Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мисията възможна": добротворчеството обединява мездренски села

Снимка: Петко Котларски



Учениците от училище "Св. Климент Охридски" в село Зверино се включиха в инициативата "Жълти стотинки". - единствената по рода си благотворителната акция от деца за деца. В продължение на 365 дни се събират монети от 1, 2 и 5 стотинки, които се предават в указани пунктове в градовете. Програмата насърчава и развива дарителската култура у децата, като основната цел на проекта е развиване на културата и средата за споделяне и даряване чрез формиране на знания за личностно развитие  и емпатия. 

Доброволчеството в учебното заведение е кауза, която вдъхновява доброволците, разказа учителят и ръководител на клуб "БМЧК и приятели на Искърското дефиле" Петя Илиева:

"Включихме се с ученици от пети клас в средата на месец октомври. За краткото време до пети декември, когато е денят на доброволчеството, учениците събраха над 15 килограма жълти стотинки. Съвместо с Десислава Димитрова, библиотекар от село Оселна, предадохме сумата. Направихме лекция, за да обясним на децата инициативата, същността на каузата. Учениците бяха мотивирани и дори след предаването продължиха да събират още стотинки. Инициативата е единствената, която е от деца за деца. Целта е да се научат от ранна възраст да даряват, да помагат, да отворят сърцето си. На 6 декември и на 1 юни се предават стотинките. С тях се закупува апаратура за детски отделения, за обзавеждане на болнични стаи за деца"

Учителите в Зверино са категорични, че доброволчеството е начинът за възпитание на човечност и състрадателност у възпитаниците на учебното заведение. "Да оставим на земята добра памет" е посланието, което ни завещава Св. Климент Охридски. 

"В нашето училище са много децата, които са добри. Взимат пример от родителите си, които също се включват в подобни каузи. Голямо е участието на родителското тяло, а то дава прекрасен пример. Самите родители често дискутират с нас различни инициативи, редовно провеждаме срещи. Работим, опитваме се да сме неуморни. В Деня на доброволчеството пък събрахме дрехи, обувки и помагала за училище, които дарихме на деца от социално слаби семейства. За Коледа ще съберем средства, с които да нахраним възрастни хора. На 13, 14 и 15 декември ще съживим коледния дух в съседните села. Изготвена е програма, с нас ще са дядо Коледа, Снежанка и помощници. Ще запалим коледните светлини".

На 5 декември 2018 година на церемония от Националния конкурс "Доброволческа инициатива" Петя Илиева, учениците и учителският екип на училището бяха удостоени с награда от президента Румен Радев за своята целогодишна добротворческа работа. Ще продължим и през идната година с благотворителните акции, увери Илиева.

"Наградата беше добър старт, но най-вече прекрасен пример, който ни мотивира да продължим. На 21 ноември тази година получихме наградата за посланици на доброто в България. От Агенция "Закрила на детето" беше направен филм за дейността на нашия клуб. За да се покаже пътя към доброто на децата, огромна е и ролята на учителите. Аз съм убедена, че всяко дете носи доброто в себе си, сърцето му е прекрасно. Аз съм горда, защото в Зверино има много последователи на добрината. Целим да засилваме още повече дейността си. През миналата година имахме около 20 човека, а сега доброволците са 33. Ние сме един обединен екип - кметове, учители, директори, родители, баби и дядовци. Колкото повече добри инициативи, толкова повече участие от различни хора. А това е истинският път, за да станем едно голямо общество на доброто".

Народно читалище "Просвета-1929" в намиращото се в близост село Оселна също се включва в "Жълти стотинки", каза секретарят на иституцията Десислава Димитрова.

"Тази година участваме за трети пореден път. Операцията обединява наистина - включват се и най-малките, които са от детските градини. В нашето село сме поставили буркани и кутии на различни места - ако хората желаят след пазаруване, да пуснат жълти стотинки, така че и възрастните също оказват помощ. В понеделник ще ги предадем. Очакваме да ни се обадят, за да ни кажат колко точно е сумата. Нашите деца от Оселна учат в Зверино. Активни са, вижда се желанието и добрината, с която го правят".

Самодейците от Оселна участват и в друга доброволческа инициатива - "Изплети топлина".

"Отново се включваме с плетене. Очаквам до Коледа да предадем всичко. Инициативата е към фондация "Има начин", насочена е към група хора, нямащи дом, към такива без семейства или със социално слаб статут. Всеки, който желае, може да изплете дрехи - шапки, шалове, ръкавици, чорапи. Пращаме в София плетивата, откъдето разпределят на нуждаещите се. Децата се включват, разбира се. Отиват при бабите си, а те от своя страна плетат. 

Времето е наше и ако често е изглеждало, че каузата е изгубена, в Мездренско тя е намерена. Не случайно често се казва, че да правиш добро е изкуство. Пословични са думите на Макс Юнг, казващи ни, че "човек не се учи да бъде добър, напротив - учи се да бъде лош, защото добротата е в хората по рождение". Изглежда, че мисията е възможна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13