Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Различните професии бяха представени пред видински ученици

3
Снимка: Радио Видин


Среща на седмокласниците от видинското училище "Любен Каравелов" с  представители на бизнеса и професионалните гимназии от община Видин се проведе в актовата зала на училището. Формата е част от поредица от срещи, които предстои да се организират за  завършващите седми клас ученици  със съдействието на РУО - Видин.


Пред седмокласниците застанаха живеещи във Видин хора, работещи различни професии- строители, сервитьори, фризьори, икономисти.

Ива Нинова е завършила училище "Любен Каравелов", а днес работи като директор на видински банков клон :

"Когато човек реши да работи в банка, освен че трябва да познава банковия бизнес, той трябва да е предимно добър човек и психолог, да има здрави нерви и да може да взема много бързо решения. Тази професия акумулира много знания..."
 
Работата в банка представлява основно обслужване на клиенти, отпускане на кредити, вноски, тегления.

Пред учениците бе представена специалността "Автомобилна мехатроника", което означава - електронната система и оборудването на автомобила, обясни Явор Асенов, а Ани Атанасова разказа за работата си като фризьор:  

 "Защо е важно да знаете електронните системи на автомобила си? Всички съвременни автомобили са оборудвани с тези електронни системи, професията е интересна и предлага много възможности...

...Моята първа диплома по фризьорство беше на 15 години, а на 17 години вече имах работа. Моята професия ми помогна да осъществя мечтите си, нищо не е лесно, всичко се постига с много труд. Когато обичаш това, което правиш, тогава имаш огромни криле. Работата ми е свързана с общуване, това е професия, която дано да ви даде устрем... Дано да изберете подходящото нещо, защото когато избереш нещо, което обичаш, ти си щастлив за цял живот.."


Иво Вълов разказа за професията си сервитьор. Той е завършил през 2004 година ПГ "Михалаки Георгиев" специалност "Кулинар". Харесва професията си, защото има възможност да общува директно с хората и да ги прави щастливи като предлага вкусна и качествена храна. Работил е в много страни по света, сега се е върнал в родния Видин и продължава да работи това, което обича:


"Можех да стана и готвач, и барман, но предпочетох да стана сервитьор, защото това е работата, която ми дава директен достъп с хората. Това е много важно. Нашата професия е много отговорна. Надявам се, че ако отворите сърцето си към това да бъдете сервитьор или готвач, вие ще разберете, че това е много сериозна професия. В тази професия можете да се изграждате и да растете..." 

 
Седмокласниците се запознаха и с професиите, които се предлагат в ПГ "Васил Левски" , бе им представена  специалността  "Сухо строителство". Накрая на срещата те се включиха в анкетата и представиха своите виждания за бъдещето си професионално ориентиране:

"Искам да стана полицайка, ...Хареса ми фризьорството, ...На мен ми харесва барманството,....Хареса ми професията на икономиста....Да знаеш езици е едно от най-важните  неща ....Искам да стана актриса...Аз бих записала психология, Харесвам литературата...Аз реших математическата...Мислехме да ги питаме какво е заплащането...Педагогиката също е интересна...."

Предстоят още 7 срещи, в които седмокласниците от ОУ "Любен Каравелов" ще се запознаят с профилираното обучение в община Видин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00

Червен индекс за пожари, расте рискът за възникването им

Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури , които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение. Високите температури и засушаването увеличават риска и всяко невнимание може да доведе до запалване, което да застраши живота и здравето на хората, както и да нанесе сериозни щети на..

публикувано на 15.07.24 в 16:55

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансова помощ от Община Видин

Община Видин започва от днес, 15 юли, втория прием на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на двойки с репродуктивни проблеми . 20 000 лева са предвидени тази година за подпомагане на 10 двойки, каза заместник-кметът Борислава Борисова :  "С първия прием от началото на годината Общината финансира 8..

публикувано на 15.07.24 в 16:32

Магическите аудио приказки - новата колекционерска лудост

Днес ще ви разкажем за една нова мода сред родителите на малки деца. Става въпрос за Магическите аудио приказки. За хората, които за пръв път чуват за тях, накратко - това са книжка и фигура на приказен Дисни герой. Приказката може да се чете, но понеже живеем в ерата на новите технологии и дигитализация, фигурката може да бъде сложена върху..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Започна записването на приетите в 8-и клас ученици

Записването в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започна тази сутрин в 8:00 часа и се извършва в сградата на училището. Ръководен екип съдейства на децата и техните родители за бързото и безпроблемно попълване на документите.  В рамките на работния ден ще бъдат записани само учениците, класирали се на първия етап..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00