В очакване сме на Нова година, която по традиция посрещаме с отварянето на бутилка пенливо вино. Едно от най-известните е това от областта Шампан във Франция и се превръща в синоним на пенливо вино. Производството по класическа технология, каквато е френската има и у нас. При нея виното ферментира втори път в бутилката. Процесът, докато шумящата напитка достигне до пазара е дълъг, обяснява Даниела Георгиева, лаборант във винарска изба.
"Ние произвеждаме нашето шампанско по класическа технология, тоест виното ферментира втори път в бутилка. Процесът е доста дълг от самото залагане на виното в бутилката, то бива задържано в нея минимум три години. Това е времето, необходимо за протичане на процеса по класическия метод...По-различното е, че виното ферментира вътре в самата бутилка, въглеродният диоксид, който се отделя от дрождите, се разтваря във виното без да напуска бутилката, от което създава налягане вътре в бутилката от порядъка на около пет и половина-шест атмосфери.“"
Оптималната температура, при която виното трябва да ферментира и отлежава, е 12 градуса, каквито са условията в пещерата "Магурата" край Белоградчик целогодишно. Една от галериите в нея вече 50 години са ползва за отлежаване на виното:
"След като отлежи виното тези три години, се правят два процеса- ремюаж, това е вътре в бутилката има утайка, която се отстранява. Ремюяажът е точно събиране на утайката в тапата на бутилката. Последващият процес е дегоржаж, т.е отстраняване на тази утайка и тогава вече налягането в бутилката спада на около 3,5 атмосфери, което е пък и причинителят на това излитане на тапата при отваряне на бутилката."
Всичко е почти без намесата на машини, а за качественото пенливо вино определящ е и сортът грозде:
"Ние ползваме шардоне, пино гри и ризлинг. Те са в купаж, но хубаво става и само от едни сорт, от шардоне. Той е като класически. Доста добър е във вид на пенливо вино."
Пенливите вина различаваме по интензитета мехурчетата и пяната в чашата:
"При естествените пенливи вина това са малки балончета във верижки, пяната не е много голяма. При искрящите вина големината на мехурчетата е малко по-голяма."
Можем да се ориентираме и според цената. Произходът задължително е обозначен и на етикета.
Как най-добре да усетим вкуса на пенливото вино, обяснява Иво Вълов, сервитьор в заведение във Видин:
"Самото пенливо вино се сервира охладено между 4 и 8 градуса. Това нещо се постига като оставите бутилката в хладилник, не във фризер, а в хладилник за около 3-4 часа. Тогава достига този максимум нито да е по-топла, нито по-студена. Може и да оставите в купа, пълна с лед и вода. Оставяте за около 30-40 минути."
Бутилката пенливо вино на трапезата за всеки ще е според предпочитанията.
Видео: Радио Видин, разговор на Анжела Каменова с Иво Вълов
Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..
Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..
Златен медал и грамота получи Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..
За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова. Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..
Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности. Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..
Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи. "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..
Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..