Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Мисията възможна": добротворчеството обединява мездренски села

Снимка: Петко КотларскиУчениците от училище "Св. Климент Охридски" в село Зверино се включиха в инициативата "Жълти стотинки". - единствената по рода си благотворителната акция от деца за деца. В продължение на 365 дни се събират монети от 1, 2 и 5 стотинки, които се предават в указани пунктове в градовете. Програмата насърчава и развива дарителската култура у децата, като основната цел на проекта е развиване на културата и средата за споделяне и даряване чрез формиране на знания за личностно развитие  и емпатия. 

Доброволчеството в учебното заведение е кауза, която вдъхновява доброволците, разказа учителят и ръководител на клуб "БМЧК и приятели на Искърското дефиле" Петя Илиева:

"Включихме се с ученици от пети клас в средата на месец октомври. За краткото време до пети декември, когато е денят на доброволчеството, учениците събраха над 15 килограма жълти стотинки. Съвместо с Десислава Димитрова, библиотекар от село Оселна, предадохме сумата. Направихме лекция, за да обясним на децата инициативата, същността на каузата. Учениците бяха мотивирани и дори след предаването продължиха да събират още стотинки. Инициативата е единствената, която е от деца за деца. Целта е да се научат от ранна възраст да даряват, да помагат, да отворят сърцето си. На 6 декември и на 1 юни се предават стотинките. С тях се закупува апаратура за детски отделения, за обзавеждане на болнични стаи за деца"

Учителите в Зверино са категорични, че доброволчеството е начинът за възпитание на човечност и състрадателност у възпитаниците на учебното заведение. "Да оставим на земята добра памет" е посланието, което ни завещава Св. Климент Охридски. 

"В нашето училище са много децата, които са добри. Взимат пример от родителите си, които също се включват в подобни каузи. Голямо е участието на родителското тяло, а то дава прекрасен пример. Самите родители често дискутират с нас различни инициативи, редовно провеждаме срещи. Работим, опитваме се да сме неуморни. В Деня на доброволчеството пък събрахме дрехи, обувки и помагала за училище, които дарихме на деца от социално слаби семейства. За Коледа ще съберем средства, с които да нахраним възрастни хора. На 13, 14 и 15 декември ще съживим коледния дух в съседните села. Изготвена е програма, с нас ще са дядо Коледа, Снежанка и помощници. Ще запалим коледните светлини".

На 5 декември 2018 година на церемония от Националния конкурс "Доброволческа инициатива" Петя Илиева, учениците и учителският екип на училището бяха удостоени с награда от президента Румен Радев за своята целогодишна добротворческа работа. Ще продължим и през идната година с благотворителните акции, увери Илиева.

"Наградата беше добър старт, но най-вече прекрасен пример, който ни мотивира да продължим. На 21 ноември тази година получихме наградата за посланици на доброто в България. От Агенция "Закрила на детето" беше направен филм за дейността на нашия клуб. За да се покаже пътя към доброто на децата, огромна е и ролята на учителите. Аз съм убедена, че всяко дете носи доброто в себе си, сърцето му е прекрасно. Аз съм горда, защото в Зверино има много последователи на добрината. Целим да засилваме още повече дейността си. През миналата година имахме около 20 човека, а сега доброволците са 33. Ние сме един обединен екип - кметове, учители, директори, родители, баби и дядовци. Колкото повече добри инициативи, толкова повече участие от различни хора. А това е истинският път, за да станем едно голямо общество на доброто".

Народно читалище "Просвета-1929" в намиращото се в близост село Оселна също се включва в "Жълти стотинки", каза секретарят на иституцията Десислава Димитрова.

"Тази година участваме за трети пореден път. Операцията обединява наистина - включват се и най-малките, които са от детските градини. В нашето село сме поставили буркани и кутии на различни места - ако хората желаят след пазаруване, да пуснат жълти стотинки, така че и възрастните също оказват помощ. В понеделник ще ги предадем. Очакваме да ни се обадят, за да ни кажат колко точно е сумата. Нашите деца от Оселна учат в Зверино. Активни са, вижда се желанието и добрината, с която го правят".

Самодейците от Оселна участват и в друга доброволческа инициатива - "Изплети топлина".

"Отново се включваме с плетене. Очаквам до Коледа да предадем всичко. Инициативата е към фондация "Има начин", насочена е към група хора, нямащи дом, към такива без семейства или със социално слаб статут. Всеки, който желае, може да изплете дрехи - шапки, шалове, ръкавици, чорапи. Пращаме в София плетивата, откъдето разпределят на нуждаещите се. Децата се включват, разбира се. Отиват при бабите си, а те от своя страна плетат. 

Времето е наше и ако често е изглеждало, че каузата е изгубена, в Мездренско тя е намерена. Не случайно често се казва, че да правиш добро е изкуство. Пословични са думите на Макс Юнг, казващи ни, че "човек не се учи да бъде добър, напротив - учи се да бъде лош, защото добротата е в хората по рождение". Изглежда, че мисията е възможна.

Вижте още

Назначават здравен медиатор в Криводол

Здравен медиатор ще назначи община Криводол. Сравнително новата професия е необходима в града, заради това, че в този край има много хора, които живеят под прага на бедността, предимно от ромски произход. Целта е да се подсигурят грижи за тази част от обществото. Част от проблемите, на които здравните медиатори търсят решения, са ниската здравна..

публикувано на 23.01.20 в 16:00

Млади хора организират Акция "Зелена Монтана"

На 25 януари (събота) от 11.00 часа група младежи от Монтана ще проведат екоакцията "Зелена Монтана". Организатори са учениците Петьо Божидаров и Виктор Иванов.  "Решихме спонтанно с моя приятел Виктор да направим събитие, в което да се включат повече хора. Води се зелената площ до жилищния комплекс "Жерави". Отстрани се строят едни блокове и..

публикувано на 23.01.20 в 14:51

За достоен живот за възрастните хора работи "Проект Северозапад"

Фондация " Проект Северозапад " продължава своята работа за интегриране на уязвими групи от Северозападния регион чрез механизмите на социалната икономика . Основният проект на организацията е социалното предприятие , което обхваща жителите от селата на община Мездра, за които е създаден домашен патронаж и склад за хранително банкиране. В..

публикувано на 23.01.20 в 13:59

Подобряват визията на Бяла Слатина

Обновяване на част от центъра и обществен парк "Лесопарк" предстои в Бяла Слатина. Шадраванът, който е в централната част и е на около 40 години част ще бъде обновен. Ще бъде облагородена и зоната около него, предвидено е и място за отдих с пейки и навес. В лесопарка ще бъде изградена сцена на открито за провеждане на мероприятия, както и детска..

публикувано на 23.01.20 в 13:33

В "Музикална зона" на 23 януари 2020 слушаме басиста Антъни Джаксън – 2 част

Антъни Джаксън е виртуозен басист и прецизен музикант от висок клас. Благодарение на научната му работа и изследвания в продължение на години, днес е напълно усъвършенстван шестструния бас. По отношение на работата винаги е взискателен и държи летвата високо - стандарт, който не е достижим за всеки. Слушаме изпълнение на живо с Мишел Камило,..

публикувано на 23.01.20 в 09:00

Жителите на село Градец искат по-голяма поща

Вече 8 години един проблем мъчи жителите на село Градец.  Какъв е проблемът?  Хората, които всеки ден идват в пощата за вестници, да си плащат сметките, да си получават пенсиите, са принудени да чакат навън, тъй като помещението на пощенската станция е малко. Ето какво споделиха жителите на  Градец: "Има понякога опашки пред пощенската..

публикувано на 22.01.20 в 17:10

Изложбата "Историческо величие" представят във Видин

Интерактивната изложба "Историческо величие" ще бъде представена във Видин. В нея са включени над 80 картини, скулптури, реплики на старинни предмети и съкровища, напомнящи за най-значимите моменти от българската история. Това е най-голямата колекция от картини на историческа тематика. Освен да ги разгледат, посетителите ще могат да участват в..

публикувано на 22.01.20 в 16:53