Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100-годишната баба Севда: "Харесва ми да съм тук и сега"

Снимка: Радио ВИДИН

Столетник е днешният "старейшина". Баба Севда - така я познават там, където живее - село Въртоп, община Видин. На 16 ноември тази година баба Севда навърши 100 години, а близките й организираха мило тържество.
 
Въпреки тежестта на стоте си години, баба Севда е запазила завидна памет. Малко трудно, но увлекателно разказва за живота си, от който твърди, че е много доволна. Учила е в училището в родното си село Извор и все още разказва за нещата, които е научила там. От млада обича да плете и със сълзи на очи се похвали, че е изплела за сватбата на внука си 80 кърпички. Това остава единственото и любимо хоби - плетенето. Спомня си Втората световна война и с интерес ни разказа как с момите от селото са тичали по преминаващите войници.
 
В момента баба Севда живее с 80-годишната си дъщеря Цветана и 62-годишния си внук- Емил. Смята, че освен че се грижат за нея, най-важното е, че й правят компания. 

"Лошо, добро- тука съм... Ние сме били 4 сестри, майка ни е умряла млада, баща ни ни е отгледал. Баща ми е починал на 95 години, пушил е, пил е, всичко редовно и пак е доживял до толкова. Аз се ожених първия път, заварих много добро семейство, роди ни се дъщеря, и той след 5 години почина от пневмония, едно време не се лекуваха така, както сега. Ожени се и дъщеря ми, стана голяма, почнаха да я искат момчета, тя не иска да се ожени, аз не искам да я давам. Аз съм на 100, дъщеря ми на 80, внук ми на 62, неговия син на 40...

Баба Севда не отказва чаша вино с лимонада и казва, че няма нищо лошо в това, стига да се пие с мярка. За пушенето обаче е категорична: 

 "...Не позволявам да се пуши покрай мен. И на младите бих казала- моля ви се намалете тия цигари, за да сте живи и здрави! Баща ми пушеше, но не ни даваше да пушим... 
Може да съм била бедно чедо, но не съм гладувала, нито жадувала, щастлив живот съм живяла. Господ ли ме обича, хората ли ме обичат.. Работила съм всичко- и женска и мъжка работа, всичко съм правила. Едно време не сме ходили така по барове, по сватби, кръщенета- не съм ходила, гледала съм си детето..."

Допреди 4 години баба Севда е помагала за домашната работа, но след злополука остава в инвалиден стол. Сега най-много и липсва движението, наслаждава на всичко само с гледане:

"Преди четири години паднах и си счупих крака и оттогава съм на този стол, седя по цял ден... Липсва ми да излезна в градината, да се позанимавам с нещо е така просто да ми мине времето. Кога ми беше рождения ден само седях и гледах, бяха ме завели на заведение, хубаво беше, деца с носии ми играха, аз плаках, карат ме да ям, не искам да ям, искам само да гледам, тука по улиците на село никой не минава, ето това ми липса. "

И на сто години баба Севда продължава да харесва хубавата музика и новините:

"Имах радио- без музика не можех, и сега обичам. Цял ден слушам новините, гледаме телевизия, не ме интересуват много филмите, обичам новините...." 

Обичанa от близките си е баба Севда, не се оплаква от грижи и внимание. Признава, че много би искала да стои в града и просто да гледа, да гледа как хората минават, защото казва, че на село й е малко скучно. А на въпроса ми, от какво се страхува човек, когато зад гърба си има сто години, тя ми отговори: 

"Страх ме е само от това, че може да не се събудя, обичам живота, харесва ми да съм тук и сега."

Цялото интервю с баба Севда чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00

Червен индекс за пожари, расте рискът за възникването им

Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури , които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение. Високите температури и засушаването увеличават риска и всяко невнимание може да доведе до запалване, което да застраши живота и здравето на хората, както и да нанесе сериозни щети на..

публикувано на 15.07.24 в 16:55

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансова помощ от Община Видин

Община Видин започва от днес, 15 юли, втория прием на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на двойки с репродуктивни проблеми . 20 000 лева са предвидени тази година за подпомагане на 10 двойки, каза заместник-кметът Борислава Борисова :  "С първия прием от началото на годината Общината финансира 8..

публикувано на 15.07.24 в 16:32

Магическите аудио приказки - новата колекционерска лудост

Днес ще ви разкажем за една нова мода сред родителите на малки деца. Става въпрос за Магическите аудио приказки. За хората, които за пръв път чуват за тях, накратко - това са книжка и фигура на приказен Дисни герой. Приказката може да се чете, но понеже живеем в ерата на новите технологии и дигитализация, фигурката може да бъде сложена върху..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Започна записването на приетите в 8-и клас ученици

Записването в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започна тази сутрин в 8:00 часа и се извършва в сградата на училището. Ръководен екип съдейства на децата и техните родители за бързото и безпроблемно попълване на документите.  В рамките на работния ден ще бъдат записани само учениците, класирали се на първия етап..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00