Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мисията възможна": добротворчеството обединява мездренски села

Снимка: Петко Котларски



Учениците от училище "Св. Климент Охридски" в село Зверино се включиха в инициативата "Жълти стотинки". - единствената по рода си благотворителната акция от деца за деца. В продължение на 365 дни се събират монети от 1, 2 и 5 стотинки, които се предават в указани пунктове в градовете. Програмата насърчава и развива дарителската култура у децата, като основната цел на проекта е развиване на културата и средата за споделяне и даряване чрез формиране на знания за личностно развитие  и емпатия. 

Доброволчеството в учебното заведение е кауза, която вдъхновява доброволците, разказа учителят и ръководител на клуб "БМЧК и приятели на Искърското дефиле" Петя Илиева:

"Включихме се с ученици от пети клас в средата на месец октомври. За краткото време до пети декември, когато е денят на доброволчеството, учениците събраха над 15 килограма жълти стотинки. Съвместо с Десислава Димитрова, библиотекар от село Оселна, предадохме сумата. Направихме лекция, за да обясним на децата инициативата, същността на каузата. Учениците бяха мотивирани и дори след предаването продължиха да събират още стотинки. Инициативата е единствената, която е от деца за деца. Целта е да се научат от ранна възраст да даряват, да помагат, да отворят сърцето си. На 6 декември и на 1 юни се предават стотинките. С тях се закупува апаратура за детски отделения, за обзавеждане на болнични стаи за деца"

Учителите в Зверино са категорични, че доброволчеството е начинът за възпитание на човечност и състрадателност у възпитаниците на учебното заведение. "Да оставим на земята добра памет" е посланието, което ни завещава Св. Климент Охридски. 

"В нашето училище са много децата, които са добри. Взимат пример от родителите си, които също се включват в подобни каузи. Голямо е участието на родителското тяло, а то дава прекрасен пример. Самите родители често дискутират с нас различни инициативи, редовно провеждаме срещи. Работим, опитваме се да сме неуморни. В Деня на доброволчеството пък събрахме дрехи, обувки и помагала за училище, които дарихме на деца от социално слаби семейства. За Коледа ще съберем средства, с които да нахраним възрастни хора. На 13, 14 и 15 декември ще съживим коледния дух в съседните села. Изготвена е програма, с нас ще са дядо Коледа, Снежанка и помощници. Ще запалим коледните светлини".

На 5 декември 2018 година на церемония от Националния конкурс "Доброволческа инициатива" Петя Илиева, учениците и учителският екип на училището бяха удостоени с награда от президента Румен Радев за своята целогодишна добротворческа работа. Ще продължим и през идната година с благотворителните акции, увери Илиева.

"Наградата беше добър старт, но най-вече прекрасен пример, който ни мотивира да продължим. На 21 ноември тази година получихме наградата за посланици на доброто в България. От Агенция "Закрила на детето" беше направен филм за дейността на нашия клуб. За да се покаже пътя към доброто на децата, огромна е и ролята на учителите. Аз съм убедена, че всяко дете носи доброто в себе си, сърцето му е прекрасно. Аз съм горда, защото в Зверино има много последователи на добрината. Целим да засилваме още повече дейността си. През миналата година имахме около 20 човека, а сега доброволците са 33. Ние сме един обединен екип - кметове, учители, директори, родители, баби и дядовци. Колкото повече добри инициативи, толкова повече участие от различни хора. А това е истинският път, за да станем едно голямо общество на доброто".

Народно читалище "Просвета-1929" в намиращото се в близост село Оселна също се включва в "Жълти стотинки", каза секретарят на иституцията Десислава Димитрова.

"Тази година участваме за трети пореден път. Операцията обединява наистина - включват се и най-малките, които са от детските градини. В нашето село сме поставили буркани и кутии на различни места - ако хората желаят след пазаруване, да пуснат жълти стотинки, така че и възрастните също оказват помощ. В понеделник ще ги предадем. Очакваме да ни се обадят, за да ни кажат колко точно е сумата. Нашите деца от Оселна учат в Зверино. Активни са, вижда се желанието и добрината, с която го правят".

Самодейците от Оселна участват и в друга доброволческа инициатива - "Изплети топлина".

"Отново се включваме с плетене. Очаквам до Коледа да предадем всичко. Инициативата е към фондация "Има начин", насочена е към група хора, нямащи дом, към такива без семейства или със социално слаб статут. Всеки, който желае, може да изплете дрехи - шапки, шалове, ръкавици, чорапи. Пращаме в София плетивата, откъдето разпределят на нуждаещите се. Децата се включват, разбира се. Отиват при бабите си, а те от своя страна плетат. 

Времето е наше и ако често е изглеждало, че каузата е изгубена, в Мездренско тя е намерена. Не случайно често се казва, че да правиш добро е изкуство. Пословични са думите на Макс Юнг, казващи ни, че "човек не се учи да бъде добър, напротив - учи се да бъде лош, защото добротата е в хората по рождение". Изглежда, че мисията е възможна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Зависими ли са от телефона младите българи?

Проучване, направено в шест държави - САЩ, Великобритания, Австралия, Франция, Германия и Япония, показва, че 7 от 10 представители на поколението, родено в първите години на века - "милениуми" и на по-младото поколение Z - "Gen Z", предпочитат да общуват цифрово или най-вече чрез текстови съобщения, отколкото лично. От компанията - автор на..

публикувано на 05.08.24 в 17:00

Система за ранно оповестяване пази Врачанския Балкан от пожари

Вече десет години система за ранно оповестяване на пожари успява да опази от големи щети територията на Природен парк "Врачански Балкан" . Под охрана от унищожителен огън са 4 хиляди кв. километра гори и защитени територии, и биологичното им разнообразие. В системата са вложени близо 900 000 лева безвъзмездни европейски средства. Според експертна..

публикувано на 05.08.24 в 13:48

Продължава тенденцията "хоум офис"

С настъпването на ковид пандемията, на много хора им се наложи да работят от дома си. След като тя приключи, тази тенденция продължава да съществува. Нещо повече, голяма част от хората предпочитат дистанционната работа и продължават да избягват офис средата. Защо се случва това и какви са предимствата и недостатъците да работиш от дома си ни..

публикувано на 05.08.24 в 13:36

"Ние, потребителите": Какво да знаем преди да правим резервация за лятната почивка

Намираме се в сезона на почивките . По този повод, в рубриката "Моите права" , говорим за това какви са правата на туристите и към кои институции могат да се обърнат при евентуален проблем с планувания отдих.  Независимо как сме направили резервацията си - директно, от мястото на настаняване или през туристическа агенция, винаги е възможно да..

публикувано на 05.08.24 в 13:00

Всяко благо е от Бога – нека се научим да го ценим

Шестата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня, че Господ Иисус Христос винаги снизхожда към немощите на човеците, независимо кои са, какви са и дори от каква вяра са. "И като видя Иисус вярата им, каза на разслабения: Дерзай, чедо, прощават ти се греховете!" /Мат: 9-2/ В днешното евангелско..

публикувано на 04.08.24 в 08:00

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14