да реши, че иска да се лиши от нещо и да го направи, по този начин самия той ще се почувства в пъти по-добре. Коледните пости не са толкова "строги" за хората, които са постили и друг път. През първата седмица може да се яде всичко растително и олио, след това около месец, до 20-ти декември, може да се яде и риба, като тук включваме и октоподи, охлюви, всички безгръбначни. След 20-ти се ограничаваме отново до растителни продукти и олио. Истината е, че според мен наистина има много продукти, които могат да се приемат по време на този Коледен пост."

В днешно време хората консумират прекалено много тежки за организма храни, от които в телата им се натрупват голямо количество токсини и други отпадъчни вещества. Това води до хронично натравяне и когато човек започне постите, организмът реагира, като стартира процес на пречистване. Той може да се характеризира със симптоми на главоболие, отпадналост, виене на свят, раздразнение и други. Диетолози твърдят, че растителното хранене е най-подходящото и естествено за човешкия организъм. След като известно време човек се храни по този начин, става по-енергичен, умът му се избистря, голяма част от здравословните проблеми отшумяват, теглото му се нормализира, кожата му се изчиства, а самочувствието му се подобрява... Очевидно освен придържане към вярата, постите си имат и своите плюсове...Постят ли видинчани? 

"Да, аз да... Не, нямам навика, не съм възпитана така... Аз не изповядвам някаква определена религия, предпочитам да съм внимателен с храната, вместо да се подлагам на такива пости... Много е здравословно, зависи кой как може да издържи... Аз мога да издържа една седмица, най-много да ми стане лошо... Аз съм диабетик, не мога да постя... Полезно е за организма, на зеленчуци, плодове... Много лекарства пия, не ми позволяват да постя... Аз постя винаги, когато има пости, по-голяма част от половин година..."

Според Отец Самуил не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост, а човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните грехове, и да потърси опрощение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44

Над 600 килограма от декар е средният добив на пшеница във Видинско

Приключва жътвата на есенници в област Видин. Добивите са прилични, качеството на зърното е добро. Това каза в "Земята, която ни храни" Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите:  "От 650 до 670 кг. от декар са добивите от пшеница в региона, качеството на зърното е много добро. При ечемика добивите са също между 550 и..

публикувано на 23.07.24 в 15:16

Ремонтират общежитието на гимназията по каменообработване в село Кунино

Сериозен ремонт се извършва в Професионална гимназия по каменообработване село Кунино. Ремонтира се ученическото общежитие. Стойността на ремонта е 3 622 000 лв., средствата са отпуснати са от Министерство на културата, а 1 800 000 лв. се вложени в ремонта на учебния корпус, казва директорът  Христо Димитров: "Финансираха ремонта на учебния..

публикувано на 23.07.24 в 14:30

"Думи върху вода" - среща с творчеството на Радослав Гизгинджиев

  Българският писател Радослав Гизгинджиев гостува на Видин във Фестивала на изкуствата "Дунавски вълни". Нарекъл е срещата си с видинските граждани и почитатели на писаното слово  "Думи върху вода". Специално на това събитие авторът ще подбере свои цитати и текстове, свързани с водата. И както винаги - обещава едно незабравимо и специално..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Младоженци от Враца с подкрепа за Фондация "Искам бебе"

Младо семейство от Враца дари 1000 лева в подкрепа на каузата на фондация "Искам бебе" за повече деца в Северозападна България.  Калиопа и Петьо са на 29 години. Тя е от Лом, той - от Враца. Калиопа е учител по музика, а Петьо - репортер и водещ в Телевизия Враца. На сватбеното си тържество в началото на юли поканили 70 гости и ги призовали..

публикувано на 22.07.24 в 16:23

Детски лекари от София ще преглеждат безплатно във Враца

Лекари специалисти по детски болести от София ще извършат безплатни прегледи във Враца. Инициативата е в рамките на програма "Детско здравеопазване" и ще се осъществи по покана на Районната колегия на Българския лекарски съюз във Враца, обясни председателят на организацията д-р Ирена Мазнева.  "Едни от най-добрите специалисти по детски болести ще..

публикувано на 22.07.24 в 15:09