Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Часове по родоучение за учениците

| обновено на 06.01.20 в 11:42
4
Снимка: Архив


За първи път в българските училища ще се провежда "Час по Родоучение". Инициативата за комбинация от вероучение и родолюбие е на "Незабравимата България" и ще бъде представена съвместно с откъси от филми. Първата половина на 2020 година ще бъде отделена на часовете, които целят да засилят чувството за самосъзнание и принадлежност, разказва режисьорът, актьор и преподавател Искрен Красимиров.

"Новият ни урок-спектакъл ще започне от Ботевград. В тамошното училище "Стамен Панчев" беше последната изява преди Коледа. Учителката записа в програмата "час по интерактивно обучение". Аз и казах, че е родоучение - това е, което правим. Уроците по родолюбие ще продължат в нов формат. Обединяваме вероучението и родолюбието. Идеите при нас се раждат една от друга. От първия филм за Ботев се роди този за Софроний, след това за Паисий. Наричам го естествено продължение. Надграждаме, вървейки единствено напред. Затова часовете по родоучението са следващата стъпка в развитие. Обхващаме не просто революционерите, но наблягаме над просветителите - онези българи, които са вярвали не просто в Бог, но в бъдещето на България. Най-важната е вярата в три неща: в героите, в миналото и в бъдещето, а децата ще са нашата промяна. Имаме покани за чужбина. През февруари ще сме в Москва. Из цяла България ще бъдем през втората половина на учебната година. От септември нататък се фокусираме върху нов спектакъл".

"Незабравимата България" е името на проект, обединяващ уроци по родолюбие чрез художествено-документални филми, лекции, беседи и дискусии, започнат преди години и събиращ цялата възрожденска история.
За да разбират героите и дела им, децата трябва да се асоциират с техните личности. Родоучението съдържа в себе си силата на вярата, защото тя съпътства нашата национална еволюция в онези тежки времена, продължава Красимиров

"Непосредствено след Нова година започнаха да ме търсят учители и директори от цялата страна. От Северозапада традиционно интерес проявиха от Бяла Слатина, Белоградчик и Чипровци. Учителите ми споделят, че подобен вид урок липсва в учебната програма. Режисьор, актьор, творец - никой не посещава децата, за да им отдели време. Съчетавам филми, театър, дискусия, защото това е начинът да възпламениш интерес, който да бъде постоянен. С предните уроци по родолюбие аз се опитвах да предам традиционните, изконните български ценности. Сега ще разширя известните понятия, за да дам нова гледна точка към героите. Филмово-театралното шоу е с образователен характер. Отново ще се фокусираме върху нашите филми, но с акцент върху религиозната страна. Затова започваме от Паисий, за да стигнем до Освобождението. Да разбираш означава да осъзнаеш. За да осъзнаеш, трябва да вникнеш. Това е моят пример".

Уважение, равноправие и обич пожелава Искрен Красимиров на слушателите на РАДИО ВИДИН.

"Нека през 2020 година да се обърнем към вярата - не толкова в Църквата, а към истинските ценности. Към героите, историята, уважението, към родолюбието, към вероучението, завещано ни от предците. Обичайте се, уважавайте се. Обединявайте се. Боли ме, защото българинът е индивидуалист. Ние страдаме от разединение, от комплекси. Ако надраснем себе си, ще вървим напред и ще градим мечната България. Тежко, брате, се живее между глупци неразбрани - такова ще остане статуквото, ако не го променим ние".

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 28 февруари 2021 година

"Неделник" брой 350 идва при вас с настроение. Можете да научите за подготовката на Миланово Рън с мартеница . Едно събитие, което се случи през днешният ден. Следва една история с Георги Костодинов - Гогата и новата му книга. Гостуват ни и самодейци. Ина Игнатова от Раковица и Мариана Димитрова от Неговановци ни разказват интересни неща...

публикувано на 28.02.21 в 18:46

Покаянието – правият и истински път към спасението

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение , която ни напомня силата на покаянието, бащината любов и прошката. Днес си припомняме, че Бог ни е дал и дава свобода, но и проявява към нас милост отново да се върнем при Него. Неговото човеколюбие е безгранично, но ние не трябва да изпаднем в..

публикувано на 28.02.21 в 08:00

Гласуваха рекорден в историята на община Видин бюджет

Бюджетът за 2021 година , който е в размер на 52 милиона лева , което е с близо 10 милиона повече от миналогодишния, приеха с 23 гласа "за", 5 "против" и 2 "въздържал се" общинските съветници във Видин днес.  Приходите с държавен характер са 33 950 879 лв., а приходите с общински характер - 18 763 618 лв. Общата субсидия за делегирани..

обновено на 26.02.21 в 17:59

Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" във Видин поетапно отваря вратите си за потребители

Темите в "Едно" на 26 февруари 2021 година: В Центъра за социална рехабилитация и интеграция към Фондация "Подкрепа за реализация" във Видин се готвят да започнат присъствено занимания с всички потребители. Продължават да търсят и нови възможности за работа и общуване, затова и екипът премина обучение за използване на дигитални мрежи за..

публикувано на 26.02.21 в 17:15

В саниран блок във Видин чакат строителите да поправят щетите от некачествен ремонт

По Радио Видин разказахме за неволите на живущи във вход "И" на блок 19 в жилищен комплекс "Крум Бъчваров", които се оплакаха от некачествен ремонт. Оказа се, че потърпевши са не само те, а проблеми има и в другите входове в блока. Ремонтът е извършен по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.  За..

публикувано на 26.02.21 в 16:30

Оборска тор и купища боклуци на един входовете на ромския квартал във Видин

В сметище  е превърнат един от входовете на видинския ромски  квартал "Нов път".  Боклуците, изхвърляни  от двете страни на улица "Стара планина", тормозят живеещите наоколо от години, сигнализира слушател на Радио Видин. Проблемът се задълбочава и от купчините кравешка тор от кравеферма, която се намира в квартала. Торта се изхвърля редовно с..

публикувано на 26.02.21 в 11:30

Най-красивата мартеница търсят в Мизия

Конкурс "Българската мартеница през Вашите очи" организира община Мизия. Инициативата е насочена към  всички жители на общината, без ограничение на възрастта. Така всеки един ще покаже как вижда мартеницата, каза за Радио ВИДИН Елица Руменова от местната администрация: "Целта е може би по-скоро развлекателна и всеки един гражданин да покаже как..

публикувано на 26.02.21 в 11:13