Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Различните професии бяха представени пред видински ученици

3
Снимка: Радио Видин


Среща на седмокласниците от видинското училище "Любен Каравелов" с  представители на бизнеса и професионалните гимназии от община Видин се проведе в актовата зала на училището. Формата е част от поредица от срещи, които предстои да се организират за  завършващите седми клас ученици  със съдействието на РУО - Видин.


Пред седмокласниците застанаха живеещи във Видин хора, работещи различни професии- строители, сервитьори, фризьори, икономисти.

Ива Нинова е завършила училище "Любен Каравелов", а днес работи като директор на видински банков клон :

"Когато човек реши да работи в банка, освен че трябва да познава банковия бизнес, той трябва да е предимно добър човек и психолог, да има здрави нерви и да може да взема много бързо решения. Тази професия акумулира много знания..."
 
Работата в банка представлява основно обслужване на клиенти, отпускане на кредити, вноски, тегления.

Пред учениците бе представена специалността "Автомобилна мехатроника", което означава - електронната система и оборудването на автомобила, обясни Явор Асенов, а Ани Атанасова разказа за работата си като фризьор:  

 "Защо е важно да знаете електронните системи на автомобила си? Всички съвременни автомобили са оборудвани с тези електронни системи, професията е интересна и предлага много възможности...

...Моята първа диплома по фризьорство беше на 15 години, а на 17 години вече имах работа. Моята професия ми помогна да осъществя мечтите си, нищо не е лесно, всичко се постига с много труд. Когато обичаш това, което правиш, тогава имаш огромни криле. Работата ми е свързана с общуване, това е професия, която дано да ви даде устрем... Дано да изберете подходящото нещо, защото когато избереш нещо, което обичаш, ти си щастлив за цял живот.."


Иво Вълов разказа за професията си сервитьор. Той е завършил през 2004 година ПГ "Михалаки Георгиев" специалност "Кулинар". Харесва професията си, защото има възможност да общува директно с хората и да ги прави щастливи като предлага вкусна и качествена храна. Работил е в много страни по света, сега се е върнал в родния Видин и продължава да работи това, което обича:


"Можех да стана и готвач, и барман, но предпочетох да стана сервитьор, защото това е работата, която ми дава директен достъп с хората. Това е много важно. Нашата професия е много отговорна. Надявам се, че ако отворите сърцето си към това да бъдете сервитьор или готвач, вие ще разберете, че това е много сериозна професия. В тази професия можете да се изграждате и да растете..." 

 
Седмокласниците се запознаха и с професиите, които се предлагат в ПГ "Васил Левски" , бе им представена  специалността  "Сухо строителство". Накрая на срещата те се включиха в анкетата и представиха своите виждания за бъдещето си професионално ориентиране:

"Искам да стана полицайка, ...Хареса ми фризьорството, ...На мен ми харесва барманството,....Хареса ми професията на икономиста....Да знаеш езици е едно от най-важните  неща ....Искам да стана актриса...Аз бих записала психология, Харесвам литературата...Аз реших математическата...Мислехме да ги питаме какво е заплащането...Педагогиката също е интересна...."

Предстоят още 7 срещи, в които седмокласниците от ОУ "Любен Каравелов" ще се запознаят с профилираното обучение в община Видин.


Галерия

Вижте още

Знаменитият капелмайстор кап. Камен Луков - автор на "Весели в боя"

На 14 октомври с тържествена церемония беше открит паметника на капитан Камен Луков Пейнски в родното му село Копиловци, общ. Георги Дамяново. Големият българин е офицер, капитан, военен диригент и композитор. Участник е във войните за национално обединение, разказа Лорета Ценова от община Георги Дамяново. Обезсмъртява се в историята с..

публикувано на 19.10.20 в 16:24

Във Видин обсъждаха проекта за стратегия срещу дискриминацията

Във Видин обсъждаха проекта за Национална стратегия за противодействие на дискриминацията. На събитието присъстваха представители на Комисията за защита от дискриминация, институции и неправителствени организации. Председателят на комисията доцент Ана Джумалиева коментира, че желанието е първо да бъдат чути проблемите на хората от..

публикувано на 19.10.20 в 15:35

Събират доброволци за почистване на Изворския манастир

Национален ден на благотворителността отбелязваме на 19 октомври. Затова ви разказваме за един апел за помощ на едно свято място- Изворския манастир "Успение Богородично".  Наскоро в манастира е извършен основен ремонт, изграден е и още един етаж на сградата. Оборудването в стаите е ново и чисто, и светата обител е готова да посрещне миряни...

публикувано на 19.10.20 в 11:47

"Неделник" от 18 октомври 2020 година

Есен с песен по Радио ВИДИН. Тук е "Неделник"-а. Старите вестници ни разказват интересни неща за начало. Гостуваме и на Цеко Миков в село Слана Бара. Неговото хоби е да прави мебели от дървен материал. Масички, столчета и закачалки. Изработва още и градински пейки, панички и всичко което му хрумне. Обича да подарява изработените от него..

публикувано на 18.10.20 в 14:07

Проповедници на благата вест

Днес е Неделя на свети апостол и евангелист Лука. Животът и дейността на свети апостол и евангелист Лука може да послужат на всички ни за жив пример, който да бъде винаги пред очите ни. Нека се потрудим да бъдем подражатели на ревността му по Бога, та да бъдем и съучастници заедно с него във вечното царство на нетленната слава...

публикувано на 18.10.20 в 08:00

Фестивалът "Здравей, Здраве!" за трети път във Видин

За трета поредна година Видин ще бъде домакин на фестивала "Здравей, Здраве!". Събитието, чиято цел е да популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти, ще предложи богата програма и интересни участници. "Определено имаме особено голямо разнообразие - представяне на индийската култура, представяне на Фалун Дафа - китайска..

обновено на 16.10.20 в 22:10

"Надмини себе си! Бягай с усмивка" - първо групово бягане с усмивки във Видин

Групово бягане с усмивки ще се проведе за първи път във Видин. В него могат да участват всички желаещи, независимо от своята физическа подготовка и възраст. Идеята на организаторите от спортен клуб "Бдин адвенчър" е да предизвикат хората от града да се усмихват повече, докато спортуват. Бягането няма състезателен характер, награда е..

публикувано на 16.10.20 в 17:53