Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зърнопроизводството във Видинско в челните позиции по добиви и качество

2019-та - трудна и непредвидима за селското стопанство

Петър Младенов: Пчеларството ще пребъде, защото е част от живота на хората


Каква бе годината и какви са очакванията от новата година- около това се завърта последното за 2019 година издание "Земята, която ни храни". Събеседници са представители на двата най-добре представени сектора в селското стопанство във Видин- зърнопроизводство и пчеларство. С Жечко Андрейнски, председател на видинския съюз на зърнопроизводителите ще говорим за добиви и цени, за есенната сеитба, за мястото на инвестициите и младите в селското стопанство, както и за  ролята на държавата при определянето приоритетите на сектора в следващия програмен период. Петър Младенов-председател на видинското пчеларско дружество "Димитър Балев" пък ще ни каже, кое е онова нещо, което кара пчеларите да продължат напред, въпреки многото трудности в сектора. В предаването отделяме място и за обзор на селскостопанската година- на бързи обороти. 

Несъмнено 2019-та година беше трудна и до голяма степен непредвидима- за всички, и във всички сектори на икономиката. Интересна  и шарена бе и за земеделските производители. За поредна година сухото време в цялата страна им изигра лоша шега. Годината не бе лека, но въпреки трудностите, за видинските зърнопроизводители тя е сравнително успешна, казва председателят на браншовия съюз Жечко Андрейнски. Добивите са повече от прилични- на места средният добив на пшеницата е достигнал 750 кг. от декар, добивите при царевицата се движат - в диапазона 700-1000 кг., а при слънчогледа- между 250 и 350 кг. от декар. Цената е по-ниска с до 20 %, в сравнение със същия период на миналата година. Повишава се обаче, качеството на работата на земеделските производители, повишава се и квалификацията им, каза Жечко Андрейнски. 

Според него зърнопроизводството не е приоритетен отрасъл през този програмен период, но видинските зърнопроизводители правят инвестиции със собствени средства- това е от значение и за качеството на зърното, и за добивите. Важна е и квалификацията на механизаторите, наблюдава се и приемственост в сектора. През следващия програмен период те ще следват зелената нишка, която налага Общата селскостопанска политика. За новия програмен период ангажимент има и всяка държава-членка, която трябва да подготви Национален стратегически план за развитие на селското стопанство. Каква е позицията на Националната асоциация на зърнопроизводителите: 

"Всяка държава трябва да се съобрази с условията и приоритетите, които са валидни за самата държава. При нас приоритет трябва да е не дребното, а средното и едро земеделие, затова държавата трябва да ги подкрепи, защото те се явяват основни производители на продукция в селското стопанство...Държавата трябва да защити своите селскостопански производители, а не да приеме една обща, която не може да е валидна за всички... На този етап българските зем. производители са все още на дъното, по отношение на получаваните средства, за страната ни обаче средствата са леко завишени... Държавата, заедно с всички организации, трябва да намерят правилната рамка, по която да бъдат подпомагани отделнвите браншове в земеделието."


Няколко важни нормативни документа не бяха приети през 2019, един от тях е законът за браншовите организации:

"...Законът за браншовите организации ще определи връзката между различните организации и отношението им към развитието на земеделието... Не бе приет и закона за земята... Влязохме в конфликт и със собствениците на земеделски земи, заради възможността за закупуване на земя от чужденци... Ясно е, че България търпи санкции заради това, но нещата трябва да се огледат много добре... Има и други неща, които искаме да бъдат променени и подложени на обществено обсъждане..." 

Трудна бе и есенната кампания, но в момента посевите се развиват добре. Въпреки това е необходима и влага, а надеждите са, че през януари ще има, за да се гарантира доброто развитие на есенните култури... Въпреки всички проблеми, Видинският регион се нарежда начело на зърнопроизводството в България, категоричен е Жечко Андрейнски. На колегите си той пожелава здраве, добри добиви и добри доходи... 
.......
Намалени доходи, прогнози за завишени осигуровки, суша, поголовно унищожени дворни прасета, безпосочна промяна в нормативите, рокади по върховете... Изпращаме тежка селскостопанска година. 

Само за няколко месеца заради проблеми бяха освободени директорите на ключови земеделски структури- Селскостопанската академия,  Агенцията по горите,  Агенцията по храните, на фонд „Земеделие“ и на самия министър на земеделието. Те бяха заменени с нови лица, някои от тях- добре познати в земеделските среди... 

Сушата беше голямото предизвикателство пред зърнопроизводителите и държеше реколтата на ръба, по-късно тя бе заменена с обилни валежи и градушки, после пак настана суша... 

Чумата по свинете, която бе в силата си в разгара на лятото, затвори няколко големи индустриални ферми в страната, не подмина и видинска област, където бяха умъртвени 4000 свине, а свинекомплексът в Новоселци затвори врати, след над 10-годишна успешна дейност. Доброволно или доброзорлем, насред лято,1060 стопани изклаха прасетата от заден двор и получиха за това по 300 лева... Други скриха прасетата си, но бяха глобени, а прасетата им- умъртвени и загробени... 

Пак тогава или чак тогава ветеринарите прозряха, че прасетата в заден двор се гледат без никакви мерки за биосигурност, без елементарни условия откъм хигиена, заради което и  бяха направени промени в наредбата за отглеждане на животни. Очаква се тя да дисциплинира стопаните, и контролния орган, може би... 

Заради неуредици или защото не усещат подкрепа, през годината не една и две млечни ферми затвориха врати... Но пък в областта се появиха няколко ферми за месодайно говедовъдство... Дано им провърви...

Тази година страната ни бе подмината от птичи грип, но от Полша ни пратиха салмонела в пилешкото- включително и по Коледа. От агенцията по храните уверяват, че месото е поставено под забрана и количествата не са допуснати до  търговската мрежа, но знае ли човек??? 
........
Пръскания, отравяния, суша, липса на валежи, липса на медоносни растения и еднообразна паша, ниски изкупни цени, липса на пазар, липса на контрол за спазване на нормативните документи- това са все проблеми, които съпътстват пчеларството- и тази, и последните няколко години. Любовта обаче е това, което не отказва пчеларите- казва Петър Младенов- председател на видинското пчеларско дружество "Димитър Балев":

"Единственото нещо, което запазва живо пчеларството, е любовта към пчелите, пчелните семейства и природата...Проблемите са много, но истинските пчелари поставят винаги добивите и доходите на второ място... "

През новата година пчеларите очакват да се промени наредбата за пръсканията, да се промени и отношението на БАБХ към проблемите на пчеларите. Това, с което могат да се похвалят от Дружеството, е проектът за обучение на 15 безработни млади хора, който започна в края на ноември. Пчеларите са засадили и 300 медоносни дръвчета. 

"Не можем да влияем на пазара и цените, но ако си подредим къщичката у дома и успеем да се възползваме от предстоящите промени- това би била една добра първоначална стъпка..."

Петър Младенов пожела на колегите си: "Нека Новата 2020 година да е щастлива и изпълнена с позитивни емоции, здраве и усмивки. Поезията на селското стопанство, това е пчеларството и всички тези не дотам позитивни случки в последните години да не обезсърчават колегите, а да им дават увереност, че пчеларството е живо и ще пребъде, защото е част от живота на хората!" 

И на потребителите на мед и пчелни продукти: "Имайте доверие на пчеларите от региона, защото те са изключително съвестни, компетентни, а произвежданите от тях пчелни продукти са наистина качествени- употребявайте ги спокойно. Честита нова година! На всички желая здраве и успехи!" 

Сигурна съм, и вярвам, че ако превърнем живота си в поезия, ще живеем малко по-добре.

В последните часове на годината е важно да не забравяме, че винаги са важни хората, а не предметите, защото красота и магия има само там където има любов, споделяне и грижа. Затова- споделено да ви е всичко - и в тази празнична вечер, и през цялата година! 

До нови срещи- до година, до Амина! 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50