Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Коледна работилница за рождения ден на Природозащитен център "Натура"

Снимка: ПЦ НАТУРА- Враца

Природозащитен център "Натура" във Враца празнува 11-ия си рожден ден с деца от екоклуб "Детелини" към СУ "Христо Ботев". В Коледната екоработилница, водена от Меги и Катето, които се занимават с обработката на вълна чрез методите на сухо и мокро плъстене, учениците имаха възможност да си направят сами коледна украса и подаръци за близките.

"Идеята беше да ги запознаем с вълната, какво й е екологичното и какво бихме могли да си направим от нея. Децата много се забавляваха. Това, което успяха да си направят, ние им го подарихме, за да си го занесат вкъщи", разказа Георги Антонов от Природозащитен център "Натура".

Снимка: ПЦ НАТУРА- ВрацаПосетителският център на природния парк във Враца организира и провежда около 40-50 мероприятия за година. Центърът посреща туристи и предоставя информация къде и какво могат да видят. Отворени са за работата с деца:

"Предлагаме винаги нещо различно за децата. И за нас е победа и е много важен всеки един момент, в който опитаме да ги отделим от телефон, от вкъщи."

Втората тема в "Еко Свят" днес са черните лешояди, които получиха своя шанс да полетят отново във Врачанския Балкан след 60 години отсъствие.  Десет птици са настанени във волиерата за лешояди, като им предстои адаптация.

Снимка: Фонд за дивата флора и фауна"До около средата на миналия век видът се е срещал в България, след това е изчезнат. Той е по- рядък, по- специфичен е, гнезди по дървета. Това е продължение на нашите дейности за възстановяване на едрите лешояди в България. Тези 10 лешояди, които са докарани във волиерата, пак трябва да престоят известен период от време. Ще бъдат пуснати на няколко групи, като целта е отново да се приспособят към района с надеждата да загнездят", обясни Георги Стоянов от дружеството за защита на хищните птици.

По време на преброяването на белоглавите лешояди във Врачанския Балкан са отчетени 35 птици. Дъждовното и мъгливо време попречи на екипа там да преброи реалния им брой, обясни Георги Стоянов:

"Вероятно има още птици. Най- сигурните данни ще ги получим през другия гнездови период, когато се обособят всички двойки."

Ядрото от белоглави лешояди е от около 40 птици.

Снимка: СУ - ВършецТретата тема в предаването е за учениците от начален етап на средно училище "Иван Вазов" в град Вършец. Децата кандидатстваха и получиха медоносни дръвчета от гората.бг. Фиданките ще престоят през зимата в класните стаи, а пролетта децата ще ги посадят. Инициативата е на учениците от 3 "А" клас и на учителките Петя Горанова и Венислава Замфирова.

"Заедно прочетохме за медоносните дръвчета. Кандидатствахме и поръчахме 100 бройки дръвчета. Предложихме на децата да участват в тази кампания, те се съгласиха, след което с всички начални учители разпределихме дръвчетата. Всеки клас ще се грижи за своите дръвчета", каза Петя Горанова- начален учител.

На 22 април децата ще садят медоносните фиданки от видовете: липа, акация, офика, явор и бор. Училището получи и малки жълъдчета, които учениците посадиха в саксии. След като пораснат поне 50 сантиметра, ще намерят място, което да залесят.

И още от "Еко Свят"- наближават Коледа и Нова година- времето, в което търсим най- хубавия и най- желания подарък за любимите си хора. Как да избираме подаръците, така че да не се хабят природните ресурси?

"Всеки близък, на който подарим подарък, ще оцени да има вложено нещо от нас лично. Можем да подарим подобрена вещ, която не използваме. При желание за пазаруваме нека се информираме откъде идва продуктът, който искаме да купим, кой е работил за него, дали е получил справедливо възнаграждение, така че да бъдем отговорни към околната среда и другите хора", съветва Христина Банчева от фондация "Екоцентрик".

Своите близки може да изненадаме с подаръци, които се изразяват в споделено време- билети за театър или друго културно събитие:

"Време, което да прекараме заедно, да споделим, а не да трупаме вещи. Споделено време остава като една хубава емоция."

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Химни на Европейските първенства по футбол в „Музикална зона“

  Евро 2020 започна! Цар Футбол ще властва през следващия месец. Мъжката част от населението, поне в Европа, ще се забавлява, ядосва и пирува със своите футболни любимци, а женската ще трябва да се задоволи с времето между мачовете и почивките ;) Или може би с ритмичните песни, свързани с футбола! Днес в “Музикална зона” ще чуем химните от..

обновено на 14.06.21 в 09:43

В "Музикална зона" ще се ваксинираме с DAC & ALEKSANDAR

   Изпълнителите на придобилата популярност по време на пандемията кавър песен "Корона, чао" - Александър и Дац, направиха нов хит - "Ваксина, ваксина". През последната година те станаха известни не само на Балканите, но и в цял свят. "На "Марина, Марина" от Роко Граната направихме текст, който е хумористичен и актуален”, разказва Драган Дац.  Двамата..

публикувано на 10.05.21 в 09:53

Велоуикенд във Врачанско

Колоездачен клуб "Враца Велообщество" проведе велоуикенд в Северозапада. Участниците преминаха през красивата природа на Врачанския Балкан и Искърското дефиле, посетиха манастир, музеи и много природни забележителности. Участниците разгледаха местните забележителности, между които са водопадът Скакля, Черепишкия манастир, тракийското селище..

публикувано на 29.04.21 в 15:26

Кампания популяризира туристически обекти в Северозапада

Движение "Северозапазване" от град Кула започна нова кампания- "Северозападът е България". Идеята е известни личности да рекламират туристически обекти от региона. "Идеята е да наблегнем на по-малките населени места, на самите културно-исторически обекти. Да изработим една карта на тези обекти, на края на годината да съберем всички тези..

публикувано на 29.04.21 в 15:24

Проф. Венелин Терзиев: Доста отворени въпроси остават след приемането на Стратегията за висшето образование

Проф. Венелин Терзиев е доктор на науките по „Национална сигурност“, научна специалност „Организация и управление извън сферата на материалното производство“ в Националния военен университет „Васил Левски“ – гр. Велико Търново, доктор на икономическите науки по научна специалност „Финанси“ в Стопанската академия „Димитър Апостолов Ценов“ – гр...

публикувано на 28.04.21 в 16:30

Проф. Андрей Захариев за предизвикателствата пред системата на висшето образование

Проф. д-р Андрей Захариев е роден във Видин. Завършва висше образование в СА „Д. А. Ценов“ през 1994 год. и защитава докторска степен през 1999 год. в областта на инвестициите в човешкия капитал. Доцент е по финанси от 2001 год. и професор от 2012 год. с втора хабилитация по фискална децентрализация. С над 200 научни публикации по финанси и икономика...

публикувано на 28.04.21 в 13:26

Любими песни за любими цветя в „Музикална зона“

  Пролет е! Килим от пъстри цветя се разстила по земята. И като в букет са наредени празниците Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден- изпълнени с много цветя, благоуханен аромат и усещане за пролет. Като магичен букет от цветове, аромати и звуци ще се излеят и песните в днешната „Музикална зона“, ще стимулират сетивата ни и ще изпълнят с еуфория..

публикувано на 26.04.21 в 09:50