Показват най-добрите картини от пленери в Берковица

11
Снимка: Радио ВИДИН
Изложба с творби от пленерите "Берковска пролет" е подредена в художествената галерия "Отец Паисий" в град Берковица. В залата за временно изкуство са показани 26 картини, които ще могат да бъдат разгледана до 5 януари, каза уредникът Валентин Герасимов:

"Тук сме подредили една изложба "Най- доброто" от пленери, които се правят в Берковица последните 4 години. Болшинството са берковски художници."

На първия етаж е поставена скулптура на професор Илия Бежков. Автор е Георги Апостолов от Монтана. В галерията могат да се видят и тавани от стари берковски къщи. През 1979 година по европейска програма са събрани икони от окръга, които не са в употреба. Минали са през реставрация и описани в книга от изкуствоведът Иванка Гергова. Показани са в отделна зала в художествената галерия.

"Това са икони от много добри наши зографи. Това, например, е Димитър Молеров от Банската школа. Сгъваемият иконостас е много рядка икона. Една единствена имаме от 14 век."

В друга от изложбените зали са подредени картини от фонда на галерията на Анета Дръгушану, която живее във Видин, Пепи Янев от Лом, пейзаж на Светлин Русен. Най- старият автор, на който галерията притежава картини, е Димитър Димитров.

Сградата, в която се помещава галерията, е строена през 1872 година за училище, намира се в двора на храма "Свети Николай". Галерията притежава над 1500 картини, скулптури и приложно изкуство.


Вижте още

Във Вършец приеха програмата за развитие на туризма

Във Вършец заседава Консултативният съвет по въпросите на туризма. Разгледани бяха програмата за развитие на туризма за 2020 година и участието на Община Вършец в туристическата борса "Ваканция и СПА Експо" от 13 до 15 февруари тази година. "Членовете приеха единодушно нашата програма за развитие на туризма, която включваше поддържане на..

публикувано на 16.01.20 в 16:38

Видински туроператор с първа по рода си програма за Константинопол

"Спомени за Константинопол" - така нарича програмата си до Истанбул екипът на "Fiesta tours". Подобен продукт не се е предлагал досега на българския пазар , макар пътуванията до Истанбул да си остават най-продаваните сред родните туристи.   "Истанбул е от онези градове, които или те пленяват завинаги и се връщаш там отново, или..

публикувано на 16.01.20 в 14:36

Ветеринари искат създаването на ветеринарни практики

Накъде върви животновъдството - за това говорим в "Земята, която ни храни". Д-р Валери Велков, от Областната дирекция  по безопасност на храните храните прави характеристика на региона, в разговора става дума и за това- какви са промените в в Закона за ветеринарно медицинската дейност и в Наредбата за отглеждане на животни и ще дисциплинират ли те..

публикувано на 14.01.20 в 19:30

В „Музикална зона“: Предиобед с най-добрата българска филмова музика

13 януари – Ден на българското кино!   Днешната „Музикална зона“ ще бъде посветена на българската филмова музика. Тази музикална разходка из архивите на българското кино ще ни върне към спомени от любими български филми. Обичано от мнозина, българското кино си има своите шедьоври, които са си заслужили мястото в световната история на седмото..

публикувано на 13.01.20 в 09:51

"Неделник" от 12 януари 2020 година

Не. Няма сняг, но ми липсва. Стара снимка. "Неделник" обаче е чисто нов от днес. Старите вестници ще прегледаме за начало. Това си е традиция. Иво Иванов от патриотичен клуб "Бдинци"ни разказва за едно спасение. Спасение на история. Спасение свято. Той спаси баритон на 3-ти пехотен Бдински полк , направен от фирма "Боланд и Фухс" от Чехия в..

публикувано на 12.01.20 в 16:06

Броим водолюбивите птици

От 9 януари започва поредното преброяване на зимуващите водолюбиви птици. В нашата страна то се организира за 44 път. Провежда се в почти всички европейски страни и страните от Африка и Близкия Изток. В България ще бъдат обхванати над 200 влажни зони, включващи Дунавското и Черноморското крайбрежие, и всички големи язовири и реки. "Над 40..

публикувано на 09.01.20 в 16:05

"Неделник" от 5 януари 2020 година

"Неделник" брой 290- ти вече е на сайта. Казва ми Пешо /Петър Тодоров/ , който е автор на снимката, че Дунав бил хубав и уникален. Казва ми той и други работи. Например, че Северозапада е уникален. И знаете ли, аз му вярвам. И знаете ли защо му вярвам? Защото и аз му казвам същото - Ние живеем в уникално място и то с уникални хора...

публикувано на 05.01.20 в 14:24