Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият кмет на Лом: "Работа и работа- в интерес на хората"

4
Снимка: радио Видин


Тази сутрин се отправяме към град Лом, едно прекрасно крайдунавско градче, което е разположено в близост до устието на едноименната река Лом. Защо точно на 6 декември- Никулден, сме в Лом? Защото хората тук открай време уважават този празник, и защото и в миналото, и сега се почитат традициите, свързани с рибарството.


Предполага се, че селището е основано през 17 век. С развитието на корабоплаването по Дунав след 1830 г. нараства и значението на града. Голям тласък в развитието му дава построяването на шосето до София и превръщането му в главно експортно пристанище за Виена (Австрия). Това оказва и голямо влияние върху архитектурата на града. Към 1869 г. в него е имало около 120 магазина, 148 търговски кантори, 175 бакалници, 34 кафенета, 6 хотела, 2 мелници. Градът е бил струпан около старото кале, в което се влизало през "капии" (порти) - Видинска, Белоградчишка, Софийска. Ломските търговци разнасяли стоки по всички големи панаири. През 1880 г. е наброявал 7 500 жители, а днес по последното преброяване жителите са 24 000.


Лом се гордее с възрожденските си традиции. В него е основано едно от първите читалища в България (1856 г.), създадено е първото Женско дружество в България (1858), играе се едно от първите театрални представления в страната. Тук работи народният будител Кръстьо Пишурка.


Кмет на община Лом, който ще управлява следващите четири години, е д-р Георги Гаврилов. Роден е в Лом, специалист по урология, има и магистратура със специалност "Обществено здраве и здравен мениджмънт" в Медицински Университет-Плевен:


"Като лекар се доказах с много труд, с всеотдайност към пациентите си, а за да се докажа като добър кмет, това изисква само едно – работа и работа в интерес на хората на община Лом. …Реших да приема това предизвикателство по една основна причина, че съм ломчанин и искам да направя така, че Лом да стане едно добро място за живеене…Хората най-вече ме питат за липсата на работа, за пречиствателна станция, бездомните кучета…Предстои основен ремонт на Спортната зала, за която не достигат 1 млн. лв, започнах по възстановяване на градския стадион, в момента нямаме представителни отбори… Нещо, което е започнато от предишното общинско ръководство ще трябва да се довърши. Процесът няма да спира … По-добрите условия на живот означават изграждане на модерна градска инфраструктура…“


Новият кмет kd община Лом обещава да привлече инвеститори и да изгради модерна индустриална зона, а образованието, културата и спортът ще бъдат в полезрението на общинската политика. Според него, две са основните неща, които могат да задържат хората в града - разкриване на работни места и осигуряване на добра социална среда. 


"Община Лом е бенефициент по всички национални програми в областта на социалните дейности. Ще продължим с изграждането на дневните центрове за възрастни и за деца, лишени от родителски грижи, както и за хората с увреждания. Предстоят ни проекти за изграждане на социални жилища. Най-голямото предизвикателство е да задържим младите хора тук, но за да привлечем един млад лекар, не е достатъчно само добро заплащане… Образованието и културата са от първостепенно значение. С приемането на новия бюджет от 2020 година ще отпадне при нас месечната такса в детските градини. Предстои ни основен ремонт на Историческия музей… Пожелавам на всички ломчани и на техните семейства да бъдат здрави и сплотени. ..Няма формула за успех, един кмет трябва да е близо до хората, да е съпричастен към проблемите им, да е честен и почтен в мислите си и в действията си."


С колегата Генади Вельов са разходихме из ломските улици и разговаряхме с хората за живота в Лом и за отбелязването на Никулден:


"Нормално ще отбележим празника, купих си шаран и сом, шарана пълнен, сомът пържен, най-вкусната риба е бялата риба. Живея в Расово, ще си взема толстолоб, най-добро е, питка ще си направим, само с жената, децата са далеко, работа за тях няма тук….Скромна трапеза с шаранче с орехи…Взехме си сега риба, ще празнувам в събота, правим го както се подобава, купих скумрия, шаран. Най-много обичам шарана, 4 кг, по-благ е от сом, тук е тежък живота, ако не работиш, нема откъде…"


Преди години Никулден се е празнувал по-тържествено с масови тържества най-вече в Пристанището в Лом, спомнят си местните хора, по-скромно се е живяло, но по-тържествено се е отбелязвал рибарския празник. За традициите в Лом, които доскоро са се спазвали на Никулден, разказва  Ивайло Александров от Лом, който работи в читалището:


"Всяко семейство се грижи за този празник, един неофициален, но много тачен празник, специално тук, в Лом…Масово се купува риба, аз съм рибар, налових си през лятото уклей и с бяло вино ще го отбележа, обичам дребна риба – уклей и платика. Старите рибари казват, че преди години са викали духова музика и традиционното ястие е печен шаран….Сега не се отбелязва така тържествено..."


Срещаме и Васил Иванов- роден е в град Лом, цял живот живял в Лом и рибар. Той разказва как се е празнувал Никулден в миналото:


"Рибарите задължително преди това отиват за риба, цял ден и цяла нощ хващат риба, защото това е основното ядене за този празник и се прави задължително чорба, тя е с много риба, печена и със зарзават… Шаранът ми е любима риба, сом съм хващал - 18 кила …..Днес се прави печена риба в тепсия с лук и чушки, по възможност рибата да е цяла. Искам да пожелая на всички да са живи и здрави, да ходят покрай реката и да имат здрав живот, а на рибарите "Наслука!“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05