Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Враца с мерки за намаляване на депонирания отпадък

Снимка: Радио ВИДИН

През 2020 година Община Враца ще инвестира средства в обновяването на техниката за сметосъбиране на ОП "БКС", като ще бъдат изградени и още 15 контейнера за подземен монтаж..

"Основен акцент ще бъде поставен върху разделно събиране и намаляване количеството на депонирания отпадък. Очаква се и въвеждането в експлоатация на инсталацията за компостиране на разделно събрани отпадъци през предстоящата година. Сред мерките на местната администрация са предвидени и инициативи, включващи оползотворяването на хартия, картон и други отпадъци от търговските обекти, като средствата от рециклирането им ще бъдат вложени за озеленяване и обособяване на нови паркови пространства", съобщи кметът Калин Каменов.

Изследвания на експерти в сферата на екологията показват, че средното количество на изхвърлени отпадъци от гражданин за една година е 404 кг, като 64% от тях са неизползваеми и не могат да се рециклират, заради нарушаването на местните наредби и неспазването на начина за правилно изхвърляне на отпадъците. За сравнение, в държавите от Западна Европа, количеството на неизползваемия отпадък е 110 кг, в сравнение с това в България. В началото на 2019 г. Община Враца подаде проект на стойност от близо 400 000 лв. за купуването на 30 съоръжения за подземен монтаж, които ще са за разделно събиране на отпадъците. Съдовете са с вместимост от 1,5 куб. м. всеки и ще бъдат разположени около административни и обществени сгради, както и до детски, учебни и здравни заведения.Със средства от капиталовата програма бяха закупени и още  5 броя контейнери за подземно монтиране, като вместимостта на всеки един съд е три пъти по-голяма, в сравнение с използваните в момента контейнери тип "Бобър". След изграждането на площадките и поставянето на съоръженията, в тях ще бъдат изхвърляни само битови отпадъци.

Към момента е и в процес на изграждане на инсталация за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци, като стойността е в размер на близо 6 млн. лв. С изграждането на подобен тип съоръжение ще се намали количеството на депонираните битови отпадъци в Регионалното депо във Враца. Капацитетът на компостиращата инсталация ще е до 8 000 тона на година. В рамките на проекта ще бъде въведена система за разделно събиране на зелени отпадъци, като за целта ще бъдат закупени близо 574 контейнери, от които 444 броя за Враца и 130 броя община Мездра, както и четири сметоизвозващи машини.

Втората тема в "Еко Свят" е за една кауза, която обедини жители на Белоградчик- възстановяването на боровата гора. Засадена е в началото на миналия век от войниците от 15 Ломски пехотен полк. Гората беше унищожена от обледяване в края на 2014 година

"Борът не е естественият вид за това място, гората се самозалесява с дъб. Нашата идея беше да изчистим всичко, което може и да засадим с дъбови фиданки, но се оказа, че по- удачно ще бъде да прореждаме вече израсналите дъбови дръвчета, които са на по 3-4 години са 4-5 метра високи. В момента по- скоро това правим. Един ден правихме залесяване, на което сме засадили 31 фиданки, толкова място успяхме да разчистим. След това имаше още един ден за залесяване на съседно място в боровата гора. Там с децата от Детски комплекс беше инициативата и те засадиха още двайсетина фиданки", разказа Ангел Боянов, един от инициаторите на кампанията.

Почистването на терена ще продължи. Общината помага с трактор за извозване на растителността.

"Идеята е да се получи истински парк с поне две алеи. Една алеи имаше, която не личи къде е била. Може да се направи още една, панорамна."

Снимка: Ирена СтанкуловаКонтейнер под формата на сърце за събиране на пластмасови капачки вече си имат и жителите на село Остров в община Оряхово. Ще се събират и даряват на кампанията "Капачки за бъдеще", каза кметът на Остров Ирена Станкулова:

"Все по- трудно е парите да стигнат за скъпото оборудване, което е нужно за живота на децата. Металното сърце, имахме едни дарени средства в кметството и се погрижихме да ги задържим, да купим нещо , което е за всички. Закупихме сърцето, то е изработено в град Кнежа. Веднага доста жители на селото донесоха капачките, които са събирали вкъщи."

Пластмасови капачки събират и децата в местното училище.

И още една тема в предаването този четвъртък- за гражданското наблюдение върху политиката на управление на отпадъците в община Видин.

"С гражданските наблюдения стартирахме през юни месец. Можем да кажем, че резултатите от тях следват някаква устойчива тенденция. Гражданското наблюдение се осъществява в няколко пилотни зони на територията на общината. Избирателно всеки месец се подбират няколко от тези зони, които да бъдат посетени и да се осъществи интервю с потребители на услугата. Открояват се няколко основни слабости- достъпът до информация по отношение управлението на отпадъците не е на необходимото ниво; друг основен момент е, че основното недоволство на потребителите на услугата е по отношение на броя на разположените контейнери за отпадъци, а именно- той е недостатъчен. Необходимо е и да се увеличи честотата на събирането на отпадъка и съответно на извозването му", обясни Мария Великова- ръководител на екипа от наблюдатели.

Наред с това е отчетено, че не всяко домакинство в населените места извън Видин разполага с контейнери.
От проведените наблюдения става ясно и че потребителите на публичната услуга изразяват задоволство от състоянието на контейнерите за битови отпадъци, но се споделя мнението, че не са разположени на подходящите места.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50