Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Видински ученици с идея за устойчив туризъмНа посещение в Чехия бяха  учениците от ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Видин.  Те  представиха своята бизнес идея за устойчив туризъм във Видин и региона на първата обучителна среща в чешкия град Ческе Будейовице пред своите партньори и се запознаха на място с устойчивия туризъм в чешкия град Чески Крумлов.


С учениците в Чехия бе и Мария Иванова- учител по английски език
в ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Видин:


"Основната цел, която имахме в Ческе Будейовице с нашите партньори, беше да представим нашата бизнес идея за устойчив туризъм. Всеки партньор я прави за своя регион. Другите цели са - да се запознаят, да видим други примери за устойчив туризъм, да практикуват английския език, което за мен е важно. Посетихме и много туристически обекти. Имаме партньори от Австрия, Словения, Португалия, Чехия и Италия, работният език е английски. Запознаха се с основни понятия. Справиха се много добре нашите ученици..."
 

 Рая Петрова е ученичка в 9 а клас в ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Видин, тя разказва за същността на бизнес идеята, която е свързана с туризма и с необходимостта да бъдат привлечени повече туристи като им се представи наистина различен и нов продукт:


"Нашата бизнес идея беше да създадем историческо село с къщи от различни исторически епохи, представяме бита, земеделието, зеленчуците .."


Гергана Ангелова от 9 а клас 
уточнява, че в бизнес идеята си за устойчив туризъм наблягат най-вече на българската история:


"Не бяхме уточнили къде ще е мястото, обаче решихме да са няколко малки къщички от различните периоди от съществуването на България. Под устойчив туризъм разбираме също и да опазваме околната среда, традициите и обичаите ни и кономическото развитие..."
 

 Вивиан Петрова от 8 а клас разказа за традиционната българска кухня, която също се включва в бизнес идеята,  тъй като храната е част от националната идентичност на всеки народ: 


"От българската кухня представихме баницата, снимка на Коледна трапеза с всички ястия...Допълнителни дейности ще има - зона за забавления, традиционен ресторант и къща за гости, както и музей... В зоната за забавления ще покажем стреляне с лък, гребане, по-стари игри, които са ни показвали бабите ни и дядовците ни.."


Учениците от Видин споделиха и впечатленията си от хората, от градовете, от реда и чистотата, които царят в Чехия:


"Беше много красиво украсено за Коледа, имаше ледена пързалка, голяма елха, голям Коледен базар....всички исторически забележителности са много красиви, в Чески Крумлов посетихме замъка, гледката е уникална, много е чисто, едно боклуче не сме видели. Имаше страшно много туристи, не можехме даже да си направим снимка от толкова много хора. ..Винаги е хубаво човек да види друга култура, това те прави по-толерантен, разширява светогледа..."

 

Вижте още

Малко кръстовище създава големи проблеми на шофьорите във Видин

Граждани сигнализират за зачестяване на пътнотранспортните произшествия на кръстовището на улиците " Княз Дондуков" и "Васил Левски" във Видин. В края на миналата седмица там стана катастрофа с 4 автомобила, а в началото на тази се удариха кола и мотор. Всяка седмица тук става поне по една катастрофа, твърдят хора от съседните блокове.  Актьорът..

публикувано на 23.06.21 в 13:27

Ще бъде ли подпомогнат летния туризъм заради кризата с COVID-19?

Туризмът е един от най- засегнатите сектори от пандемията. Той отговаря за около 10% от икономиката на ЕС, като в него са заети около 27 млн. души. Европа посрещна 66% по-малко международни туристи през първата половина на 2020-та и 97% по-малко през втората половина на същата година. Вследствие на кризата под въпрос бяха поставени около 6 млн...

публикувано на 23.06.21 в 10:30

23-ма отличници изпрати математическата гимназия във Видин

23 са отличниците от общо 75 абитуриенти на Випуск 2021-ва година във Видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" . Младите зрелостници получиха днес на официална церемония своите дипломи за завършено средно образование. Трима от отличниците са с успех над 5,90. Официалната церемония започна с химна на България. Директорът на..

публикувано на 22.06.21 в 16:02
архив

Дни преди жътвата- във Видинско посевите са добри

Почти 431 хиляди дка пшеница са засети  през есента на 2020 г. във Видинска област Засети са още малко над 19 хиляди дка ечемик, малко над 1000 декара тритикале и почти 27 хиляди декара с рапица. Дни преди жътвата, състоянието на есенните посеви е добро. Н е се наблюдава наличие на вредители над прага на вредност.. Председателят на Видинския..

публикувано на 22.06.21 в 15:30

Видинска ученичка победител в Национално състезание по речи и дебати на английски език

Тея Тошева от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин е победител в Национално състезание по речи и дебати на английски език.  Турнирът се организира всяка година от фондация "БЕСТ", подкрепена от Българо-американска комисия за образователен обмен Фулбрайт. Състезанията са в пет дисциплини: дебати, ораторска реч,..

публикувано на 22.06.21 в 14:10

Пациенти и творци: Да подкрепим д-р Благоев и отделението по неврология във Видин

Пациенти и български творци се обединиха около дарителска кампания в подкрепа на неврологичното отделение на видинската болница. Идеята е да бъдат събрани средства за нова апаратура и за обновяване на отделението, което близо година бе затворено заради недостиг на специалисти. Кампанията стартира преподавателят в Софийския университет..

публикувано на 21.06.21 в 17:46

Два отбора от видинската езикова гимназия играят в Първата българска училищна еспорт лига

Видео игрите са станали неизменна част от ежедневието ни и едва ли има дете или тийнейджър, които да не са се забавлявали по този начин. Може би това е в основата на факта, че електронните спортове са една от най-бързоразвиващите се глобални индустрии днес. Два отбора от видинската английска гимназия са финалисти в Междуучилищна лига по..

публикувано на 21.06.21 в 16:05