Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България- лидер в производството на шафран?!?

6
Снимка: Андрей Маркин, личен архив



България- лидер в производството на шафран- звучи невероятно, но е на път да се случи, ако и държавата има воля за това. В това е убеден Хасан Тахиров- председател на Българската асоциация на производителите на шафран. В "Земята, която ни храни" говорим за това: Възможно ли е България да си съперничи с лидерите в производството?; Къде вирее шафранът? Възможно ли е да отглеждаме най-скъпата подправка? От какви грижи се нуждае? Доходоносна ли е тази дейност? Кои са недостатъците? 

У нас производството на шафран започва експериментално през 2010 година, днес почти във всяка точка на страната ни има посеви. Най-големите площи с културата, която се отглежда като алтернатива на тютюна, са в Кърджали, там се намира и разсадникът, от който желаещите могат да закупят луковици: 

"Предлагаме български луковици, работим с Аграрния университет в Пловдив, с института "Пушкаров", с БАН... Това са сертифицирани луковици, най-подходящи за нашите климатични условия... Важно е да се знае произходът на луковиците, за да не възникнат проблеми впоследствие."

Съветът на Хасан Тахиров към начинаещите е да се запознаят с растението, което не е капризно, сухоустойчиво е, вирее на всякакви почви. Макар и предимно ръчен труд, за сам човек не е невъзможно да се справи с 2 декара- толкова е и препоръчителната площ, на която да се направи първоначалната инвестиция. 

Българската асоциация на производителите на шафран членува в европейската и световна асоциации. Идеята е да се съберат всички световни производители, по-дългосрочната цел е шафранът да се преработва. Това ще има и друг ефект, категоричен е Хасан Тахиров:
"Така ще направим много хубава реклама за България, ще използваме и техния дългогодишен опит. Обединените арабски емирства искат от нашия шафран, но ние нямаме производство на големи количества... Но целта ни е не да продаваме шафран, а да произвеждаме продукти - за 500-милионния европейски и милиард и половина- китайския пазар. Там е бизнесът, защото от 1 кг. шафран може да се произведе чай за 80 хиляди лева. Може да се произвеждат бисквити, напитки, сладоледи... Така се увеличава себестойността..."

Иран, Испания и Италия са водещи производители на шафран, но заради климатичните изменения след 15 години в тези държави няма да има производство, защото шафранът е зимно растение и обича минусови температури, каквито там няма. Може би и заради това Асоциацията е подписала договор с Иран за производство на луковици, хвали се Хасан Тахиров:

"Кой би повярвал, че малка България ще произвежда шафранови луковици за лидера- Иран. Не е трудно, трябва само държавата малко да помогне и да се работи...Важното е да се опита...." 

Темата продължаваме с Андрей Маркин- кореняк московчанин, който преди няколко години решава да напусне Родината,  да пропътува хиляди километри, в името на здравето и спокойствието си. Заселва се в чупренското село Средогрив, купува къща, започва да развива запуснатите рибарници, в които отглежда шаран и пъстърва, а следващата осъществена идея е да отглежда шафран. Казва, че е намерил идеални условия за развитието на шафран.
"Тук има див минзухар- това е сигурен знак, че ще вирее и шафран." 
По професия Андрей Маркин е инженер, иначе е с предприемчив дух, не се страхува да експериментира, затова и засажда 3 декара с шафранови луковици. Започнал е без особени познания, но пък с желание да успее, въпреки многото ръчен труд. Опитът му след втората година показва, че реколтата зависи от начина на гледане, но и от климатичните условия, и колкото и сухоустойчиво да е растението, иска поне малко влага. Заради сушата тази година е добил едва 180 грама изсушен шафран, но гарантира за отличното му качество, защото го отглежда на чисто място и без химия. Казва, че е доходоносно, но ако човек има поне 10 декара. За тях, обаче трябват и техника, и повече работна ръка. На този етап Андрей се справя с трактор под наем и помощта на семейството и приятели. Засега и пазарът на готовата продукция не е проблем.

Не скрива, че му е било трудно, но е човек, който търси предизвикателства и преодолява трудностите. С местните институции няма проблем. Убеден е, че в България е по-лесно за малкия бизнес, докато в Москва има много спънки. 

Упоритост  и желание за преодоляване на трудностите - това според Андрей е необходимо, за започването на всяка една дейност. 

"Човек трябва да е трудолюбив и да влага любов във всичко, което прави... Тук трябва и малко начален капитал, иначе няма как..."

Иначе в Средогрив московчанинът се чувства здрав и смята, че това е най-важно. Живее с брат си, а красотата на природата ги е пленила още с пристигането. Затова и брат му възкликнал:
 
"Тук е като в Швейцария...нищо че е като бедна Швейцария."
Как се засажда шафранът, какви грижи са необходими, кои са неприятелите му, как се събира и изсушава- чуйте в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50