Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Зърнопроизводството във Видинско в челните позиции по добиви и качество

2019-та - трудна и непредвидима за селското стопанство

Петър Младенов: Пчеларството ще пребъде, защото е част от живота на хората


Каква бе годината и какви са очакванията от новата година- около това се завърта последното за 2019 година издание "Земята, която ни храни". Събеседници са представители на двата най-добре представени сектора в селското стопанство във Видин- зърнопроизводство и пчеларство. С Жечко Андрейнски, председател на видинския съюз на зърнопроизводителите ще говорим за добиви и цени, за есенната сеитба, за мястото на инвестициите и младите в селското стопанство, както и за  ролята на държавата при определянето приоритетите на сектора в следващия програмен период. Петър Младенов-председател на видинското пчеларско дружество "Димитър Балев" пък ще ни каже, кое е онова нещо, което кара пчеларите да продължат напред, въпреки многото трудности в сектора. В предаването отделяме място и за обзор на селскостопанската година- на бързи обороти. 

Несъмнено 2019-та година беше трудна и до голяма степен непредвидима- за всички, и във всички сектори на икономиката. Интересна  и шарена бе и за земеделските производители. За поредна година сухото време в цялата страна им изигра лоша шега. Годината не бе лека, но въпреки трудностите, за видинските зърнопроизводители тя е сравнително успешна, казва председателят на браншовия съюз Жечко Андрейнски. Добивите са повече от прилични- на места средният добив на пшеницата е достигнал 750 кг. от декар, добивите при царевицата се движат - в диапазона 700-1000 кг., а при слънчогледа- между 250 и 350 кг. от декар. Цената е по-ниска с до 20 %, в сравнение със същия период на миналата година. Повишава се обаче, качеството на работата на земеделските производители, повишава се и квалификацията им, каза Жечко Андрейнски. 

Според него зърнопроизводството не е приоритетен отрасъл през този програмен период, но видинските зърнопроизводители правят инвестиции със собствени средства- това е от значение и за качеството на зърното, и за добивите. Важна е и квалификацията на механизаторите, наблюдава се и приемственост в сектора. През следващия програмен период те ще следват зелената нишка, която налага Общата селскостопанска политика. За новия програмен период ангажимент има и всяка държава-членка, която трябва да подготви Национален стратегически план за развитие на селското стопанство. Каква е позицията на Националната асоциация на зърнопроизводителите: 

"Всяка държава трябва да се съобрази с условията и приоритетите, които са валидни за самата държава. При нас приоритет трябва да е не дребното, а средното и едро земеделие, затова държавата трябва да ги подкрепи, защото те се явяват основни производители на продукция в селското стопанство...Държавата трябва да защити своите селскостопански производители, а не да приеме една обща, която не може да е валидна за всички... На този етап българските зем. производители са все още на дъното, по отношение на получаваните средства, за страната ни обаче средствата са леко завишени... Държавата, заедно с всички организации, трябва да намерят правилната рамка, по която да бъдат подпомагани отделнвите браншове в земеделието."


Няколко важни нормативни документа не бяха приети през 2019, един от тях е законът за браншовите организации:

"...Законът за браншовите организации ще определи връзката между различните организации и отношението им към развитието на земеделието... Не бе приет и закона за земята... Влязохме в конфликт и със собствениците на земеделски земи, заради възможността за закупуване на земя от чужденци... Ясно е, че България търпи санкции заради това, но нещата трябва да се огледат много добре... Има и други неща, които искаме да бъдат променени и подложени на обществено обсъждане..." 

Трудна бе и есенната кампания, но в момента посевите се развиват добре. Въпреки това е необходима и влага, а надеждите са, че през януари ще има, за да се гарантира доброто развитие на есенните култури... Въпреки всички проблеми, Видинският регион се нарежда начело на зърнопроизводството в България, категоричен е Жечко Андрейнски. На колегите си той пожелава здраве, добри добиви и добри доходи... 
.......
Намалени доходи, прогнози за завишени осигуровки, суша, поголовно унищожени дворни прасета, безпосочна промяна в нормативите, рокади по върховете... Изпращаме тежка селскостопанска година. 

Само за няколко месеца заради проблеми бяха освободени директорите на ключови земеделски структури- Селскостопанската академия,  Агенцията по горите,  Агенцията по храните, на фонд „Земеделие“ и на самия министър на земеделието. Те бяха заменени с нови лица, някои от тях- добре познати в земеделските среди... 

Сушата беше голямото предизвикателство пред зърнопроизводителите и държеше реколтата на ръба, по-късно тя бе заменена с обилни валежи и градушки, после пак настана суша... 

Чумата по свинете, която бе в силата си в разгара на лятото, затвори няколко големи индустриални ферми в страната, не подмина и видинска област, където бяха умъртвени 4000 свине, а свинекомплексът в Новоселци затвори врати, след над 10-годишна успешна дейност. Доброволно или доброзорлем, насред лято,1060 стопани изклаха прасетата от заден двор и получиха за това по 300 лева... Други скриха прасетата си, но бяха глобени, а прасетата им- умъртвени и загробени... 

Пак тогава или чак тогава ветеринарите прозряха, че прасетата в заден двор се гледат без никакви мерки за биосигурност, без елементарни условия откъм хигиена, заради което и  бяха направени промени в наредбата за отглеждане на животни. Очаква се тя да дисциплинира стопаните, и контролния орган, може би... 

Заради неуредици или защото не усещат подкрепа, през годината не една и две млечни ферми затвориха врати... Но пък в областта се появиха няколко ферми за месодайно говедовъдство... Дано им провърви...

Тази година страната ни бе подмината от птичи грип, но от Полша ни пратиха салмонела в пилешкото- включително и по Коледа. От агенцията по храните уверяват, че месото е поставено под забрана и количествата не са допуснати до  търговската мрежа, но знае ли човек??? 
........
Пръскания, отравяния, суша, липса на валежи, липса на медоносни растения и еднообразна паша, ниски изкупни цени, липса на пазар, липса на контрол за спазване на нормативните документи- това са все проблеми, които съпътстват пчеларството- и тази, и последните няколко години. Любовта обаче е това, което не отказва пчеларите- казва Петър Младенов- председател на видинското пчеларско дружество "Димитър Балев":

"Единственото нещо, което запазва живо пчеларството, е любовта към пчелите, пчелните семейства и природата...Проблемите са много, но истинските пчелари поставят винаги добивите и доходите на второ място... "

През новата година пчеларите очакват да се промени наредбата за пръсканията, да се промени и отношението на БАБХ към проблемите на пчеларите. Това, с което могат да се похвалят от Дружеството, е проектът за обучение на 15 безработни млади хора, който започна в края на ноември. Пчеларите са засадили и 300 медоносни дръвчета. 

"Не можем да влияем на пазара и цените, но ако си подредим къщичката у дома и успеем да се възползваме от предстоящите промени- това би била една добра първоначална стъпка..."

Петър Младенов пожела на колегите си: "Нека Новата 2020 година да е щастлива и изпълнена с позитивни емоции, здраве и усмивки. Поезията на селското стопанство, това е пчеларството и всички тези не дотам позитивни случки в последните години да не обезсърчават колегите, а да им дават увереност, че пчеларството е живо и ще пребъде, защото е част от живота на хората!" 

И на потребителите на мед и пчелни продукти: "Имайте доверие на пчеларите от региона, защото те са изключително съвестни, компетентни, а произвежданите от тях пчелни продукти са наистина качествени- употребявайте ги спокойно. Честита нова година! На всички желая здраве и успехи!" 

Сигурна съм, и вярвам, че ако превърнем живота си в поезия, ще живеем малко по-добре.

В последните часове на годината е важно да не забравяме, че винаги са важни хората, а не предметите, защото красота и магия има само там където има любов, споделяне и грижа. Затова- споделено да ви е всичко - и в тази празнична вечер, и през цялата година! 

До нови срещи- до година, до Амина! 

Вижте още

В „Музикална зона” на Димитровден слушаме песни, възпяващи българските градове

   Честит празник, Видин!   И понеже нашият град има празник, днешната „Музикална зона“ ще бъде посветена на българските градове- по-големи или по- малки, възпети в песни! Когато всички си тананикат песен, свързана с определен град, той печели популярност, става по-интересен! Има много хубави песни, които възпяват българските градове. За..

обновено на 26.10.20 в 10:11

Информационна кампания популяризира защитените зони в област Видин

С встъпителна пресконференция в Чупрене бе даден старт на проекта "Организиране и провеждане на информационна кампания за Натура 2000 зоните на територията на област с административен център Видин" по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 година.  "Натура 2000" е общоевропейска мрежа, съставена от защитени зони и целяща да осигури..

публикувано на 22.10.20 в 15:45

100 души от община Видин получават домашни грижи

Във Видин бе открит Център "Домашни грижи". Той е един от трите нови центъра, с които се разширява мрежата от центрове "Домашни грижи". Първите четири центъра за домашни грижи са открити в област Враца през 2012 година. На откриването във Видин присъства д-р Надежда Тодоровска - заместник генерален директор на БЧК и двигател на проекта..

публикувано на 20.10.20 в 15:22

Army of Lovers в „Музикална зона“

  Екстравагантната евро денс група Army of Lovers се ражда през далечната 1987 година в Швеция. Те бързо набират популярност в цяла Европа, благодарение на крещящия си външен вид, пищните костюми и видеоклиповете, голяма част от които са забранявани за излъчване по MTV, заради подчертаната им сексуалност.   Те са майстори на провокацията, което им..

публикувано на 19.10.20 в 09:43

Есенното почистване в Берковица продължава и през ноември

До края на ноември ще продължи есенното почистване в Берковица.  В момента се почистват улиците: "Кирил и Методий", "Проф. Петко Наумов", "Захари Стоянов“, "Битоля", "Здравченица", "Черковина", "Охрид", "Вардар", "Ангел Кънчев", "Явор", "Берковска река", "Отец Паисий", "Гоце Делчев", "Лерин", "Шабовица", "Стамболийски", "Христо Ботев", "Звезда" и..

публикувано на 15.10.20 в 16:05

Sade в "Музикална зона"

Тя е чувствена, много харизматична, обаятелна и екзотична. Гласът й е топъл и завладяващ. Името й е Хелън Фолашаде Аду. Сетихте ли се вече? Със сигурност я познавате. Всеки познава песните и кадифения й глас. Британската певица от нигерийски произход е фронтмен на групата Sade. Досетихте се, нали?! Шаде е звезда, която има силно присъствие и която..

публикувано на 12.10.20 в 09:34

Стратегия за енергиен преход до 2050 година подготвят в Община Видин

До 2023 година трябва да бъде изготвена Стратегия за енергиен преход на Община Видин до 2050 година. Това съобщи на работна среща с партньорите от клъстър "Зелена синергия" заместник кметът на Видин Десислава Тодорова. Видин ще е единствената българска община с дългосрочна стратегия за енергиен преход. Документът ще бъде разработен в рамките..

публикувано на 08.10.20 в 15:31