Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доброволецът - важен за обществото (снимки + видео)

Oтбелязваме Международния ден на доброволеца, който за първи път се чества през 1985 г. по инициатива на ООН. На този ден обществото отдава почит към хората, които с безвъзмезден труд помагат за подобряването на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ. По този повод на паркинга пред крепостта Баба Види във Видин се проведе пожаро-тактическо занятие за действия при пътнотранспортни произшествия. Целта е синхронизиране на действията и координацията на съвместните екипи при тежък пътен инцидент. Повече за събитието разказа ст. инспектор Димчо Горанов, нач. група "Оперативен център" към РДПБЗН:


" Участваха екипи на пожарната, спешна-медицинска помощ, Oбластна дирекция на МВР, доброволно формирование към Община Видин и СБА.  Видяхме изваждане и спасяване на пострадали при пътно-транспортно произшествия.  Рязане на автомобил с цел освобождаване на тези пострадали и действията на пожарникарите и доброволците с хидравличен спасителен комплект. Цялата ситуация отне около 40 минути. Напоследък се случват доста често пътно-транспортни произшествия, особено по Е-79. Може би в седмицата три или четири произшествия, в които ни се е налагало да вадим пострадали хора, или затиснати в превозните средства. Доброволците са важна част от нашата работа, защото екипите на пожарна безопасност са в намален състав и не могат да обхванат обема от работа, който трябва да се извърши бързо и за кратко време."


Реда, по който се действа по време на пътен инцидент разяснява Николай Николов, председател на СБА Видин:


"Първо идва полицията, след това идва линейката и оказват първа помощ, след това идва пожарната, гаси пожара, ако трябва, нали, да разреже автомобила и да изкара пострадалия, ние разчистваме накрая с репатрак . Въпроса е, че това са всички институции, които работим съвместно при едно ПТП. По този начин показваме какъв синхрон може да има между полиция, пожарна, СБА и спешна помощ."

Каква е ролята на доброволците при пътнотранспортни произшествия обяснява Мирослав Марковски, доброволец от Доброволното формирование към Община Видин:


"Нашата роля по принцип е да подпомагаме пожарната във Видин. Реално погледнато изпълняваме техни нареждания с всичко което можем , което влиза в нашите способности и въз основа на модулите, които сме минали за обучение. Да си доброволец е малка част от приноса, която можем да дадем на обществото. "

С техническите си умения и висок професионализъм доброволци и огнеборци впечатлиха всички присъстващи на събитието. Тук е момента да честитим празника и да благодарим на всички хора с големи сърца, които членуват и помагат доброволно на нуждаещите се хора в беда. 
Галерия

Вижте още

"Неделник" от 19 януари 2020 година

И вече е на сайта 292- ри на предаването "Неделник" . Имаме празник. Една година навърши рубриката "Рецептите на Дедо Скръц" , която правим заедно с уникалният Цветан Дочев . За начало обаче преглеждаме старите видински вестници в редовната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев". Преди три години ви срещнах с майстора- ковач от село Дъбова..

публикувано на 19.01.20 в 16:45

Във Вършец приеха програмата за развитие на туризма

Във Вършец заседава Консултативният съвет по въпросите на туризма. Разгледани бяха програмата за развитие на туризма за 2020 година и участието на Община Вършец в туристическата борса "Ваканция и СПА Експо" от 13 до 15 февруари тази година. "Членовете приеха единодушно нашата програма за развитие на туризма, която включваше поддържане на..

публикувано на 16.01.20 в 16:38

Видински туроператор с първа по рода си програма за Константинопол

"Спомени за Константинопол" - така нарича програмата си до Истанбул екипът на "Fiesta tours". Подобен продукт не се е предлагал досега на българския пазар , макар пътуванията до Истанбул да си остават най-продаваните сред родните туристи.   "Истанбул е от онези градове, които или те пленяват завинаги и се връщаш там отново, или..

публикувано на 16.01.20 в 14:36

Ветеринари искат създаването на ветеринарни практики

Накъде върви животновъдството - за това говорим в "Земята, която ни храни". Д-р Валери Велков, от Областната дирекция  по безопасност на храните храните прави характеристика на региона, в разговора става дума и за това- какви са промените в в Закона за ветеринарно медицинската дейност и в Наредбата за отглеждане на животни и ще дисциплинират ли те..

публикувано на 14.01.20 в 19:30

В „Музикална зона“: Предиобед с най-добрата българска филмова музика

13 януари – Ден на българското кино!   Днешната „Музикална зона“ ще бъде посветена на българската филмова музика. Тази музикална разходка из архивите на българското кино ще ни върне към спомени от любими български филми. Обичано от мнозина, българското кино си има своите шедьоври, които са си заслужили мястото в световната история на седмото..

публикувано на 13.01.20 в 09:51

"Неделник" от 12 януари 2020 година

Не. Няма сняг, но ми липсва. Стара снимка. "Неделник" обаче е чисто нов от днес. Старите вестници ще прегледаме за начало. Това си е традиция. Иво Иванов от патриотичен клуб "Бдинци"ни разказва за едно спасение. Спасение на история. Спасение свято. Той спаси баритон на 3-ти пехотен Бдински полк , направен от фирма "Боланд и Фухс" от Чехия в..

публикувано на 12.01.20 в 16:06

Броим водолюбивите птици

От 9 януари започва поредното преброяване на зимуващите водолюбиви птици. В нашата страна то се организира за 44 път. Провежда се в почти всички европейски страни и страните от Африка и Близкия Изток. В България ще бъдат обхванати над 200 влажни зони, включващи Дунавското и Черноморското крайбрежие, и всички големи язовири и реки. "Над 40..

публикувано на 09.01.20 в 16:05