Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

България- лидер в производството на шафран?!?

6
Снимка: Андрей Маркин, личен архивБългария- лидер в производството на шафран- звучи невероятно, но е на път да се случи, ако и държавата има воля за това. В това е убеден Хасан Тахиров- председател на Българската асоциация на производителите на шафран. В "Земята, която ни храни" говорим за това: Възможно ли е България да си съперничи с лидерите в производството?; Къде вирее шафранът? Възможно ли е да отглеждаме най-скъпата подправка? От какви грижи се нуждае? Доходоносна ли е тази дейност? Кои са недостатъците? 

У нас производството на шафран започва експериментално през 2010 година, днес почти във всяка точка на страната ни има посеви. Най-големите площи с културата, която се отглежда като алтернатива на тютюна, са в Кърджали, там се намира и разсадникът, от който желаещите могат да закупят луковици: 

"Предлагаме български луковици, работим с Аграрния университет в Пловдив, с института "Пушкаров", с БАН... Това са сертифицирани луковици, най-подходящи за нашите климатични условия... Важно е да се знае произходът на луковиците, за да не възникнат проблеми впоследствие."

Съветът на Хасан Тахиров към начинаещите е да се запознаят с растението, което не е капризно, сухоустойчиво е, вирее на всякакви почви. Макар и предимно ръчен труд, за сам човек не е невъзможно да се справи с 2 декара- толкова е и препоръчителната площ, на която да се направи първоначалната инвестиция. 

Българската асоциация на производителите на шафран членува в европейската и световна асоциации. Идеята е да се съберат всички световни производители, по-дългосрочната цел е шафранът да се преработва. Това ще има и друг ефект, категоричен е Хасан Тахиров:
"Така ще направим много хубава реклама за България, ще използваме и техния дългогодишен опит. Обединените арабски емирства искат от нашия шафран, но ние нямаме производство на големи количества... Но целта ни е не да продаваме шафран, а да произвеждаме продукти - за 500-милионния европейски и милиард и половина- китайския пазар. Там е бизнесът, защото от 1 кг. шафран може да се произведе чай за 80 хиляди лева. Може да се произвеждат бисквити, напитки, сладоледи... Така се увеличава себестойността..."

Иран, Испания и Италия са водещи производители на шафран, но заради климатичните изменения след 15 години в тези държави няма да има производство, защото шафранът е зимно растение и обича минусови температури, каквито там няма. Може би и заради това Асоциацията е подписала договор с Иран за производство на луковици, хвали се Хасан Тахиров:

"Кой би повярвал, че малка България ще произвежда шафранови луковици за лидера- Иран. Не е трудно, трябва само държавата малко да помогне и да се работи...Важното е да се опита...." 

Темата продължаваме с Андрей Маркин- кореняк московчанин, който преди няколко години решава да напусне Родината,  да пропътува хиляди километри, в името на здравето и спокойствието си. Заселва се в чупренското село Средогрив, купува къща, започва да развива запуснатите рибарници, в които отглежда шаран и пъстърва, а следващата осъществена идея е да отглежда шафран. Казва, че е намерил идеални условия за развитието на шафран.
"Тук има див минзухар- това е сигурен знак, че ще вирее и шафран." 
По професия Андрей Маркин е инженер, иначе е с предприемчив дух, не се страхува да експериментира, затова и засажда 3 декара с шафранови луковици. Започнал е без особени познания, но пък с желание да успее, въпреки многото ръчен труд. Опитът му след втората година показва, че реколтата зависи от начина на гледане, но и от климатичните условия, и колкото и сухоустойчиво да е растението, иска поне малко влага. Заради сушата тази година е добил едва 180 грама изсушен шафран, но гарантира за отличното му качество, защото го отглежда на чисто място и без химия. Казва, че е доходоносно, но ако човек има поне 10 декара. За тях, обаче трябват и техника, и повече работна ръка. На този етап Андрей се справя с трактор под наем и помощта на семейството и приятели. Засега и пазарът на готовата продукция не е проблем.

Не скрива, че му е било трудно, но е човек, който търси предизвикателства и преодолява трудностите. С местните институции няма проблем. Убеден е, че в България е по-лесно за малкия бизнес, докато в Москва има много спънки. 

Упоритост  и желание за преодоляване на трудностите - това според Андрей е необходимо, за започването на всяка една дейност. 

"Човек трябва да е трудолюбив и да влага любов във всичко, което прави... Тук трябва и малко начален капитал, иначе няма как..."

Иначе в Средогрив московчанинът се чувства здрав и смята, че това е най-важно. Живее с брат си, а красотата на природата ги е пленила още с пристигането. Затова и брат му възкликнал:
 
"Тук е като в Швейцария...нищо че е като бедна Швейцария."
Как се засажда шафранът, какви грижи са необходими, кои са неприятелите му, как се събира и изсушава- чуйте в звуковия файл. 

Галерия

Вижте още

В „Музикална зона” на Димитровден слушаме песни, възпяващи българските градове

   Честит празник, Видин!   И понеже нашият град има празник, днешната „Музикална зона“ ще бъде посветена на българските градове- по-големи или по- малки, възпети в песни! Когато всички си тананикат песен, свързана с определен град, той печели популярност, става по-интересен! Има много хубави песни, които възпяват българските градове. За..

обновено на 26.10.20 в 10:11

Информационна кампания популяризира защитените зони в област Видин

С встъпителна пресконференция в Чупрене бе даден старт на проекта "Организиране и провеждане на информационна кампания за Натура 2000 зоните на територията на област с административен център Видин" по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 година.  "Натура 2000" е общоевропейска мрежа, съставена от защитени зони и целяща да осигури..

публикувано на 22.10.20 в 15:45

100 души от община Видин получават домашни грижи

Във Видин бе открит Център "Домашни грижи". Той е един от трите нови центъра, с които се разширява мрежата от центрове "Домашни грижи". Първите четири центъра за домашни грижи са открити в област Враца през 2012 година. На откриването във Видин присъства д-р Надежда Тодоровска - заместник генерален директор на БЧК и двигател на проекта..

публикувано на 20.10.20 в 15:22

Army of Lovers в „Музикална зона“

  Екстравагантната евро денс група Army of Lovers се ражда през далечната 1987 година в Швеция. Те бързо набират популярност в цяла Европа, благодарение на крещящия си външен вид, пищните костюми и видеоклиповете, голяма част от които са забранявани за излъчване по MTV, заради подчертаната им сексуалност.   Те са майстори на провокацията, което им..

публикувано на 19.10.20 в 09:43

Есенното почистване в Берковица продължава и през ноември

До края на ноември ще продължи есенното почистване в Берковица.  В момента се почистват улиците: "Кирил и Методий", "Проф. Петко Наумов", "Захари Стоянов“, "Битоля", "Здравченица", "Черковина", "Охрид", "Вардар", "Ангел Кънчев", "Явор", "Берковска река", "Отец Паисий", "Гоце Делчев", "Лерин", "Шабовица", "Стамболийски", "Христо Ботев", "Звезда" и..

публикувано на 15.10.20 в 16:05

Sade в "Музикална зона"

Тя е чувствена, много харизматична, обаятелна и екзотична. Гласът й е топъл и завладяващ. Името й е Хелън Фолашаде Аду. Сетихте ли се вече? Със сигурност я познавате. Всеки познава песните и кадифения й глас. Британската певица от нигерийски произход е фронтмен на групата Sade. Досетихте се, нали?! Шаде е звезда, която има силно присъствие и която..

публикувано на 12.10.20 в 09:34

Стратегия за енергиен преход до 2050 година подготвят в Община Видин

До 2023 година трябва да бъде изготвена Стратегия за енергиен преход на Община Видин до 2050 година. Това съобщи на работна среща с партньорите от клъстър "Зелена синергия" заместник кметът на Видин Десислава Тодорова. Видин ще е единствената българска община с дългосрочна стратегия за енергиен преход. Документът ще бъде разработен в рамките..

публикувано на 08.10.20 в 15:31