Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броим водолюбивите птици

Снимка: Радио ВИДИН

От 9 януари започва поредното преброяване на зимуващите водолюбиви птици. В нашата страна то се организира за 44 път. Провежда се в почти всички европейски страни и страните от Африка и Близкия Изток. В България ще бъдат обхванати над 200 влажни зони, включващи Дунавското и Черноморското крайбрежие, и всички големи язовири и реки.



"Над 40 екипа ще посетят всички влажни зони в България. Поради топлото време голяма част от тях не са замръзнали. Най- натоварено ще бъде по Черноморието, река Дунав и големите вътрешни язовири в Южна България. Заедно с колегите от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана ще посетим участъка на река Дунав от Ново село до Козлодуй. Там също има големи струпвания, особено по Дунавските острови", каза Свилен Чешмеджиев от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/, които заедно с Изпълнителната агенция по околна среда са организатори на преброяването.

Снимка: РИОСВ- ВрацаПреброяването ще продължи до 12 януари 2020 година. Участниците ще отчетат броя, вида и разпространението на птиците. Резултатите от преброяване на зимуващите водолюбиви птици ще ни дадат отговор на въпроса повече или по-малко са птиците у нас през тази зима и какви са основните заплахи за тях. Целта на преброяването е да събере точна информация, която да послужи за оценка на промените в състоянието на популациите на наблюдаваните видове птици. Това е показател за промените в средата, която обитават птиците и хората.



В "Еко Свят" говорим и за кампанията по събиране на пластмасови капачки, която продължава в Лом и в която се включват все повече хора. Досега е била в подкрепа на кампанията "Капачки за бъдеще", която цели купуване на кувьози за недоносени бебета, но сега доброволците са решили да подкрепят други каузи.



Снимка: Форум за Лом"С група хора, които сме много дейни, започнахме да събираме и пластмасови бутилки, които предаваме на вторични суровини. Пластмасата е навсякъде около нас. Искаме да научим цялото население да рециклират. Всяко едно домакинство изхвърля голямо количество пластмаса. Зелените контейнери преливат, не са достатъчни да поемат цялото количество, което е на даден квартал. Съоръжения правим, в които да се изхвърлят само пластмасови бутилки", обясни Емилия Средкова- инициатор на кампанията за Лом.


Три нови контейнера за събиране на пластмаса са поставени на ул. "Луи Айер" (до гимназията), до централния вход на МБАЛ в град Лом пред Бърза помощ, до оградата на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, на ул. "Любен Каравелов" №31.

С парите от предадените пластмасови капачки групата "Форум за Лом" е купила инхалатори за местната болница, дадени са средства за изработване на коледни чорапчета за изписване на бебета, сега ще се подпомогне закупуването на веноскоп- апарат за лесно намиране на детски вени. Доброволците предстои да решат и коя ще е следващата кауза, която ще подкрепят.



Третата тема в "Еко Свят" е за лова и риболова. Заради промяна в закона, която касае риболова през тъмната част от денонощието, в Монтана ще се проведе среща с рибари. На нея ще се обсъжда дали биха желани да бъде разрешен риболовът през нощта и къде.

"Понеже влезе в сила промяна в Закона за рибарство и аквакултури в частта за разрешение на риболова през тъмната част на денонощието и сега има такава опция това нещо да се случи, понеже голяма част от рибарите искат нощния риболов да бъде разрешен, а законът позволява по наше предложение и одобрение на изпълнителния директор на ИАРА, съответно това предложение да бъде придвижено до министъра на земеделието, храните и горите, който със заповед да одобри едно такова предложение и да разреши риболовът в тъмната част на денонощието в определени зони, които решим, че са удачни. Идеята е да направим обсъждане с рибарите", съобщи Валери Спасов от отдела на ИАРА в Монтана.

Дискусията ще се проведе на 15 януари, сряда, от 18.00 часа в Младежки дом в Монтана.

До края на месеца се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в цялата страна. Със заповедта вече са запознати ловците от Ловно- рибарското дружество в Монтана, заяви Александър Георгиев- специалист по лова:

"Вече може да променим графиците за групово ловуване на дружинките, които желаят. До 31 януари имат възможност да ловуват групово на дива свиня и то какво е записано в заповедта в три дни от седмицата."

Ловните дружинки следва да спазват стриктно мерките за биосигурност. В една дружинка, дори да бъде констатирано животно, което е болно от Африканска чума, няма да се забрани лова и ще се продължи да се ловува. Ловците на тази територията ще имат отговорност да претърсват района и за други умрели диви свине.

И още в "Еко Свят"- през този зимен сезон ски влекът на Берковица не работи. Не се обработва и ски пистата, което е причина да намалее броят на туристите. Снежната покривка от едва 30 сантиметра също е недостатъчна.

"Още не работи ски влекът. Има около 30 сантиметра сняг, може да се спускаш с шейна. Със ски е по-трудно. Едно, че не е обработена пистата, и второ- има малко сняг, трябва да е от 40 сантиметра нагоре", каза  Богдан Георгиев- хижар на една от двете хижи до пистата.


Община Берковица публично е публикувала свое становище за зона Ком.

Още по темите може да чуете в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50