Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Видински ученици с идея за устойчив туризъмНа посещение в Чехия бяха  учениците от ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Видин.  Те  представиха своята бизнес идея за устойчив туризъм във Видин и региона на първата обучителна среща в чешкия град Ческе Будейовице пред своите партньори и се запознаха на място с устойчивия туризъм в чешкия град Чески Крумлов.


С учениците в Чехия бе и Мария Иванова- учител по английски език
в ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Видин:


"Основната цел, която имахме в Ческе Будейовице с нашите партньори, беше да представим нашата бизнес идея за устойчив туризъм. Всеки партньор я прави за своя регион. Другите цели са - да се запознаят, да видим други примери за устойчив туризъм, да практикуват английския език, което за мен е важно. Посетихме и много туристически обекти. Имаме партньори от Австрия, Словения, Португалия, Чехия и Италия, работният език е английски. Запознаха се с основни понятия. Справиха се много добре нашите ученици..."
 

 Рая Петрова е ученичка в 9 а клас в ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Видин, тя разказва за същността на бизнес идеята, която е свързана с туризма и с необходимостта да бъдат привлечени повече туристи като им се представи наистина различен и нов продукт:


"Нашата бизнес идея беше да създадем историческо село с къщи от различни исторически епохи, представяме бита, земеделието, зеленчуците .."


Гергана Ангелова от 9 а клас 
уточнява, че в бизнес идеята си за устойчив туризъм наблягат най-вече на българската история:


"Не бяхме уточнили къде ще е мястото, обаче решихме да са няколко малки къщички от различните периоди от съществуването на България. Под устойчив туризъм разбираме също и да опазваме околната среда, традициите и обичаите ни и кономическото развитие..."
 

 Вивиан Петрова от 8 а клас разказа за традиционната българска кухня, която също се включва в бизнес идеята,  тъй като храната е част от националната идентичност на всеки народ: 


"От българската кухня представихме баницата, снимка на Коледна трапеза с всички ястия...Допълнителни дейности ще има - зона за забавления, традиционен ресторант и къща за гости, както и музей... В зоната за забавления ще покажем стреляне с лък, гребане, по-стари игри, които са ни показвали бабите ни и дядовците ни.."


Учениците от Видин споделиха и впечатленията си от хората, от градовете, от реда и чистотата, които царят в Чехия:


"Беше много красиво украсено за Коледа, имаше ледена пързалка, голяма елха, голям Коледен базар....всички исторически забележителности са много красиви, в Чески Крумлов посетихме замъка, гледката е уникална, много е чисто, едно боклуче не сме видели. Имаше страшно много туристи, не можехме даже да си направим снимка от толкова много хора. ..Винаги е хубаво човек да види друга култура, това те прави по-толерантен, разширява светогледа..."

 

Вижте още

Деца ще рисуват по творби на Радичков

Конкурс за детска рисунка обявиха от Музейния комплекс в Берковица за Радичковите дни. Поводът е третата Национална литературна награда на името на писателя, каза Никола Минчев , уредник в Културен център "Йордан Радичков": "Това е конкурс, който е част от програмата на Музеен комплекс-Берковица. Конкурсът се организира със съдействието на..

публикувано на 05.10.22 в 16:32

Отново счупени пейки в центъра на Видин

Повредени са пейки на улица "Търговска", пред сградата на най-голямото видинско училище - "Цар Симеон Велики". Щети са нанесени на три пейки, сигнализира слушател на Радио Видин, а на място граждани изразиха възмущението си и отправиха препоръки към общината да засили контрола. Според други, не е работа на кметството да възпитава гражданите...

публикувано на 05.10.22 в 15:09

Отбелязваме Международния ден на учителя

Всеки от нас е имал поне един любим учител, когото помни цял живот. Учителите са хората, които освен знанията, които ни предават, се грижат за нас, възпитават ни и учат на дисциплина. Всяко общество трябва да цени и почита учителите си, защото сякаш едва когато пораснем и станем знаещи и можещи хора или когато успеем, оценяваме колко много дължим..

публикувано на 05.10.22 в 15:00

Инженер с дебютна стихосбирка и кауза в подкрепа на бездомните животни в Лом

Инженер издаде дебютната си стихосбирка, приходите от която реши да дари за изграждането на приют за кучета в Лом. Веселин Николов е дългогодишен служител на АЕЦ "Козлодуй". От години се е посветил и на поезията, която нарича математика за душата. Над 50 от своите стихотворения е събрал в книгата "Твърде лично, която представи преди дни в Лом...

публикувано на 05.10.22 в 13:51

Изложба за Балканската война подреждат в Историческия музей във Враца

Оръжия, използвани по време на Балканската война, униформа на участник и още ценни реликви ще покаже в изложба Регионалният исторически музей във Враца. Поводът е навършването на 110 години от началото на войната, обясни уредникът в отдел "Нова история" Мая Антова.  " Избрахме да бъде на 5 октомври, защото това е официалното начало, когато България..

публикувано на 05.10.22 в 11:51

261 заявления с отказ за помощ за отопление в Кула, Бойница и Грамада

Общо 1386 заявления за отпускане на целева помощ за отопление са приети до 30 септември в Дирекция "Социално подпомагане" град Кула. Одобрените лица са  1092,  261 са с отказ и 33 се обработват. Приемът на заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление за предстоящия зимен сезон 2022/2023 г.  започна в  началото на юли.   В..

публикувано на 05.10.22 в 10:58

Ателие "Нана Арт" с изложба "Малките художници"

Възпитаници на ателието по изобразително изкуство  Nana ART подреждат свои рисунки. Х удожествен ръководител е Надежда Иванова, а изложбата е наречена  "Малките художници" . Включени са произведения на възпитаниците на школата, сътворили свои творби в продължение на две години, казва Надежда Иванова: "Изложбата ще включи цялата..

публикувано на 04.10.22 в 15:40