Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 декември 2019 година

Снимка: Моника Йончева

Демонстративно пожаро-тактическо занятие за действия при пътнотранспортни произшествия се проведе във Видин, по повод Международния ден на доброволеца. Целта е синхронизиране на действията и координацията на съвместните екипи при тежък пътен инцидент, обясни Димчо Горанов, началник група оперативен център към РДПБЗН.

Пожарникари и доброволци от Монтана направиха демонстрации за действия при наводнение и при автомобилна и влакова катастрофа по повод международния ден на доброволеца. В област Монтана са регистрирани 10 доброволни формирования по пожарна безопасност и защита на населението към общините, като общия брой на доброволците е 118. В момента се изгражда доброволно формирование към община Лом, съобщиха от ОД на МВР в Монтана.

Община Видин ще тегли заем от от фонд "Флаг“ заради финансова корекция по договора за реконструкция на централната градска част. Решението за сключване на договора за кредит е прието на извънредно заседание на Общинския съвет. 


Физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им през 2020 година, напомнят от Национална агенция за приходите.

Сградите на кметствата на селата Замфирово и Гаганица ще бъдат санирани, съобщиха от Община Берковица. Средствата, в размер на 220 000 лева, са отпуснати от  Държавен фонд "Земеделие“, а срокът за изпълнение е 36 месеца. Ремонтът предвижда топлинно изолиране на външни стени и покрив, подмяна на дограма и оптимизация на осветителната система.

Нито една оферта не е подадена във връзка с обществената поръчка за снегопочистване на улиците в град Козлодуй. След като няма отговор на поканата, изпратена до фирмата, заявила желанието да почиства уличната мрежа в селата Бутан и Крива бара, поръчката е прекратена и в началото на декември няма желаещ да отговаря за снегопочистването в града. При предходната процедура бяха избрани изпълнителите за Гложене, като за дейността са предвидени почти 10 000 лева. 9 000 лева пък е прогнозната стойност за почистването на улиците в Хърлец.


"Да спрем ерозията на почвата, да спасим нашето бъдеще"- това е мотото на Световния ден на почвата, който се отбелязва днес. Ерозията е най-сериозната заплаха за почвените функции у нас, заради естествени природни условия, коментира проф. Светла Русева, доскорошен директор на Института по почвознание "Никола Пушкаров".

Колони за афиши изненадаха видинчани. Два нови информационни цилиндъра, монтирани на централния площад на Видин са част от финалните аксесоари, включени в ремонтните дейности на пешеходната зона в крайдунавския град.

Два тона капачки от пластмасови бутилки събраха в Младежкия дом в Монтана в рамките на благотворителна кампания за местната болница.

Генералният консул на Руската федерация в България Андрей Громов посети Лом. Високият гост беше приет от общинското ръководство, като по време на разговорите бяха обсъдени възможностите за сътрудничество, побратимяване и  инвестиции.

Второ средно училище “Никола Йонков Вапцаров” отбилязва с голям концерт 60-годишния си юбилей. През изтеклата седмица всеки ден имаше прояви свързани с годишнината.

С богата музикално-художествена програма бе отбелязана 82-та годишнина от освещаването на сградата на СУ "Васил Кънчов". Официален гост на празника бе кметът Калин Каменов, който призова учениците да не се отказват пред трудностите.

Жена загина при тежка катастрофа, станала към 14.30 часа на днес на международния път Е79. Според очевидци катастрофата е била предизвикана от шофьорка на средна възраст, която е изпуснала остър завой малко преди кръстовището за Ребърково. Движещата се от София към Враца жена се е забила в идващ насреща камион, натоварен с пелети.

В четвъртък са станали най- тежките пътни инциденти през първите 11 месеца на годината, това отчете комисар Янко Харалампиев от "Пътна полиция" във Враца. В четвъртия ден от седмицата са станали 97 катастрофи, а в петия - 94.

Алпинистът Атанас Скатов ще разкаже във Видин за четирите 8-хилядника, които е изкачил за 140 дни тази година. Той е третият човек в света, който е правил такова изкачване.

От тази вечер ще грее 12 - метровата елха в Белоградчик. Тя е поставена на площад "Възраждане" в Белоградчик. 

Родители и деца от видинската ДГ "Синчец" заедно правиха сурвачки. Децата показаха, че вече знаят как да благославят за здраве и берекет с новите си сурвачки. Преживяването бе специално не само за тях, а и за техните родители.

За първи път в Община Мездра се провежда инициативата "Подари Коледна вечеря, дари топлина и надежда", част от благотворителната инициатива "Бъди човек". Организатори на благотворителната кампания са Танцов фолклорен клуб "Луд гидия" и художествения ръководител и хореограф на състава Йоанна Аспарухова. Тя сподели, че вече доста хора са се отзовали на апела.

В Народно читалище "Христо Ботев - 1907” - гр. Роман беше открита самостоятелна изложба "Цветя и дантели” на Светла Дамяновска, гл. експерт "Културно наследство и художествена галерия“ в Община Мездра. Проявата е от програмата на Община Роман за Коледно-новогодишните празници.

Изложба под наслов "Първите седем. Кратък обзор 2012-2019" представя художникът Стоян Илиев във видинската художествена галерия "Никола Петров". Той е автор, позиционирал живописните си изследвания в прибоя между класическите живописни техники и съвременните дигитални медии.

Изложбата "Най-доброто от пленерите "Берковска пролет" е подредена в художествената галерия в Берковица. В залата за временно изкуство са показани 26 картини. Изложбата ще може да бъде разгледана  до 5 януари.

С празничен курбан при местността "Валяка" ще отбележат Никулден жителите на оряховското село Долни Вадин. Инициатива, която ще зарадва местното население за Коледа, подготвят и от читалището. Традицията жителите на селото да посрещнат Нова година заедно ще бъде спазена със събиране на центъра на Долни Вадин на 31 декември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Районният съд във Видин е с нов председател

Съдия Милена Стоянова ще оглави Районния съд във Видин. Днес Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет проведе събеседване с нея и единодушно я избра за председател на съда. Милена Стоянова има близо 25 години юридически стаж, от които 17 години е съдия във видинския Районен съд. В своята концепция за развитие на съда тя посочва като основен приоритет..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Пръскат срещу плевели железопътната линия Брусарци – Лом

Наземно третиране срещу плевели по железопътната линия Брусарци – Лом ще се проведе на 24 април, уведомяват от Железопътна секция "Враца". То ще се извърши при подходящи метеорологични условия, а срещу плевелите ще се използва хербицид. Третирането ще започне рано сутринта и ще приключи до 10 часа. Пръскането ще се извърши с препарат НАСА ТАФ на..

публикувано на 23.04.24 в 13:00

Проверяват твърдения за насилие над 104-годишна пациентка във видинската болница

Назначиха проверка във връзка с излъчени от национални телевизии репортажи с твърдения за проявено насилие над 104-годишна пациентка във видинската болница.   От съобщение до медиите, става ясно, че извънредната проверка е назначена от изпълнителния директор на ИА "Медицински надзор“ Иванка Диневa и започва от днес- 23 април. Министърът на..

публикувано на 23.04.24 в 11:23

Във Видинско проведоха операция "Скорост"

880 са регистрираните нарушения по пътищата във Видинско в периода 15-21 април, съобщават от полицията.   Данните са от едноседмичната операция "Скорост", реализирана по линия на Роудпол (Roadpol).  296 са нарушенията в населените места, 584 са тези извън тях. Операция "Скорост" включена два пъти годишно (през април и август) в календара на..

публикувано на 23.04.24 в 10:40

"Нощ в библиотеката" ще се състои във Враца

За осма година в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца ще се проведе инициативата "Нощ в библиотеката" . Това ще се случи в Световния ден на книгата и авторското право - 23 април, когато вратите на културната институция ще останат отворени и след 18:00 часа. Откриването на инициативата ще бъде в 18:30 часа със спектакъл на Театрална група..

обновено на 23.04.24 в 08:49

Общинският съвет в Мездра ще заседава в четвъртък

Общинският съвет в Мездра ще проведе своето редовно месечно заседание на 25 април /четвъртък/ при Проект за дневен ред от само 8 точки. Най-напред общинските съветници ще приемат три отчета: Финансов на МБАЛ Мездра за 2023 година; за дейността на читалища от общината за 2023 година и за първото тримесечие на тази година на Екопроект. След това..

публикувано на 23.04.24 в 08:47

Обявиха крепостта "Алмус" за недвижима културна ценност от национално значение

Крепостта „Алмус” в Лом е обявена за археологическа недвижима културна ценност с категория „Национално значение”.   Със заповед на министъра на културата се предоставя статут и са определени режими за опазване (териториален обхват - граници, охранителна зона и предписания за опазване) на античната крепост, съобщават от местната общинска управа...

публикувано на 23.04.24 в 08:08