Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Неделник" от 8 декември 2019 година

27
Снимка: Колаж на Красимир Каменов

Честит 8 декември на всички студенти и на всички със студентски дух! Новият "Неделник" ви очаква. Преглеждаме старите вестници и отиваме в китната Жеглица. Там вчера отбелязаха една годишнина за която ни разказва госпожа Цецка Тодорова от местният пенсионерски клуб. Какво се случи там? Народното читалище "Никола Вапцаров" отпразнуваха с четения 110- та годишнината от рождението на Никола Вапцаров. В предаването можете да чуете и един интересен и весел репортаж от Враца. Внимание - Осемнайсет дни остават до дългоочаквания и вълнуващ празник на Христовото Рождество. Бавно и сигурно коледният дух вече завладява всичко не само около нас, но и в нас самите - планиране и организация за празничните дни, трапези, подаръци, срещи, мечти и надежди. Започва трескава подготовка да бъдат спазени празничните традиции. Част от тях са коледните картички. Хартиени, електронни, учрежденски, лични, носещи белега на всяко време, те си остават част от магията на Коледа. За тях разказва репортажът на кореспондента на БНР във Враца Ива Антонова. Вкусен рибен курбан ние приготвила Ели Лозанова- Апостолицата в Монтана. За четвърта поредна година там тя и приятели от сдружение "Бабина душица" приготвиха 200 порции страхотна рибена чорба. Рибата и зеленчуците бяха дарени от служителите на Общинския пазар. Топла рибена чорба през декември- звучи наистина вкусно, нали! Хореографията като изкуство е изкуството на създаване на танци и балетни спектакли. В съвременната хореография се различават битови танци /народни и бални/ и сценични танци /поп и балет/. В балета хореографията синтезира в единен художествен замисъл изкуствата на танца, музиката и театъра. Как се става хореограф на народни танци. Учи се разбира се, но и трябва любов към танца. За историята си ни разказва младата хореографка на народни танци Ина Игнатова.  С нея говорим и за самодейците от село Раковица.Уважаеми слушатели. Имам интересна новина. Другата седмица излиза от печат най- новата книга на Слави Ганев- "Хитър Петър и Настрадин Ходжа". След "Български народни приказки", "Български народни приказки от Македония" и "Баба Марта и месеците" това е четвъртата негова книга свързана с българския фолклор. Наистина ни очаква едно забавно и поучително четиво. Разбира се, че Цветан Дочев- Дедо Скръц който в сряда на 4 декември отбеляза рожденият си ден ни е приготвил две манджи, които са били част от трапезата за празника му. Едното ястие се казва "Празник", а другото е "Бобена салата тип Д.С.". Приятно слушане.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

"Неделник" от 26 януари 2020 година

Е, няма зима! Но има "Неделник" брой 293- ти. Преглеждаме старите вестници за начало и започваме пътуване. Да, ще попътуваме. Преди две седмици гостувах в село Лик в община Мездра. Много коментари и версии има дали Васил Левски е идвал и къде в Северозапада. За едно място обаче е сигурно. В село Лик. Левски основава там комитет през 1872..

публикувано на 26.01.20 в 13:05

Ученичка от Кула пише за любовта

Карамфила Симеонова е от град Кула, ученичка е в 9 клас на средно училище "Васил Левски". Младото момиче пише стихове. Дарбата открил един от преподавателите й, когато била в 4 клас. Тогава учителят Петър Иванов я помолил да напише стихотворение за училищен празник. "Аз просто опитах, той го хареса и реши да ми помогне. Бях написала стихотворение за..

публикувано на 20.01.20 в 11:43

В "Музикална зона" слушаме Йелена Томашевич

Сръбската Дженифър Лопез, както я наричат феновете й, е родена на 1 ноември 1983 г. в Крагуевац, Сърбия. Тръгва по пътя на славата едва осемгодишна, когато печели детския песенен конкурс „Шарениада“ в Крагуевац. Песните на певицата ѝ донасят много отличия през годините. Представя Сърбия на проведената в Белград „Евровизия 2008“ с песента „Оро“ (Хоро) и..

публикувано на 20.01.20 в 09:30

"Неделник" от 19 януари 2020 година

И вече е на сайта 292- ри на предаването "Неделник" . Имаме празник. Една година навърши рубриката "Рецептите на Дедо Скръц" , която правим заедно с уникалният Цветан Дочев . За начало обаче преглеждаме старите видински вестници в редовната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев". Преди три години ви срещнах с майстора- ковач от село Дъбова..

публикувано на 19.01.20 в 16:45

Във Вършец приеха програмата за развитие на туризма

Във Вършец заседава Консултативният съвет по въпросите на туризма. Разгледани бяха програмата за развитие на туризма за 2020 година и участието на Община Вършец в туристическата борса "Ваканция и СПА Експо" от 13 до 15 февруари тази година. "Членовете приеха единодушно нашата програма за развитие на туризма, която включваше поддържане на..

публикувано на 16.01.20 в 16:38

Видински туроператор с първа по рода си програма за Константинопол

"Спомени за Константинопол" - така нарича програмата си до Истанбул екипът на "Fiesta tours". Подобен продукт не се е предлагал досега на българския пазар , макар пътуванията до Истанбул да си остават най-продаваните сред родните туристи.   "Истанбул е от онези градове, които или те пленяват завинаги и се връщаш там отново, или..

публикувано на 16.01.20 в 14:36

Ветеринари искат създаването на ветеринарни практики

Накъде върви животновъдството - за това говорим в "Земята, която ни храни". Д-р Валери Велков, от Областната дирекция  по безопасност на храните храните прави характеристика на региона, в разговора става дума и за това- какви са промените в в Закона за ветеринарно медицинската дейност и в Наредбата за отглеждане на животни и ще дисциплинират ли те..

публикувано на 14.01.20 в 19:30