Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Часове по родоучение за учениците

| обновено на 06.01.20 в 11:42
4
Снимка: Архив


За първи път в българските училища ще се провежда "Час по Родоучение". Инициативата за комбинация от вероучение и родолюбие е на "Незабравимата България" и ще бъде представена съвместно с откъси от филми. Първата половина на 2020 година ще бъде отделена на часовете, които целят да засилят чувството за самосъзнание и принадлежност, разказва режисьорът, актьор и преподавател Искрен Красимиров.

"Новият ни урок-спектакъл ще започне от Ботевград. В тамошното училище "Стамен Панчев" беше последната изява преди Коледа. Учителката записа в програмата "час по интерактивно обучение". Аз и казах, че е родоучение - това е, което правим. Уроците по родолюбие ще продължат в нов формат. Обединяваме вероучението и родолюбието. Идеите при нас се раждат една от друга. От първия филм за Ботев се роди този за Софроний, след това за Паисий. Наричам го естествено продължение. Надграждаме, вървейки единствено напред. Затова часовете по родоучението са следващата стъпка в развитие. Обхващаме не просто революционерите, но наблягаме над просветителите - онези българи, които са вярвали не просто в Бог, но в бъдещето на България. Най-важната е вярата в три неща: в героите, в миналото и в бъдещето, а децата ще са нашата промяна. Имаме покани за чужбина. През февруари ще сме в Москва. Из цяла България ще бъдем през втората половина на учебната година. От септември нататък се фокусираме върху нов спектакъл".

"Незабравимата България" е името на проект, обединяващ уроци по родолюбие чрез художествено-документални филми, лекции, беседи и дискусии, започнат преди години и събиращ цялата възрожденска история.
За да разбират героите и дела им, децата трябва да се асоциират с техните личности. Родоучението съдържа в себе си силата на вярата, защото тя съпътства нашата национална еволюция в онези тежки времена, продължава Красимиров

"Непосредствено след Нова година започнаха да ме търсят учители и директори от цялата страна. От Северозапада традиционно интерес проявиха от Бяла Слатина, Белоградчик и Чипровци. Учителите ми споделят, че подобен вид урок липсва в учебната програма. Режисьор, актьор, творец - никой не посещава децата, за да им отдели време. Съчетавам филми, театър, дискусия, защото това е начинът да възпламениш интерес, който да бъде постоянен. С предните уроци по родолюбие аз се опитвах да предам традиционните, изконните български ценности. Сега ще разширя известните понятия, за да дам нова гледна точка към героите. Филмово-театралното шоу е с образователен характер. Отново ще се фокусираме върху нашите филми, но с акцент върху религиозната страна. Затова започваме от Паисий, за да стигнем до Освобождението. Да разбираш означава да осъзнаеш. За да осъзнаеш, трябва да вникнеш. Това е моят пример".

Уважение, равноправие и обич пожелава Искрен Красимиров на слушателите на РАДИО ВИДИН.

"Нека през 2020 година да се обърнем към вярата - не толкова в Църквата, а към истинските ценности. Към героите, историята, уважението, към родолюбието, към вероучението, завещано ни от предците. Обичайте се, уважавайте се. Обединявайте се. Боли ме, защото българинът е индивидуалист. Ние страдаме от разединение, от комплекси. Ако надраснем себе си, ще вървим напред и ще градим мечната България. Тежко, брате, се живее между глупци неразбрани - такова ще остане статуквото, ако не го променим ние".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Златотърсачите се събират на Национален събор край Враца

Златотърсачите на самородно злато ще се съберат на Национален събор тази събота, 3 юли, в местността Леденика във Врачанския Балкан. Проявата е най-голямата по рода си у нас. Освен хора от цялата страна, се очакват гости и от други европейски държави. В рамките на събора са предвидени различни състезание за мъже, жени и деца, обясни за Радио ВИДИН..

публикувано на 01.08.24 в 15:50

Парад на ретро автомобилите за осми път във Видин

За осми пореден път  Видин става притегателно място за ретро автомобили. Ретро парадът   "Vintage Vehicles Vidin 2024"  е част от културния календар на Община Видин и   всяка година привлича все повече гости, не само от Видин и областта, но и от други градове, дори от чужбина. Събитието наистина е колоритно, различно и открояващо се...

публикувано на 01.08.24 в 13:05

"Олимпийски ден" организират във видинското село Гъмзово

В разгара на Олимпиадата във видинското село Гъмзово се готвят да проведат тази събота инициатива, свързана със спортните игри. Идеята идва след като Тихомир Петков, който е женен за родената в Гъмзово Вероника Димитрова, участва в щафетата, пренасяща олимпийския огън. Младото семейство живее в Ница, Франция. Именно в съседния град Грас Тихомир носи..

публикувано на 01.08.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 01 август 2024 слушаме духови оркестри – 4 част

През 70-те и 80-те години наминалото столетие, духовите оркестри на Ню Орлиънс преживяват своеобразен ренесанс, като към традиционните стилове се добавят елементи на фънк, хип-хоп и боп. През 90-те хип-хопът окончателно оформя звука на съвременните духови оркестри. Традицията процъфтява в известен смисъл, тъй като продължава да предава опита на..

публикувано на 01.08.24 в 09:00

Съгласувателни процедури бавят ремонта на видинския катедрален храм

Изключително бавно вървят ремонтно-реставрационните дейности по сградата на катедралния храм "Св. Димитър" във Видин. Причината - сложността на възстановителните работи и съгласуването с Националния институт за недвижимо културно наследство на всяка процедура, обясни експертът по управление на собствеността и финансов ревизор във Видинснска света..

публикувано на 31.07.24 в 16:30

Започва новият археологически сезон в Рациария

Новият археологически сезон започва от утре в античния град Рациария край село Арчар. В продължение на три месеца екип от над 50 души ще проучва римските императорски терми, които са най-големите на територията на България. Археолози започнаха спешни спасителни разкопки в най-големия некропол на Рациария 400 000 лева са осигурени от..

публикувано на 31.07.24 в 16:14

"Опера на върховете" за девета година в Белоградчик

В края на тази седмицата стартира деветото издание на Фестивала "Опера на върховете" на  Белоградчишките скали. Тази година фестивалът се провежда под мотото "100 години от смъртта  на Джакомо Пучини и 165 години от рождението му", затова в програмата са включени негови произведения, каза пред медиите  акад. Пламен Карталов- директор на..

публикувано на 31.07.24 в 16:00