Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

100-годишната баба Севда: "Харесва ми да съм тук и сега"

Снимка: Радио ВИДИН

Столетник е днешният "старейшина". Баба Севда - така я познават там, където живее - село Въртоп, община Видин. На 16 ноември тази година баба Севда навърши 100 години, а близките й организираха мило тържество.
 
Въпреки тежестта на стоте си години, баба Севда е запазила завидна памет. Малко трудно, но увлекателно разказва за живота си, от който твърди, че е много доволна. Учила е в училището в родното си село Извор и все още разказва за нещата, които е научила там. От млада обича да плете и със сълзи на очи се похвали, че е изплела за сватбата на внука си 80 кърпички. Това остава единственото и любимо хоби - плетенето. Спомня си Втората световна война и с интерес ни разказа как с момите от селото са тичали по преминаващите войници.
 
В момента баба Севда живее с 80-годишната си дъщеря Цветана и 62-годишния си внук- Емил. Смята, че освен че се грижат за нея, най-важното е, че й правят компания. 

"Лошо, добро- тука съм... Ние сме били 4 сестри, майка ни е умряла млада, баща ни ни е отгледал. Баща ми е починал на 95 години, пушил е, пил е, всичко редовно и пак е доживял до толкова. Аз се ожених първия път, заварих много добро семейство, роди ни се дъщеря, и той след 5 години почина от пневмония, едно време не се лекуваха така, както сега. Ожени се и дъщеря ми, стана голяма, почнаха да я искат момчета, тя не иска да се ожени, аз не искам да я давам. Аз съм на 100, дъщеря ми на 80, внук ми на 62, неговия син на 40...

Баба Севда не отказва чаша вино с лимонада и казва, че няма нищо лошо в това, стига да се пие с мярка. За пушенето обаче е категорична: 

 "...Не позволявам да се пуши покрай мен. И на младите бих казала- моля ви се намалете тия цигари, за да сте живи и здрави! Баща ми пушеше, но не ни даваше да пушим... 
Може да съм била бедно чедо, но не съм гладувала, нито жадувала, щастлив живот съм живяла. Господ ли ме обича, хората ли ме обичат.. Работила съм всичко- и женска и мъжка работа, всичко съм правила. Едно време не сме ходили така по барове, по сватби, кръщенета- не съм ходила, гледала съм си детето..."

Допреди 4 години баба Севда е помагала за домашната работа, но след злополука остава в инвалиден стол. Сега най-много и липсва движението, наслаждава на всичко само с гледане:

"Преди четири години паднах и си счупих крака и оттогава съм на този стол, седя по цял ден... Липсва ми да излезна в градината, да се позанимавам с нещо е така просто да ми мине времето. Кога ми беше рождения ден само седях и гледах, бяха ме завели на заведение, хубаво беше, деца с носии ми играха, аз плаках, карат ме да ям, не искам да ям, искам само да гледам, тука по улиците на село никой не минава, ето това ми липса. "

И на сто години баба Севда продължава да харесва хубавата музика и новините:

"Имах радио- без музика не можех, и сега обичам. Цял ден слушам новините, гледаме телевизия, не ме интересуват много филмите, обичам новините...." 

Обичанa от близките си е баба Севда, не се оплаква от грижи и внимание. Признава, че много би искала да стои в града и просто да гледа, да гледа как хората минават, защото казва, че на село й е малко скучно. А на въпроса ми, от какво се страхува човек, когато зад гърба си има сто години, тя ми отговори: 

"Страх ме е само от това, че може да не се събудя, обичам живота, харесва ми да съм тук и сега."

Цялото интервю с баба Севда чуйте в звуковия файл.
Вижте още

23-ма отличници изпрати математическата гимназия във Видин

23 са отличниците от общо 75 абитуриенти на Випуск 2021-ва година във Видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" . Младите зрелостници получиха днес на официална церемония своите дипломи за завършено средно образование. Трима от отличниците са с успех над 5,90. Официалната церемония започна с химна на България. Директорът на..

публикувано на 22.06.21 в 16:02
архив

Дни преди жътвата- във Видинско посевите са добри

Почти 431 хиляди дка пшеница са засети  през есента на 2020 г. във Видинска област Засети са още малко над 19 хиляди дка ечемик, малко над 1000 декара тритикале и почти 27 хиляди декара с рапица. Дни преди жътвата, състоянието на есенните посеви е добро. Н е се наблюдава наличие на вредители над прага на вредност.. Председателят на Видинския..

публикувано на 22.06.21 в 15:30

Видинска ученичка победител в Национално състезание по речи и дебати на английски език

Тея Тошева от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин е победител в Национално състезание по речи и дебати на английски език.  Турнирът се организира всяка година от фондация "БЕСТ", подкрепена от Българо-американска комисия за образователен обмен Фулбрайт. Състезанията са в пет дисциплини: дебати, ораторска реч,..

публикувано на 22.06.21 в 14:10

Пациенти и творци: Да подкрепим д-р Благоев и отделението по неврология във Видин

Пациенти и български творци се обединиха около дарителска кампания в подкрепа на неврологичното отделение на видинската болница. Идеята е да бъдат събрани средства за нова апаратура и за обновяване на отделението, което близо година бе затворено заради недостиг на специалисти. Кампанията стартира преподавателят в Софийския университет..

публикувано на 21.06.21 в 17:46

Два отбора от видинската езикова гимназия играят в Първата българска училищна еспорт лига

Видео игрите са станали неизменна част от ежедневието ни и едва ли има дете или тийнейджър, които да не са се забавлявали по този начин. Може би това е в основата на факта, че електронните спортове са една от най-бързоразвиващите се глобални индустрии днес. Два отбора от видинската английска гимназия са финалисти в Междуучилищна лига по..

публикувано на 21.06.21 в 16:05

Моноспектакълът "Страсти Илиеви" отново на сцена

След почти двегодишно прекъсване, тази вечер на сцената на Видинския драматичен театър ще се изиграе моноспектакълът "Страсти Илиеви". Той е съставен изцяло от видински екип, а премиерата му беше през 2018 година.  Актьорът Иван Рангелов,  в чието изпълнение заживява образа на Илия,  сподели, че е изиграл 12 представления на спектакъла преди паузата:..

публикувано на 21.06.21 в 14:30

Отбелязваме световния ден на мотоциклета

Най-дългият ден в годината е  празник за всеки, който обича мотоциклетите и всичко свързано с тях. Т ази година празникът за моторджиите е двоен, защото съвпада с друга международна инициатива - Международен ден "С мотор на работа", който се отбелязва ежегодно в третия понеделник на месец юни. Традицията за това датира от 22 юли 1992 година. Тогава..

публикувано на 21.06.21 в 14:05