Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Най-добрите математици от видински училища с признание от кмета

Снимка: Радио ВидинУченици от видински училища, които се представиха отлично и се класираха на призови места в Международното състезание "Математика без граници" - есенен кръг и XXVIII математически турнир "Иван Салабашев" 2019, бяха специални гости в Община Видин. Поздрави ги лично кметът Цветан Ценков, ръкува се с тях и им пожела много успехи, като не скри гордостта си от тяхното добро представяне. Заместник - кметът Борислава Борисова връчи грамоти от името на общината на  учениците от  ППМГ "Екзарх Антим Първи", от ОУ "Иван Вазов" и от СУ "Цар Симеон Велики".


Деветокласникът Никола Емилов от ППМГ "Екзарх Антим Първи"  е награден със сребърен медал в Международно състезание "Математика без граници", Александър Лозанов е трети клас и учи в  СУ "Цар Симеон Велики", отличен е със сребърен медал от първи кръг на същото състезание:


"Любима ми е математиката, подготовката става с постоянство и много решаване на задачи...Лесна ми е математиката."


Седмокласниците Теодор Витанов и Слав Славов, ученици от математическата гимназия, са със сребърни медали, същото отличие има и петокласникът  Михаил Димитров:


"Харесва ми в математиката, че имаш много възможности на мислене, математиката развива мисленето, любими предмети са ми природните науки... Приятно е усещането да те наградят за нещо, което сте постигнали, с нашата госпожа Камелия Иванова се събираме всяка събота, решаваме задачи и се подготвяме...Аз съм пети клас, според мен се представих доста добре, в математиката трябва да се решават много задачи от сборниците."

 
С високи резултати от Международното състезание "Математика без граници"  и от  математическия турнир "Иван Салабашев" са седмокласниците  Александър Мургин /сребърен медал/, Николай Николаев /златен медал/ и Александър Перчински /сребърен медал/:


"  ...Оправдавам очакванията на моите родители, те се надяват и на по-високи успехи , всеки успех се постига с постоянство, упоритост и много решаване на задачи...Само напред и нагоре! ... За мен математиката е много добра наука... и я наричат "царицата на науките", така че да изучаваш математика е много хубаво нещо, трябва да запазваме своя баланс, тоест да решаваме задачи и да почиваме....Чувствам се щастлив, това не е толкова лесно, трябва много труд и усилия, ако знаеш математика, си добър по всичко."
 


Преподавателят по математика във видинската математическа гимназия Тома Георгиев сподели:


"Голяма част от децата се представиха много добре. Най-важното е, че трябва да разберат, че трудът, който влагат, има някаква материализация поне на това ниво....Които са се трудили, са получили награди....Град Видин винаги е заемал достойно място в тази област....."
 

Вижте още

Тази година се дипломират първите студенти на Русенския университет във Видин

Стартира приема на документи на кандидат-студенти, които желаят да се обучават в обучителния център на Русенския университет във Видин. От утре 25-ти януари, през събота ще има предварителни изпити, на които всеки, който желае може да се яви, за да запази своето място за университета още сега.  Изпитите са под формата на тест с обща и..

публикувано на 24.01.20 в 16:49

"Заедно" на 24 януари 2020 година

Темите в "Заедно": Социални работници от Враца помагат на хора с ТЕЛК и техни близки в търсенето на работа.  Цвети Иванова от Враца организира кампания за осигуряване на мъжки дрехи и обувки за хората, които обитават Центъра за настаняване на бездомни. Във Видин младежи ще помагат на свои връстници по пилотна програма срещу..

публикувано на 24.01.20 в 15:18

Назначават здравен медиатор в Криводол

Здравен медиатор ще назначи община Криводол. Сравнително новата професия е необходима в града, заради това, че в този край има много хора, които живеят под прага на бедността, предимно от ромски произход. Целта е да се подсигурят грижи за тази част от обществото. Част от проблемите, на които здравните медиатори търсят решения, са ниската здравна..

публикувано на 23.01.20 в 16:00

Млади хора организират Акция "Зелена Монтана"

На 25 януари (събота) от 11.00 часа група младежи от Монтана ще проведат екоакцията "Зелена Монтана". Организатори са учениците Петьо Божидаров и Виктор Иванов.  "Решихме спонтанно с моя приятел Виктор да направим събитие, в което да се включат повече хора. Води се зелената площ до жилищния комплекс "Жерави". Отстрани се строят едни блокове и..

публикувано на 23.01.20 в 14:51

За достоен живот за възрастните хора работи "Проект Северозапад"

Фондация " Проект Северозапад " продължава своята работа за интегриране на уязвими групи от Северозападния регион чрез механизмите на социалната икономика . Основният проект на организацията е социалното предприятие , което обхваща жителите от селата на община Мездра, за които е създаден домашен патронаж и склад за хранително банкиране. В..

публикувано на 23.01.20 в 13:59

Подобряват визията на Бяла Слатина

Обновяване на част от центъра и обществен парк "Лесопарк" предстои в Бяла Слатина. Шадраванът, който е в централната част и е на около 40 години част ще бъде обновен. Ще бъде облагородена и зоната около него, предвидено е и място за отдих с пейки и навес. В лесопарка ще бъде изградена сцена на открито за провеждане на мероприятия, както и детска..

публикувано на 23.01.20 в 13:33

В "Музикална зона" на 23 януари 2020 слушаме басиста Антъни Джаксън – 2 част

Антъни Джаксън е виртуозен басист и прецизен музикант от висок клас. Благодарение на научната му работа и изследвания в продължение на години, днес е напълно усъвършенстван шестструния бас. По отношение на работата винаги е взискателен и държи летвата високо - стандарт, който не е достижим за всеки. Слушаме изпълнение на живо с Мишел Камило,..

публикувано на 23.01.20 в 09:00