Туристическият потенциал на Берковица

Снимка: Радио ВИДИН

Чешмата "Малинарка", Дървото на живота, Часовниковата кула, къща-музей "Иван Вазов", Градската художествена галерия, връх Ком- това са само част от туристическите обекти на Берковица. Какъв потенциал за различните видове туризъм има община Берковица и как се използват и промотират местните обекти- това научиха гостуващи в града под Ком журналисти и туроператори от България и Румъния. 

Местоположението, природните и климатични дадености определят Берковица като летовище още от началото на миналия век.

"От 1974 година градът е национален курорт, притегателен най-вече заради умерения си климат, с мека зима и прохладно лято, свеж планински въздух, балканска вода и лековитите минерални извори в околностите на Берковица", каза Мая Каменова- експерт "туризъм" в общинската администрация.

Част от музейния комплекс са къща- музей "Иван Вазов", Етнографският музей, художествената галерия. В града има две църкви- "Рождество на пресвета Богородична" и "Свети Николай". Природните ресурси включват връх Ком, резерватът "Горната кория", много защитени местности:

"Ком е лесно достъпен връх и ежедневно се посещава от множество туристи. На върха е побит мраморен камък, на който са изобразени образът на поета Иван Вазов и текст от стихотворението му "На Ком". Преходът е час и половина."

Берковица е домакин на много фестивали- детски, фолклорни и рок. По обособените три туристически маршрута са поставени пейки, каскадни цветарници, кошчета, маси за пикник, беседки в планинската част на маршрутите.

На центъра в Берковица се намира "Дървото на живота". Дървопластиката е в чест на писателя Йордан Радичков, каза Димитринка Цветкова- сътрудник в Туристическия център в Берковица:

"Открита е на 8 септември 2007 година. Площадът беше преименуван на Йордан Радичков, преди това се е казвал Славейков, именно, защото ние- берковчани почитаме този велик писател."

Дървопластиката е дело на дърворезбаря Чавдар Антов и скулпторът- художник Димитър Гоцак, поставили част от Радичковите герои в отделните ниши:

"Тук, вдясно, са оставили една празна ниша с цел, когато човек се спре, мислено да постави друг герой, който не е намерил място тук."

Близо до Часовниковата кула е чешмата "Малинарка". С нея берковчани също много се гордеят:

"Тя е изградена от берковски розов мрамор. Чешмата е изградена в чест на девойките малинарки, които са възпети от нашия велик творец Иван Вазов. Легендите разказват, че тук- на това място, Вазов е обичал да си почива. Когато девойките слизали от Балкана, той така им се е възхитил, че написва едно от най-хубавите си стихотворения "Малини". По-късно през 1967 година е изградена тази чешма", разказа Димитринка Цветкова.


Горските малини са още на почит в града. Традиционен е "Празникът на малината" в края на юли, когато на Ком се събират туристи от цялата страна.

Църквата "Свети Николай" дели един двор с художествената галерия "Отец Паисий". Сградата на художествената галерия е строена 1872 година, тогава за училище. Храмът е от същата година.

"Тогава е направен трикорабен, като двата кораба- от север и от юг са остъклени. Бяха цветни стъкла, немско катедрално стъкло, но бяха изпочупени. Вече завърши външното реновиране. Вътре имаме много хубав иконостас от дъб и от кестен, от майстори, които са изработили иконостаса на Рилския манастир. Стенописи няма", разказа уредникът на галерията Валентин Герасимов.


В двора има стар гробищен парк, в който са погребани местни отци и дарители на църквата. В Берковица е имало много занаятчийски ателиета. До 9 септември само грънчарските ателиета са били над 65. 

Потомствен производител на сребърна бижутерия е Албена Стефчева:

"Три жени са останали да работят, защото ни е много труден занаятът и бавно се учи. Преди тук в Берковица са работили над 100 жени този занаят, сега сме две фирмички. Произвеждаме сребърен филигран. С години се учи. От Видин имаме доста клиенти- като дойдат в Берковица, винаги минават през магазина."Когато започнало работа ателието, предлагали накити , изработени по стари модели. Направата на един пръстен, например, зависи от желанието на клиента. Може да бъде готов за два часа, може и за цял ден. Клиентите търсят както старинни накити, така и с по-съвременен дизайн. 

Часовниковата кула е символ на Берковица. Строена е през 18 век и е една от най- старите в България. За връзка и укрепване на камъните, майсторите са поставили 9 дървени пояса, доказателство за нейната античност. Още любопитни факти около изграждането разказа Димитринка Цветкова от Туристическия център:

"Имената на майсторите не са известни. Висока е 21 метра и 42 сантиметра. Когато Берковица е била под турско робство, на върха на кулата бил сложен полумесец. Когато Берковица е била освободена, един руски войник се качва на върха на кулата, маха полумесеца и турското знаме, и поставя кръст в знак на това, че е дошло Освобождението."

Страничните процепи имат за цел да пропускат светлината. В горната част е монтиран часовниковият механизъм, който и днес отмерва времето. Камбаната, която навремето е отмервала часа, е по поръчка на бесарабски българи. Прекарана е през река Дунав с шейни.


Може ли Берковица да привлече туристи от Румъния и какви впечатления добиха за Берковица и местните забележителности гостите от Аджиджа и Бъняса-Черноморски общини в румънска Добруджа с друг тип географски особености?

"Това е един много красив регион. Имате много голямо природно богатство. Много ми хареса пътуването до връх Ком", каза Плугару Кристина от Аджиджа.

"Много ми хареса региона. Имам една малка забележка- имате много хубава художествена галерия и ценни експонати, но не са в подходящи помещения и това може да ги повреди", допълни Карун Лучиана - директор на туристическия център от Бъняса.

"Според мен най- голям туристически потенциал има ски пистата "Хайдушките водопади". Да бъдат подобрени условията в художествената галерия", смята Копоц Дору- журналист от Констанца.

Заместник кмет на румънската община Аджиджа Даниел Ница остана впечатлен от даденостите, които има Берковица и обеща да посети града през лятото със семейството си:

"Поздравления за Мая Каменова и ръководството на Общината. Винаги ще ми бъде приятно да посещавам този град."

Мартин Николов е част от екипа на БНР- Варна. На форума в Берковица повдигна въпроса за по-добрата връзка между местната власт и туристите. Николай Панайотов- туроператор от Врана, има намерение да доразвие туристическия продукт "Суха река", която извира от България и се влива в езерото Олтина в Румъния. От двете страни край реката са първите скални манастири в Европа.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Във Вършец приеха програмата за развитие на туризма

Във Вършец заседава Консултативният съвет по въпросите на туризма. Разгледани бяха програмата за развитие на туризма за 2020 година и участието на Община Вършец в туристическата борса "Ваканция и СПА Експо" от 13 до 15 февруари тази година. "Членовете приеха единодушно нашата програма за развитие на туризма, която включваше поддържане на..

публикувано на 16.01.20 в 16:38

Видински туроператор с първа по рода си програма за Константинопол

"Спомени за Константинопол" - така нарича програмата си до Истанбул екипът на "Fiesta tours". Подобен продукт не се е предлагал досега на българския пазар , макар пътуванията до Истанбул да си остават най-продаваните сред родните туристи.   "Истанбул е от онези градове, които или те пленяват завинаги и се връщаш там отново, или..

публикувано на 16.01.20 в 14:36

Ветеринари искат създаването на ветеринарни практики

Накъде върви животновъдството - за това говорим в "Земята, която ни храни". Д-р Валери Велков, от Областната дирекция  по безопасност на храните храните прави характеристика на региона, в разговора става дума и за това- какви са промените в в Закона за ветеринарно медицинската дейност и в Наредбата за отглеждане на животни и ще дисциплинират ли те..

публикувано на 14.01.20 в 19:30

В „Музикална зона“: Предиобед с най-добрата българска филмова музика

13 януари – Ден на българското кино!   Днешната „Музикална зона“ ще бъде посветена на българската филмова музика. Тази музикална разходка из архивите на българското кино ще ни върне към спомени от любими български филми. Обичано от мнозина, българското кино си има своите шедьоври, които са си заслужили мястото в световната история на седмото..

публикувано на 13.01.20 в 09:51

"Неделник" от 12 януари 2020 година

Не. Няма сняг, но ми липсва. Стара снимка. "Неделник" обаче е чисто нов от днес. Старите вестници ще прегледаме за начало. Това си е традиция. Иво Иванов от патриотичен клуб "Бдинци"ни разказва за едно спасение. Спасение на история. Спасение свято. Той спаси баритон на 3-ти пехотен Бдински полк , направен от фирма "Боланд и Фухс" от Чехия в..

публикувано на 12.01.20 в 16:06

Броим водолюбивите птици

От 9 януари започва поредното преброяване на зимуващите водолюбиви птици. В нашата страна то се организира за 44 път. Провежда се в почти всички европейски страни и страните от Африка и Близкия Изток. В България ще бъдат обхванати над 200 влажни зони, включващи Дунавското и Черноморското крайбрежие, и всички големи язовири и реки. "Над 40..

публикувано на 09.01.20 в 16:05

"Неделник" от 5 януари 2020 година

"Неделник" брой 290- ти вече е на сайта. Казва ми Пешо /Петър Тодоров/ , който е автор на снимката, че Дунав бил хубав и уникален. Казва ми той и други работи. Например, че Северозапада е уникален. И знаете ли, аз му вярвам. И знаете ли защо му вярвам? Защото и аз му казвам същото - Ние живеем в уникално място и то с уникални хора...

публикувано на 05.01.20 в 14:24