Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Туроператори: Туристите търсят преживявания, а не дестинации

4
Снимка: Радио ВИДИН

Част от проблемите на българския туризъм са идентифицирани и на европейско ниво. Един от тези проблеми е свръхрегулацията. Това заяви в Берковица Ирина Найденова- зам.председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТА/.

"И в Европа се отчита, че има свръхрегулация в областта на туризма. Пред всички нас цифровизацията на каналите за разпространение на туристическа информация е едно от основните нови предизвикателства. Развива се един нов сектор- туризмът на споделянето, което е голямо предизвикателство. Променя се поведението и търсенето на туристите. Ако досега се търсеха дестинации, сега се търсят преживявания", каза Ирина Найденова.


Проблемът с намирането на квалифицирани служители също е проблем. Сезонността на туризма също е един фактор за различните региони, което е предизвикателство и е необходимо да се вземат сериозни мерки, за да се преодолее тази сезонност на туризма:


"Трябва да се обърне внимание на разработване на целогодишни възможности за практикуване на туризъм чрез създаване на специализирани туристически продукти, в които да бъдат вплетени възможностите на селските региони, спа туризма, конният туризъм, които са валидни за различните региони."


Културното многообразие в Европа също може да бъде използвано. Обектите на ЮНЕСКО са много посещавани. 40% от туризма в Европа е свързан с културно наследство. 36 % от хората, когато планират своите почивки, се насочват към дестинации, в които имат възможност да практикуват и културен туризъм.

Исторически и природни забележителности, както и културни събития имат възможност да посетят туристите в Берковица. Ски пистата привлича любители на зимния спорт.

Хижите "Ком" и "Боби-Ком" са близо до ски влека. Хижар в "Боби-Ком" е Богдан Георгиев. Казва, че хижарският живот е весел:


"Щом съм хижар 40 години, не е скучно. Има и хубаво, има и лошо. Но не е лесен хижарският живот. Когато няма ток, като се скъсат жиците, ние сами си ги оправяме."6-7 месеца през зимата и трите летни месеца идват много туристи. Привлича ги планината и връх Ком. До хижите се стига по асфалтов път от град Берковица- намира се на 16 км или 4.5 часа пеша. След около час и половина път по маркирана пътека може да се изкачите до връх Ком. Засега ски влека не може да се ползва:

"Има някакъв проблем- не е бил законен ли, трябва да се узакони, да се оправи."

При посещение в Берковица заместник-кметът на румънската община Аджиджа Даниел Ница се поинтересува защо не работи ски влека на пистата.  Мая Каменова- специалист "туризъм" в община Берковица обясни:

"В България има сертифициране на ски пистите. Разделени, категоризирани според различната трудност на пистите. Реално погледнато в България единствено на Боровец, част от пистите на Витоша и в Пампорово имат такъв тип категории. Освен тези писти в различните планини на България има такива малки писти, като нашите. Те функционират от много години и се посещават от туристи. Конкретно нашата писта тя няма категоризация. Миналата година имахме проверка от Комисията за защита на потребителите с предписание, че пистата не би могла да работи. Влекът е в частни ръце. След тази проверка той направи всичко възможно, съвместно с Общината, да направим така, че този сезон пистата да функционира."

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 26 януари 2020 година

Е, няма зима! Но има "Неделник" брой 293- ти. Преглеждаме старите вестници за начало и започваме пътуване. Да, ще попътуваме. Преди две седмици гостувах в село Лик в община Мездра. Много коментари и версии има дали Васил Левски е идвал и къде в Северозапада. За едно място обаче е сигурно. В село Лик. Левски основава там комитет през 1872..

публикувано на 26.01.20 в 13:05

Ученичка от Кула пише за любовта

Карамфила Симеонова е от град Кула, ученичка е в 9 клас на средно училище "Васил Левски". Младото момиче пише стихове. Дарбата открил един от преподавателите й, когато била в 4 клас. Тогава учителят Петър Иванов я помолил да напише стихотворение за училищен празник. "Аз просто опитах, той го хареса и реши да ми помогне. Бях написала стихотворение за..

публикувано на 20.01.20 в 11:43

В "Музикална зона" слушаме Йелена Томашевич

Сръбската Дженифър Лопез, както я наричат феновете й, е родена на 1 ноември 1983 г. в Крагуевац, Сърбия. Тръгва по пътя на славата едва осемгодишна, когато печели детския песенен конкурс „Шарениада“ в Крагуевац. Песните на певицата ѝ донасят много отличия през годините. Представя Сърбия на проведената в Белград „Евровизия 2008“ с песента „Оро“ (Хоро) и..

публикувано на 20.01.20 в 09:30

"Неделник" от 19 януари 2020 година

И вече е на сайта 292- ри на предаването "Неделник" . Имаме празник. Една година навърши рубриката "Рецептите на Дедо Скръц" , която правим заедно с уникалният Цветан Дочев . За начало обаче преглеждаме старите видински вестници в редовната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев". Преди три години ви срещнах с майстора- ковач от село Дъбова..

публикувано на 19.01.20 в 16:45

Във Вършец приеха програмата за развитие на туризма

Във Вършец заседава Консултативният съвет по въпросите на туризма. Разгледани бяха програмата за развитие на туризма за 2020 година и участието на Община Вършец в туристическата борса "Ваканция и СПА Експо" от 13 до 15 февруари тази година. "Членовете приеха единодушно нашата програма за развитие на туризма, която включваше поддържане на..

публикувано на 16.01.20 в 16:38

Видински туроператор с първа по рода си програма за Константинопол

"Спомени за Константинопол" - така нарича програмата си до Истанбул екипът на "Fiesta tours". Подобен продукт не се е предлагал досега на българския пазар , макар пътуванията до Истанбул да си остават най-продаваните сред родните туристи.   "Истанбул е от онези градове, които или те пленяват завинаги и се връщаш там отново, или..

публикувано на 16.01.20 в 14:36

Ветеринари искат създаването на ветеринарни практики

Накъде върви животновъдството - за това говорим в "Земята, която ни храни". Д-р Валери Велков, от Областната дирекция  по безопасност на храните храните прави характеристика на региона, в разговора става дума и за това- какви са промените в в Закона за ветеринарно медицинската дейност и в Наредбата за отглеждане на животни и ще дисциплинират ли те..

публикувано на 14.01.20 в 19:30