Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Атанас Скатов- мисия "Чиста планета"

Снимка: Радио ВИДИН

Атанас Скатов гостува тази вечер във Видин по покана на туристическо дружество "Бонония". Пред видинчани ще говори за своите постижения тази година и за замърсяването на планетата.

"През 2016 и тази година бях на едни и същи експедиции. Само за три години трябва да знаете, че ледниците са коренно променени и са масово разтопени. От затоплянето на климата се покачва температурата, покачва се влажността, разтопяват се ледниците, от което се покачва и нивото на Световния океан. Ако продължаваме с този темп, ще започнат сериозни катаклизми. Както знаете, огромна част от насекомите загиват, пчелите, над 80% от дивите животни вече ги няма, 80% рибата в океана също я няма. А пък замърсяването е страхотно- пластмаса вече е открита навсякъде."

Тази година Атанас Скатов учреди организация с цел опазване на природата- фондацията "Да спасим планетата":

"Направих и група във фейсбук. В момента, в който станем и повече хора, ще можем и да променим нещо. Най- важно е законодателството в една държава. Трябва да се промени законът, да се прекрати тази санитарна сеч, която унищожава горите."С постижението си от тази година- изкачването на четири 8-хилядника за 140 дни, мотивира много хора да водят природосъобразен начин на живот, да спортуват, да сбъдват мечти.


"Действително беше много трудно, много е натоварващо. Човек трябва да може да взима правилни решения, когато е на експедиция, защото там не знаеш не на другия ден, а след 5 минути в каква ситуация ще бъдеш."

Атанас Скатов е автор и на 6 книги, в които пише за изкачените от него върхове и ги илюстрира с богат снимков материал.

Тази година покорява третия по височина връх на планетата- Kangchenjunga, висок близо 8 600 метра. Какви трудности среща по време на експедициите си и какво му дава сила да изкачва най- високите върхове може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

"Неделник" от 26 януари 2020 година

Е, няма зима! Но има "Неделник" брой 293- ти. Преглеждаме старите вестници за начало и започваме пътуване. Да, ще попътуваме. Преди две седмици гостувах в село Лик в община Мездра. Много коментари и версии има дали Васил Левски е идвал и къде в Северозапада. За едно място обаче е сигурно. В село Лик. Левски основава там комитет през 1872..

публикувано на 26.01.20 в 13:05

Ученичка от Кула пише за любовта

Карамфила Симеонова е от град Кула, ученичка е в 9 клас на средно училище "Васил Левски". Младото момиче пише стихове. Дарбата открил един от преподавателите й, когато била в 4 клас. Тогава учителят Петър Иванов я помолил да напише стихотворение за училищен празник. "Аз просто опитах, той го хареса и реши да ми помогне. Бях написала стихотворение за..

публикувано на 20.01.20 в 11:43

В "Музикална зона" слушаме Йелена Томашевич

Сръбската Дженифър Лопез, както я наричат феновете й, е родена на 1 ноември 1983 г. в Крагуевац, Сърбия. Тръгва по пътя на славата едва осемгодишна, когато печели детския песенен конкурс „Шарениада“ в Крагуевац. Песните на певицата ѝ донасят много отличия през годините. Представя Сърбия на проведената в Белград „Евровизия 2008“ с песента „Оро“ (Хоро) и..

публикувано на 20.01.20 в 09:30

"Неделник" от 19 януари 2020 година

И вече е на сайта 292- ри на предаването "Неделник" . Имаме празник. Една година навърши рубриката "Рецептите на Дедо Скръц" , която правим заедно с уникалният Цветан Дочев . За начало обаче преглеждаме старите видински вестници в редовната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев". Преди три години ви срещнах с майстора- ковач от село Дъбова..

публикувано на 19.01.20 в 16:45

Във Вършец приеха програмата за развитие на туризма

Във Вършец заседава Консултативният съвет по въпросите на туризма. Разгледани бяха програмата за развитие на туризма за 2020 година и участието на Община Вършец в туристическата борса "Ваканция и СПА Експо" от 13 до 15 февруари тази година. "Членовете приеха единодушно нашата програма за развитие на туризма, която включваше поддържане на..

публикувано на 16.01.20 в 16:38

Видински туроператор с първа по рода си програма за Константинопол

"Спомени за Константинопол" - така нарича програмата си до Истанбул екипът на "Fiesta tours". Подобен продукт не се е предлагал досега на българския пазар , макар пътуванията до Истанбул да си остават най-продаваните сред родните туристи.   "Истанбул е от онези градове, които или те пленяват завинаги и се връщаш там отново, или..

публикувано на 16.01.20 в 14:36

Ветеринари искат създаването на ветеринарни практики

Накъде върви животновъдството - за това говорим в "Земята, която ни храни". Д-р Валери Велков, от Областната дирекция  по безопасност на храните храните прави характеристика на региона, в разговора става дума и за това- какви са промените в в Закона за ветеринарно медицинската дейност и в Наредбата за отглеждане на животни и ще дисциплинират ли те..

публикувано на 14.01.20 в 19:30