Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледна работилница за рождения ден на Природозащитен център "Натура"

Снимка: ПЦ НАТУРА- Враца

Природозащитен център "Натура" във Враца празнува 11-ия си рожден ден с деца от екоклуб "Детелини" към СУ "Христо Ботев". В Коледната екоработилница, водена от Меги и Катето, които се занимават с обработката на вълна чрез методите на сухо и мокро плъстене, учениците имаха възможност да си направят сами коледна украса и подаръци за близките.

"Идеята беше да ги запознаем с вълната, какво й е екологичното и какво бихме могли да си направим от нея. Децата много се забавляваха. Това, което успяха да си направят, ние им го подарихме, за да си го занесат вкъщи", разказа Георги Антонов от Природозащитен център "Натура".

Снимка: ПЦ НАТУРА- ВрацаПосетителският център на природния парк във Враца организира и провежда около 40-50 мероприятия за година. Центърът посреща туристи и предоставя информация къде и какво могат да видят. Отворени са за работата с деца:

"Предлагаме винаги нещо различно за децата. И за нас е победа и е много важен всеки един момент, в който опитаме да ги отделим от телефон, от вкъщи."

Втората тема в "Еко Свят" днес са черните лешояди, които получиха своя шанс да полетят отново във Врачанския Балкан след 60 години отсъствие.  Десет птици са настанени във волиерата за лешояди, като им предстои адаптация.

Снимка: Фонд за дивата флора и фауна"До около средата на миналия век видът се е срещал в България, след това е изчезнат. Той е по- рядък, по- специфичен е, гнезди по дървета. Това е продължение на нашите дейности за възстановяване на едрите лешояди в България. Тези 10 лешояди, които са докарани във волиерата, пак трябва да престоят известен период от време. Ще бъдат пуснати на няколко групи, като целта е отново да се приспособят към района с надеждата да загнездят", обясни Георги Стоянов от дружеството за защита на хищните птици.

По време на преброяването на белоглавите лешояди във Врачанския Балкан са отчетени 35 птици. Дъждовното и мъгливо време попречи на екипа там да преброи реалния им брой, обясни Георги Стоянов:

"Вероятно има още птици. Най- сигурните данни ще ги получим през другия гнездови период, когато се обособят всички двойки."

Ядрото от белоглави лешояди е от около 40 птици.

Снимка: СУ - ВършецТретата тема в предаването е за учениците от начален етап на средно училище "Иван Вазов" в град Вършец. Децата кандидатстваха и получиха медоносни дръвчета от гората.бг. Фиданките ще престоят през зимата в класните стаи, а пролетта децата ще ги посадят. Инициативата е на учениците от 3 "А" клас и на учителките Петя Горанова и Венислава Замфирова.

"Заедно прочетохме за медоносните дръвчета. Кандидатствахме и поръчахме 100 бройки дръвчета. Предложихме на децата да участват в тази кампания, те се съгласиха, след което с всички начални учители разпределихме дръвчетата. Всеки клас ще се грижи за своите дръвчета", каза Петя Горанова- начален учител.

На 22 април децата ще садят медоносните фиданки от видовете: липа, акация, офика, явор и бор. Училището получи и малки жълъдчета, които учениците посадиха в саксии. След като пораснат поне 50 сантиметра, ще намерят място, което да залесят.

И още от "Еко Свят"- наближават Коледа и Нова година- времето, в което търсим най- хубавия и най- желания подарък за любимите си хора. Как да избираме подаръците, така че да не се хабят природните ресурси?

"Всеки близък, на който подарим подарък, ще оцени да има вложено нещо от нас лично. Можем да подарим подобрена вещ, която не използваме. При желание за пазаруваме нека се информираме откъде идва продуктът, който искаме да купим, кой е работил за него, дали е получил справедливо възнаграждение, така че да бъдем отговорни към околната среда и другите хора", съветва Христина Банчева от фондация "Екоцентрик".

Своите близки може да изненадаме с подаръци, които се изразяват в споделено време- билети за театър или друго културно събитие:

"Време, което да прекараме заедно, да споделим, а не да трупаме вещи. Споделено време остава като една хубава емоция."

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50