Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Часове по родоучение за учениците

| обновено на 06.01.20 в 11:42
4
Снимка: Архив


За първи път в българските училища ще се провежда "Час по Родоучение". Инициативата за комбинация от вероучение и родолюбие е на "Незабравимата България" и ще бъде представена съвместно с откъси от филми. Първата половина на 2020 година ще бъде отделена на часовете, които целят да засилят чувството за самосъзнание и принадлежност, разказва режисьорът, актьор и преподавател Искрен Красимиров.

"Новият ни урок-спектакъл ще започне от Ботевград. В тамошното училище "Стамен Панчев" беше последната изява преди Коледа. Учителката записа в програмата "час по интерактивно обучение". Аз и казах, че е родоучение - това е, което правим. Уроците по родолюбие ще продължат в нов формат. Обединяваме вероучението и родолюбието. Идеите при нас се раждат една от друга. От първия филм за Ботев се роди този за Софроний, след това за Паисий. Наричам го естествено продължение. Надграждаме, вървейки единствено напред. Затова часовете по родоучението са следващата стъпка в развитие. Обхващаме не просто революционерите, но наблягаме над просветителите - онези българи, които са вярвали не просто в Бог, но в бъдещето на България. Най-важната е вярата в три неща: в героите, в миналото и в бъдещето, а децата ще са нашата промяна. Имаме покани за чужбина. През февруари ще сме в Москва. Из цяла България ще бъдем през втората половина на учебната година. От септември нататък се фокусираме върху нов спектакъл".

"Незабравимата България" е името на проект, обединяващ уроци по родолюбие чрез художествено-документални филми, лекции, беседи и дискусии, започнат преди години и събиращ цялата възрожденска история.
За да разбират героите и дела им, децата трябва да се асоциират с техните личности. Родоучението съдържа в себе си силата на вярата, защото тя съпътства нашата национална еволюция в онези тежки времена, продължава Красимиров

"Непосредствено след Нова година започнаха да ме търсят учители и директори от цялата страна. От Северозапада традиционно интерес проявиха от Бяла Слатина, Белоградчик и Чипровци. Учителите ми споделят, че подобен вид урок липсва в учебната програма. Режисьор, актьор, творец - никой не посещава децата, за да им отдели време. Съчетавам филми, театър, дискусия, защото това е начинът да възпламениш интерес, който да бъде постоянен. С предните уроци по родолюбие аз се опитвах да предам традиционните, изконните български ценности. Сега ще разширя известните понятия, за да дам нова гледна точка към героите. Филмово-театралното шоу е с образователен характер. Отново ще се фокусираме върху нашите филми, но с акцент върху религиозната страна. Затова започваме от Паисий, за да стигнем до Освобождението. Да разбираш означава да осъзнаеш. За да осъзнаеш, трябва да вникнеш. Това е моят пример".

Уважение, равноправие и обич пожелава Искрен Красимиров на слушателите на РАДИО ВИДИН.

"Нека през 2020 година да се обърнем към вярата - не толкова в Църквата, а към истинските ценности. Към героите, историята, уважението, към родолюбието, към вероучението, завещано ни от предците. Обичайте се, уважавайте се. Обединявайте се. Боли ме, защото българинът е индивидуалист. Ние страдаме от разединение, от комплекси. Ако надраснем себе си, ще вървим напред и ще градим мечната България. Тежко, брате, се живее между глупци неразбрани - такова ще остане статуквото, ако не го променим ние".

Галерия

Вижте още

Жителите на Ново село бавят регистрацията на домашните си животни

Само десетина човека са подали заявления в Информационния център на Община Ново село, за да регистрират своите домашни животни съгласно новите изисквания на Закона за ветеринарномедицинска дейност. Непосредствено преди въвеждането на карантината в България в заседателната зала на Общинския съвет се проведе среща със собственици на домашни..

публикувано на 05.06.20 в 10:00

УНИЦЕФ създава дигитална образователна платформа за деца с увреждания

"Образование за всяко дете"- това е новата  кампанията на УНИЦЕФ.  Инициативата цели да бъдат подпомогнати деца със специални потребности да се включат пълноценно в образователния процес чрез изграждане на обучителна онлайн платформа. Това каза Деница Делвил, директор "Комуникация" към УНИЦЕФ България :  "Въпреки всички положени усилия до този..

публикувано на 04.06.20 в 15:40

Пренастроихте ли телевизионните приемници, разпространяващи цифрова ефирна телевизия?

За проблем с телевизионните приемници, разпространяващи цифрова ефирна телевизия сигнализира слушателка на Радио ВИДИН. От миналата събота Марияна Милетиева от Монтана и нейни приятели с декодери от Бойчиновци и Охрид, не могат да гледат телевизия, защото няма сигнал.   "От Монтана съм, имам къща в Сливовик, в Медковец, и там преди години..

публикувано на 04.06.20 в 15:07

Кои са фразите, които могат да "подпалят" нервите на майките за секунда

Темата е от категорията "Женско царство", но моля мъжката част да не бъде много критична към нас- жените.  Знаете, че понякога ни се иска да си се оплачем, макар че вие ни обичате и такива.  Сигурна съм, че всяка млада майка като мен, има фраза, която може да й "подпали нервите" за части от секундата. Без значение дали е от роднини, близки и..

публикувано на 04.06.20 в 15:00

Библиотеката в село Зверино с обновен детски отдел

С обновен детски отдел посреща своите малки читатели библиотеката към Народно читалище "Факел 1926" село Зверино.  Ново и модерно е обзавеждането, а на една от стените е изобразен стенопис по мотиви от българската народна приказка " Дядо вади ряпа", каза  Стилияна Стоянова : "Библиотеката вече има обособено място, което е обновено и е с..

публикувано на 04.06.20 в 14:30

Кучето Рея-приятел на котките

В рубриката "97 лапи и 1 опашка" ви срещам с Деница Младенова и нейното куче Рея . Тя е порода пинчер и е подарък от баща й. Не понася други кучета, но за сметка на това се разбира много добре с котки. За това как е избрала името на своя домашен любимец, Деница разказа: "Тъй като обичам гръцката митология и Рея е жената на Кронос и..

публикувано на 04.06.20 в 11:00

В "Музикална зона" на 04 юни 2020 слушаме барабаниста Били Кобъм – 1 част

Били Кобъм става известен в края на 60-те и началото на 70-те години на миналото столетие, придобивайки популярност благодарение на работата си с Майлс Дейвис. От 1973   до 1975 г. в два негови студийни албума и един лайв участва българският виртуоз на пианото Милчо Левиев. По същото време стартират експериментите му с барабанното оборудване...

публикувано на 04.06.20 в 09:00