Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова година с чаша пенливо вино (видео)

4
Снимка: Радио Видин

В очакване сме на Нова година, която по традиция посрещаме с отварянето на бутилка пенливо вино. Едно от най-известните е това от областта Шампан във Франция и се превръща в синоним на пенливо вино. Производството по класическа технология, каквато е френската има и у нас. При нея виното ферментира втори път в бутилката. Процесът, докато шумящата напитка достигне до пазара е дълъг, обяснява Даниела Георгиева, лаборант във винарска изба.

"Ние произвеждаме нашето шампанско по класическа технология, тоест виното ферментира втори път в бутилка. Процесът е доста дълг от самото залагане на виното в бутилката, то бива задържано в нея минимум три години. Това е времето, необходимо за протичане на процеса по класическия метод...По-различното е, че виното ферментира вътре в самата бутилка, въглеродният диоксид, който се отделя от дрождите, се разтваря във виното без да напуска бутилката, от което създава налягане вътре в бутилката от порядъка на около пет и половина-шест атмосфери.“"

Оптималната температура, при която виното трябва да ферментира и отлежава, е 12 градуса, каквито са условията в пещерата "Магурата" край Белоградчик целогодишно. Една от галериите в нея вече 50 години са ползва за отлежаване на виното:

"След като отлежи виното тези три години, се правят два процеса- ремюаж, това е вътре в бутилката има утайка, която се отстранява. Ремюяажът е точно събиране на утайката в тапата на бутилката. Последващият процес е дегоржаж, т.е отстраняване на тази утайка и тогава вече налягането в бутилката спада на около 3,5  атмосфери, което е пък и причинителят на това излитане на тапата при отваряне на бутилката."

Всичко е почти без намесата на машини, а за качественото пенливо вино определящ е и сортът грозде:

"Ние ползваме шардоне, пино гри и ризлинг. Те са в купаж, но хубаво става и само от едни сорт, от шардоне. Той е като класически. Доста добър е във вид на пенливо вино."

Пенливите вина различаваме по интензитета мехурчетата и пяната в чашата:

"При естествените пенливи вина това са малки балончета във верижки, пяната не е много голяма. При искрящите вина големината на мехурчетата е малко по-голяма."

Можем да се ориентираме и според цената. Произходът задължително е обозначен и на етикета.

Как най-добре да усетим вкуса на пенливото вино, обяснява Иво Вълов, сервитьор в заведение във Видин:

"Самото пенливо вино се сервира охладено между 4 и 8 градуса. Това нещо се постига като оставите бутилката в хладилник, не във фризер, а в хладилник за около 3-4 часа. Тогава достига този максимум нито да е по-топла, нито по-студена. Може и да оставите в купа, пълна с лед и вода. Оставяте за около 30-40 минути."

Бутилката пенливо вино на трапезата за всеки ще е според предпочитанията.

Видео: Радио Видин, разговор на Анжела Каменова с Иво Вълов 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Семейство от Видин гледа като домашни любимци лами и алпаки (снимки+видео)

Три перуански лами и две алпаки отглеждат като домашни любимци Ирена и Владимир Данови. Купили си къща в село Ясен на брега на река Дунав в община Ново село и решили да си вземат и домашен любимец.  "Тя си ми дойде идеята спонтанно, лама, в един разговор наш и търсих и първо купихме мъжката лама. След около година намерихме и двете женските...

публикувано на 29.03.24 в 11:20

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00