Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Центърът за временно настаняване във Видин подслонява повече бездомни през зимата

3
Снимка: Радио Видин

Центърът за временно настаняване във Видин през зимните месеци обикновено е с пълен капацитет. Десет са местата за хората без дом, но при тежки условия приемът може да бъде увеличен. Никой няма да остане без подслон, каза директорът Анета Георгиева:


"Настаняването става чрез Дирекция "Социално подпомагане" като желаещите подават молба-декларация. От Дирекцията преценяват дали лицето става за настаняване и издават заповед съответно, ако отговаря на условията, след което потребителят постъпва тук. Запознава се с условията, с договора, който ще подпише, ако е съгласен,  остава. Три месеца е максималният престой в рамките на календарната година. Капацитетът за настаняване е десет лица, но през есенно- зимния период, когато има повече желаещи, можем да приемем повече лица и няма да оставим никого на улицата. Лицата, които имат доходи, заплащат 30 % от дохода. Лицата, които са без доходи, не заплащат, но ако през последните пет години имат продажби на недвижимо имущество и то е над 4 200 лева, независимо дали имат доходи или не, заплащат реалния размер на месечната издръжка. Не мога да кажа фиксирана сума, всеки месец издръжката е различна."

Осем са настанените сега в Центъра. Сред тях е Илияна. Намира топла храна и подслон, след като синът й продал семейното жилище. 

От дни сред обитателите е и 67-годишният Любчо от град Брегово. Загубил дома си при пожар. Надява се след престоя в Центъра да намери подслон в някое от местата за постоянно настаняване в региона.


Галерия

Вижте още

Изцелението на Йерихонския слепец

Четиринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Бог ни открива, че трябва да пристъпваме винаги с постоянство към Него, особено когато Му се молим и просим да удовлетвори нашите нужди. "Прогледай, твоята вяра те спаси."  (Лука 18:42) "Много неща, когато се обединят, са полезни. Но..

публикувано на 26.01.20 в 08:00

Тази година се дипломират първите студенти на Русенския университет във Видин

Стартира приема на документи на кандидат-студенти, които желаят да се обучават в обучителния център на Русенския университет във Видин. От утре 25-ти януари, през събота ще има предварителни изпити, на които всеки, който желае може да се яви, за да запази своето място за университета още сега.  Изпитите са под формата на тест с обща и..

публикувано на 24.01.20 в 16:49

"Заедно" на 24 януари 2020 година

Темите в "Заедно": Социални работници от Враца помагат на хора с ТЕЛК и техни близки в търсенето на работа.  Цвети Иванова от Враца организира кампания за осигуряване на мъжки дрехи и обувки за хората, които обитават Центъра за настаняване на бездомни. Във Видин младежи ще помагат на свои връстници по пилотна програма срещу..

публикувано на 24.01.20 в 15:18

Назначават здравен медиатор в Криводол

Здравен медиатор ще назначи община Криводол. Сравнително новата професия е необходима в града, заради това, че в този край има много хора, които живеят под прага на бедността, предимно от ромски произход. Целта е да се подсигурят грижи за тази част от обществото. Част от проблемите, на които здравните медиатори търсят решения, са ниската здравна..

публикувано на 23.01.20 в 16:00

Млади хора организират Акция "Зелена Монтана"

На 25 януари (събота) от 11.00 часа група младежи от Монтана ще проведат екоакцията "Зелена Монтана". Организатори са учениците Петьо Божидаров и Виктор Иванов.  "Решихме спонтанно с моя приятел Виктор да направим събитие, в което да се включат повече хора. Води се зелената площ до жилищния комплекс "Жерави". Отстрани се строят едни блокове и..

публикувано на 23.01.20 в 14:51

За достоен живот за възрастните хора работи "Проект Северозапад"

Фондация " Проект Северозапад " продължава своята работа за интегриране на уязвими групи от Северозападния регион чрез механизмите на социалната икономика . Основният проект на организацията е социалното предприятие , което обхваща жителите от селата на община Мездра, за които е създаден домашен патронаж и склад за хранително банкиране. В..

публикувано на 23.01.20 в 13:59

Подобряват визията на Бяла Слатина

Обновяване на част от центъра и обществен парк "Лесопарк" предстои в Бяла Слатина. Шадраванът, който е в централната част и е на около 40 години част ще бъде обновен. Ще бъде облагородена и зоната около него, предвидено е и място за отдих с пейки и навес. В лесопарка ще бъде изградена сцена на открито за провеждане на мероприятия, както и детска..

публикувано на 23.01.20 в 13:33