Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца учат религия и православие с кукли

3
Снимка: личен архив


В България се използва нов подход в преподаването на религия в училище. Създадени са  учебни  помагала по системата "Малки слънчогледи" като се включва куклено-театралното изкуство в обучението по религия с помощта на куклите Боби и Нели - каза    Ивелина Николова, преподавател по религия  в град Кюстендил и преподавател  в Пловдивския университет в катедра " Теология".

Тя  смята, че нейният почти десетгодишен  опит е добре  да се предаде на колеги, тъй като в България от години не се е издавала учебна литература по религия. Сегашните учебни помагала "Малки слънчогледи", на които тя е автор,  са наследници на предишните помагала "Пътека към доброто". Изготвен е  научен проект към МОН за учебни  помагала по системата "Малки слънчогледи" и един нов пилотен проект за обучение по религия със средствата на театралното изкуство.

С опита на Кюстендил  се започва организиране на учебен процес по религия в общините Видин и Димово.
Преди две години НВП видинският митрополит Даниил кани Ивелина Николова да обмени опита си от преподаването на религия  тук във Видин, Враца и Монтана. Вече втора година учебният процес се развива благоприятно.
Голям научен проект, който работи вече 1 година в град Видин и той се нарича "Християнското и културно-историческо наследство на Северозападна България". Акцентът е да се транслира опита на община Кюстендил  на територията на общините Видин и Димово.  Част от средствата от продажбата на учебните помагала отиват за изграждане на храма в село Владиченци, община Димово. 


"По един научен проект към МОН  изготвихме тези помагала. ..  Тази година имаме кръгла годишнина обучение по религия. Големият научен проект, който работивече една година в община Видин, по него работим интердисциплинарно много  колеги в Пловдивския университет. Единият от акцентите е да можем да транслираме опита на община Кюстендил по религияи на територията на общините Видин и Димово. В резултат на това се зароди идеята да се напишат учебни помагала и осем електронни учебника и учебни помагала.."
 

10 години отбелязват в Кюстендил от стартирането на обучението по религия, те не спират до тук,  продължават да въвеждат новости. Така  започва  "Обучение по религия чрез средствата на  куклено-театралното изкуство", което е нов метод на обучение чрез кукленото изкуство

 "Това е нещо малко познато в нашите религиозни образователни среди и ние решихме да го направим в смислово обуслован контекст, като най-напред искахме да разработим иновативна методология, която да се основава на творчески подход в обучението па религия чрез кукленото изкуство. Защото по този начин можем да насърчим творческата активност на децата и тяхното ефективно възприемане на художествени образи на библейските образи. Професионалният актьор Тодор Нисторов заедно с учител по религия влизат при децата и съвместно се опитват да представят по-достъпно конкретните тематични единици в учебника по религия. Това е не просто куклен театър, който да развеселява, а децата трябва да се научат да мислят чрез куклата  и да се научат да формират нравствени съждения и по този начин чрез вярата в куклите стигат до задълбочени размишления, които ние трудно бихме да постигнем у тях..."


   Куклите Боби и Нели представляват деца от начален етап, те задават въпроси, те умишлено грешат, те отговарят. Така децата се научават на нравствени и морални съждения, на нравствен поглед към различни ситуации в живота.

 Този модел, за който ви разказах, не се преподава  във всички видинските училища, в повечето  се следва модела на издателство  "Просвета". В случая важно е какво научават малките ученици от преподаването по религия.  Посетихме групата по Религия и православие "Православно християнче" в ОУ "Любен Каравелов", където преподава Виолина Симеонова:

"Имаме две групи в училището, едната е само от първокласници, 16 деца, а другата група е от втори до четвърти клас - 17 второкласници и 8 четвъргокласници. Смятам, че им е  интересно, защото редовно посещават часовете и взимат активно участие... Задават много въпроси, живо се интересуват, и ако нещо не им е ясно - питат. И се  получава  една хубава беседа, обикновено никога не ни стига часът от 40 минути."
 
Един от учениците, Виктор, сподели : 

"Много ми е интересно в часа, прави ме щастлив и уча много хубави неща. ..Учихме за някои светци, за които аз не съм знаел. Госпожа Симеонова ни разказа за Света Варвара,  Свети Стефан. досега знаех само за Свети Николай и Света Петка и Свети Иван Рилски."
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00

Червен индекс за пожари, расте рискът за възникването им

Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури , които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение. Високите температури и засушаването увеличават риска и всяко невнимание може да доведе до запалване, което да застраши живота и здравето на хората, както и да нанесе сериозни щети на..

публикувано на 15.07.24 в 16:55

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансова помощ от Община Видин

Община Видин започва от днес, 15 юли, втория прием на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на двойки с репродуктивни проблеми . 20 000 лева са предвидени тази година за подпомагане на 10 двойки, каза заместник-кметът Борислава Борисова :  "С първия прием от началото на годината Общината финансира 8..

публикувано на 15.07.24 в 16:32

Магическите аудио приказки - новата колекционерска лудост

Днес ще ви разкажем за една нова мода сред родителите на малки деца. Става въпрос за Магическите аудио приказки. За хората, които за пръв път чуват за тях, накратко - това са книжка и фигура на приказен Дисни герой. Приказката може да се чете, но понеже живеем в ерата на новите технологии и дигитализация, фигурката може да бъде сложена върху..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Започна записването на приетите в 8-и клас ученици

Записването в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започна тази сутрин в 8:00 часа и се извършва в сградата на училището. Ръководен екип съдейства на децата и техните родители за бързото и безпроблемно попълване на документите.  В рамките на работния ден ще бъдат записани само учениците, класирали се на първия етап..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00