Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Най-добрите математици от видински училища с признание от кмета

Снимка: Радио ВидинУченици от видински училища, които се представиха отлично и се класираха на призови места в Международното състезание "Математика без граници" - есенен кръг и XXVIII математически турнир "Иван Салабашев" 2019, бяха специални гости в Община Видин. Поздрави ги лично кметът Цветан Ценков, ръкува се с тях и им пожела много успехи, като не скри гордостта си от тяхното добро представяне. Заместник - кметът Борислава Борисова връчи грамоти от името на общината на  учениците от  ППМГ "Екзарх Антим Първи", от ОУ "Иван Вазов" и от СУ "Цар Симеон Велики".


Деветокласникът Никола Емилов от ППМГ "Екзарх Антим Първи"  е награден със сребърен медал в Международно състезание "Математика без граници", Александър Лозанов е трети клас и учи в  СУ "Цар Симеон Велики", отличен е със сребърен медал от първи кръг на същото състезание:


"Любима ми е математиката, подготовката става с постоянство и много решаване на задачи...Лесна ми е математиката."


Седмокласниците Теодор Витанов и Слав Славов, ученици от математическата гимназия, са със сребърни медали, същото отличие има и петокласникът  Михаил Димитров:


"Харесва ми в математиката, че имаш много възможности на мислене, математиката развива мисленето, любими предмети са ми природните науки... Приятно е усещането да те наградят за нещо, което сте постигнали, с нашата госпожа Камелия Иванова се събираме всяка събота, решаваме задачи и се подготвяме...Аз съм пети клас, според мен се представих доста добре, в математиката трябва да се решават много задачи от сборниците."

 
С високи резултати от Международното състезание "Математика без граници"  и от  математическия турнир "Иван Салабашев" са седмокласниците  Александър Мургин /сребърен медал/, Николай Николаев /златен медал/ и Александър Перчински /сребърен медал/:


"  ...Оправдавам очакванията на моите родители, те се надяват и на по-високи успехи , всеки успех се постига с постоянство, упоритост и много решаване на задачи...Само напред и нагоре! ... За мен математиката е много добра наука... и я наричат "царицата на науките", така че да изучаваш математика е много хубаво нещо, трябва да запазваме своя баланс, тоест да решаваме задачи и да почиваме....Чувствам се щастлив, това не е толкова лесно, трябва много труд и усилия, ако знаеш математика, си добър по всичко."
 


Преподавателят по математика във видинската математическа гимназия Тома Георгиев сподели:


"Голяма част от децата се представиха много добре. Най-важното е, че трябва да разберат, че трудът, който влагат, има някаква материализация поне на това ниво....Които са се трудили, са получили награди....Град Видин винаги е заемал достойно място в тази област....."
 

Вижте още

"Неделник" от 24 януари 2021 година

И тази неделя той е тук - "Неделник" брой 345. Преглеждам старите вестници и тръгваме на приятна неделна разходка. Младежки дом - Враца обяви началото на 21- то издание на националния поетичен конкурс „Любовта...” . Конкурса се организира по повод 14 февруари - Ден на влюбените. Повече за конкурса можете да научите от Илияна Райкова част..

публикувано на 24.01.21 в 12:40

Телесна и духовна слепота

Четиринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Бог ни открива, че трябва да пристъпваме винаги с постоянство към Него, особено когато Му се молим и просим да удовлетвори нашите нужди. "Прогледай, твоята вяра те спаси."  (Лука 18:42) "Много неща, когато се обединят, са полезни...

публикувано на 24.01.21 в 08:00

Почивка в Занзибар по време на пандемия

Заради пандемията все по-малко хора се престрашават да пътуват като туристи, особено в чужбина. За истинските любители на туризма обаче коронавирусът не е пречка, казва  Зоя Василева, фармацевт и турист от Видин . Преди дни тя се завърна от една от най-предпочитаните екзотични дестинации - остров Занзибар в Танзания. Полетът до там е 16 часа. През..

публикувано на 22.01.21 в 14:53

"Петрохан" пострада от ледолом

На 8 януари проходът "Петрохан" става опасен за движение на автомобили. Надвиснали над пътното платно клони се чупят. Причината- паднал дъжд, който замръзва. Служители на Учебно- опитното горско стопанство "Петрохан"- Бързия започват да режат клони и дървета, за да разчистят пътя. Пораженията обаче не са само около пътя. Точно колко са пострадалите..

обновено на 22.01.21 в 12:39

По-добри условия за живот искат в село Черни връх

Село Черни връх, община Вълчедръм   е разположило по поречието на река Цибрица, на 6 kм от Вълчедръм и на 24 kм от град  Лом. Намира се в равнина между село Якимово и Вълчедръм.  472 са жителите на село Черни връх, като преобладават младите хора . В селото има много ученици и по-малки деца, които ходят в детската градина във Вълчедръм, а учениците..

публикувано на 22.01.21 в 12:30

Подкрепа от ЕС и за най-уязвимите

За много хора пандемията от COVID-19 е повече от криза в областта на общественото здраве. Бездомните, социално слабите или семействата с един родител са по-уязвими от всякога към финансови и социални затруднения. Приоритет на ЕС е да гарантира, че хората, които разчитат на други за най-основните си нужди, няма да бъдат изоставени, обясняват от..

публикувано на 22.01.21 в 10:40

Табу ли е прегръдката по време на COVID пандемия

През последната близо година не остана зона от живота ни, която да не е, поне частично или напълно, повлияна от присъствието на коронавируса. Ограничихме социалните контакти. Спазваме дистанция един от друг. Сред множеството неща, които пандемията ни отне е прегръдката. Според д-р Вилхелм Елисеев, началник на отделението по анестезиология и активно..

обновено на 21.01.21 в 16:39