Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Нова година с чаша пенливо вино (видео)

4
Снимка: Радио Видин

В очакване сме на Нова година, която по традиция посрещаме с отварянето на бутилка пенливо вино. Едно от най-известните е това от областта Шампан във Франция и се превръща в синоним на пенливо вино. Производството по класическа технология, каквато е френската има и у нас. При нея виното ферментира втори път в бутилката. Процесът, докато шумящата напитка достигне до пазара е дълъг, обяснява Даниела Георгиева, лаборант във винарска изба.

"Ние произвеждаме нашето шампанско по класическа технология, тоест виното ферментира втори път в бутилка. Процесът е доста дълг от самото залагане на виното в бутилката, то бива задържано в нея минимум три години. Това е времето, необходимо за протичане на процеса по класическия метод...По-различното е, че виното ферментира вътре в самата бутилка, въглеродният диоксид, който се отделя от дрождите, се разтваря във виното без да напуска бутилката, от което създава налягане вътре в бутилката от порядъка на около пет и половина-шест атмосфери.“"

Оптималната температура, при която виното трябва да ферментира и отлежава, е 12 градуса, каквито са условията в пещерата "Магурата" край Белоградчик целогодишно. Една от галериите в нея вече 50 години са ползва за отлежаване на виното:

"След като отлежи виното тези три години, се правят два процеса- ремюаж, това е вътре в бутилката има утайка, която се отстранява. Ремюяажът е точно събиране на утайката в тапата на бутилката. Последващият процес е дегоржаж, т.е отстраняване на тази утайка и тогава вече налягането в бутилката спада на около 3,5  атмосфери, което е пък и причинителят на това излитане на тапата при отваряне на бутилката."

Всичко е почти без намесата на машини, а за качественото пенливо вино определящ е и сортът грозде:

"Ние ползваме шардоне, пино гри и ризлинг. Те са в купаж, но хубаво става и само от едни сорт, от шардоне. Той е като класически. Доста добър е във вид на пенливо вино."

Пенливите вина различаваме по интензитета мехурчетата и пяната в чашата:

"При естествените пенливи вина това са малки балончета във верижки, пяната не е много голяма. При искрящите вина големината на мехурчетата е малко по-голяма."

Можем да се ориентираме и според цената. Произходът задължително е обозначен и на етикета.

Как най-добре да усетим вкуса на пенливото вино, обяснява Иво Вълов, сервитьор в заведение във Видин:

"Самото пенливо вино се сервира охладено между 4 и 8 градуса. Това нещо се постига като оставите бутилката в хладилник, не във фризер, а в хладилник за около 3-4 часа. Тогава достига този максимум нито да е по-топла, нито по-студена. Може и да оставите в купа, пълна с лед и вода. Оставяте за около 30-40 минути."

Бутилката пенливо вино на трапезата за всеки ще е според предпочитанията.

Видео: Радио Видин, разговор на Анжела Каменова с Иво Вълов 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ива Колева в "Час при зъболекаря": Профилактиката спестява доста проблеми

Редовната профилактика при зъболекар спестява доста проблеми и пари. Това каза в "Час при зъболекаря" отговорният редактор в БНТ, редактор и коректор на художествена литература и автор на книгата "Моята първа детска азбука" Ива Колева. По думите ѝ, самата тя стриктно спазва правилото за профилактичен преглед на всеки 6 месеца. Разказа и за едно от..

публикувано на 20.01.25 в 17:04

Децата да останат у дома, ако са със симптоми на грип

Засилена дезинфекцията и по-често проветряване на класните стаи са сред мерките, които предприемат в училищата във Видин , след като беше обявена грипна епидемия . Следи се да не допускат ученици със симптоми на заболяване. В Основно училище „Иван Вазов“ във Видин от четвъртък следят за отсъстващите заради заболявания ученици. Директорът Пролетка..

публикувано на 20.01.25 в 17:02

Живот и творчество на писателя и журналист Илия Николчин – от Стакевци до националните вестници

В днешното издание на " Памет нашенска " ще си припомним за Илия Иванов Николчин - български журналист и писател, роден в белоградчишкото село Стакевци  на 20 май 1931 година. Завършва българска филология в Софийския университет и работи като учител в Белоградчик и Вършец. По-късно става журналист във вестниците „Червено знаме“ и „Народна..

публикувано на 20.01.25 в 16:00

Нов проект осигурява подкрепа за хора в нужда в община Берковица

От 16 януари стартира проектът „Здравно-социални услуги в домашна среда – Община Берковица“ по Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027. Той е продължение на проект „Грижа в дома в община Берковица“, който приключва на 15 януари и по който се предоставяха здравно-социални услуги в домашна среда на над 180 лица. Новата процедура е със..

публикувано на 20.01.25 в 15:33

Обучение в Равна помага за здравословен начин на живот

Обучителна програма "Готви здравословно с Ади" ще се състои в живописното чипровското село Равна . Това събитие ще ви помогне да се погрижите за себе си по най-добрия начин. Ако сте човек, който цени здравето си и обръща внимание на това, с което се храни, то тази програма е подходяща за вас. Независимо дали вече се сблъсквате със..

публикувано на 20.01.25 в 15:30

Младежки клуб в село Котеновци: Мечта, сбъдната с общи усилия

В монтанското село Котеновци вече има  младежки клуб – място, където младите хора могат да прекарват времето си, играейки на билярд, джаги, тенис на маса и дартс . Но това не е просто клуб, а истински пример за това как местната общност може да сбъдне мечта с общи усилия и ентусиазъм. Идеята за създаването на организацията идва от жители,..

публикувано на 20.01.25 в 15:20

Ученици от Раковица гостуваха за ромската Нова година в посолството на Австрия

Деца от Основно училище "Христо Ботев" във видинското село Раковица поздравиха за ромската Нова година служителите в посолството на Австрия. Училището беше сред участниците в кампанията на Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" "Василица: да възстановим мостовете по между ни", чиято цел е да покаже, че културата и традициите на..

публикувано на 20.01.25 в 09:50