Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Месец на добрините- включи се и ти!


"Направи бисквити за съседите" , "Задръж вратата за някого", "Усмихвай се на всички", "Дари играчки и дрехи на дом за деца"... Това са част от предизвикателствата, включени в Календара "Месец на добрините". Предизвикателствата са 31- колкото са и дните на декември. Инициативата е на "Академия за родители", а идеята е да се провокират малки и големи да бъдат по-добри. 

Идеята за този календар страшно ми допадна, защото веднага го асимилирах като всяко пораснало дете с Коледните календари от шоколадчета, където всеки ден трябва да изяждаш по едно ( никога повече от едно, според мама) и така да броиш дните до Коледа и Нова Година. Тук обаче идеята е доста по-интересна от това да се тъпчем с иначе вкусния, но не толкова полезен шоколадов десерт. Повече за тази иновативна идея научаваме от Мариела Станулова- създател на Академията:

"Това е инициатива, която сме виждали на много места по света да се прави, защото знаете, че обществата навсякъде в един момент консумират твърде много вещи и често хората забравят за другите неща извън материалните. Всеки декември се опитваме да провокираме хората, че малките жестове, са много по-ценни от скъп подарък. И за това се опитваме да подскажем на хората, че това да се обадиш на баба или да помогнеш на някое дете, което е самичко или изолирано, е много по-ценно от харченето на пари за вещи. Това е начина да бъдем добри, това е начина да научим децата си на това."

Според Мариела, ако децата очакват Дядо Коледа само заради подаръците, се учат на материалното възприятие на празника. Идеята е съвсем различна:  

"Това е начин през целия месец да показваме как може да сме добри с много малки усилия. Отправям призив към всички, че Коледа не е измислена, за да си подаряваме подаръци. Коледа е измислена за да бъдем заедно и да си помагаме."

Ние също се включихме с предизвикателство- повече чуйте в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 26 януари 2020 година

Е, няма зима! Но има "Неделник" брой 293- ти. Преглеждаме старите вестници за начало и започваме пътуване. Да, ще попътуваме. Преди две седмици гостувах в село Лик в община Мездра. Много коментари и версии има дали Васил Левски е идвал и къде в Северозапада. За едно място обаче е сигурно. В село Лик. Левски основава там комитет през 1872..

публикувано на 26.01.20 в 13:05

Ученичка от Кула пише за любовта

Карамфила Симеонова е от град Кула, ученичка е в 9 клас на средно училище "Васил Левски". Младото момиче пише стихове. Дарбата открил един от преподавателите й, когато била в 4 клас. Тогава учителят Петър Иванов я помолил да напише стихотворение за училищен празник. "Аз просто опитах, той го хареса и реши да ми помогне. Бях написала стихотворение за..

публикувано на 20.01.20 в 11:43

В "Музикална зона" слушаме Йелена Томашевич

Сръбската Дженифър Лопез, както я наричат феновете й, е родена на 1 ноември 1983 г. в Крагуевац, Сърбия. Тръгва по пътя на славата едва осемгодишна, когато печели детския песенен конкурс „Шарениада“ в Крагуевац. Песните на певицата ѝ донасят много отличия през годините. Представя Сърбия на проведената в Белград „Евровизия 2008“ с песента „Оро“ (Хоро) и..

публикувано на 20.01.20 в 09:30

"Неделник" от 19 януари 2020 година

И вече е на сайта 292- ри на предаването "Неделник" . Имаме празник. Една година навърши рубриката "Рецептите на Дедо Скръц" , която правим заедно с уникалният Цветан Дочев . За начало обаче преглеждаме старите видински вестници в редовната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев". Преди три години ви срещнах с майстора- ковач от село Дъбова..

публикувано на 19.01.20 в 16:45

Във Вършец приеха програмата за развитие на туризма

Във Вършец заседава Консултативният съвет по въпросите на туризма. Разгледани бяха програмата за развитие на туризма за 2020 година и участието на Община Вършец в туристическата борса "Ваканция и СПА Експо" от 13 до 15 февруари тази година. "Членовете приеха единодушно нашата програма за развитие на туризма, която включваше поддържане на..

публикувано на 16.01.20 в 16:38

Видински туроператор с първа по рода си програма за Константинопол

"Спомени за Константинопол" - така нарича програмата си до Истанбул екипът на "Fiesta tours". Подобен продукт не се е предлагал досега на българския пазар , макар пътуванията до Истанбул да си остават най-продаваните сред родните туристи.   "Истанбул е от онези градове, които или те пленяват завинаги и се връщаш там отново, или..

публикувано на 16.01.20 в 14:36

Ветеринари искат създаването на ветеринарни практики

Накъде върви животновъдството - за това говорим в "Земята, която ни храни". Д-р Валери Велков, от Областната дирекция  по безопасност на храните храните прави характеристика на региона, в разговора става дума и за това- какви са промените в в Закона за ветеринарно медицинската дейност и в Наредбата за отглеждане на животни и ще дисциплинират ли те..

публикувано на 14.01.20 в 19:30