Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Метод на обърнатата класна стая" в Брегово

2
Снимка: Радио ВИДИН Архив


Четири номинации от област Видин участват в обявения от Министерството на образованието Първи национален конкурс за учители "Иноватори в образованието". В РУО - Видин са получени общо осем предложения, от тях са излъчени 4 номинации.


Едната  номинация е за учителския екип от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин - Десислава Цокова, Георги Кидиков и Митанка Тодорова. Втората номинация е за Анка Флорова, старши учител по "Физическо възпитание и спорт" в средно училище "П. Р. Славейков" - Видин. Номинирана е и Малинка Митова - старши учител по "Информатика и информационни технологии" в Профилирана Прородо-математическа гимназия "Екзарх Антим Първи" - Видин. 

Сред номинираните е и Цветомир Веков - учител по "История и цивилизация", в Средно училище "Св. Св. Кирил и Методий" - Брегово. От две години с един от класовете той работи  по т.нар. "Метод на обърнатата класна стая". 


При този метод  учениците учат у дома и пренасят домашната работа в училище. Всички възникнали въпроси се обсъждат с преподавателя. Много често класовете са разделени на групи, които си помагат един на друг, дискутират поставените въпроси по време на прегледа на учебния материал. С  Цветомир Веков разговаряме за иновативните методи, които използва в преподаването на уроците по история:

"Създали сме виртуална класна стая, където аз помествам материалите, които те трябва да научат. Тези материали не са само текстове, това са видеа, препратки към различни сайтове, като след всеки урок децата попълват един тест или упражнение... Благодарение на тях аз като учител имам предварителна обратна връзка какво разбират от урока, къде срещат трудности и аз мога да преценя детето "х" има такива проблеми и така диагностицирам техните когнитивни възможности и да подготвя упражнения, с които да ги отстраним..."


В иновативния метод на преподаване по история има и други особености:


"Домашните си пишат тук в час, ние ги правим, изцяло залагаме на интерактивните методи, различни проекти правим, възстановки, настолна игра и др., което изисква изцяло работа от учениците... Само текстово не възприемат информацията... Създадохме собствен музей от техните продукти... Значително се увеличи техния успех.."


Когато Цветомир Веков постъпва в бреговското училище, като млад преподовател започва да преподава по традиционния начин:

"Видях, че това не дава никакъв резултат по стария начин, не се получаваше... Има готов опит, аз го адаптирах към децата в училище... Това изисква желание и доста време. Достатъчно е да ти зададат един въпрос, да проявят любопитство, ако не работим за децата, няма смисъл."


С новия метод на преподаване се увеличава броят на децата, които проявяват интерес към предмета, увеличава се успехът им, категоричен е Цветомир Веков. 

До 28 януари ще станат ясни резултатите от конкурса "Иноватори в образованието".

Галерия

Вижте още

Намаляват пациентите с коронавирус, обстановката в болницата във Видин се нормализира

Трайно намаляват пациентите с коронавирус в болницата във Видин . По-бързо е тестването за COVID-19 откакто в лечебното заведение има специализирана лаборатория, каза директорът д-р Ивета Найденова: "В момента са 15 положителни лица там, на лечение с пневмония и вирусна инфекция и още пет, които чакат резултат до края на деня...

публикувано на 20.01.21 в 16:25

Видин ще стане по-приветлив с помощта на нова техника

Нова техника получи общинско предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство" Видин.  Три сметоизвозващи камиона (до момента Общината разполагаше с две такива машини), четири камиона тип "Самосвал", един от които е снабден с кран, две мотометачки, които могат да станат и снегорини, челен товарач, контейнеровоз и 10 контейнера за строителни..

публикувано на 20.01.21 в 15:51

Студент от Белоградчик изследва мутациите на COVID-19

Студентът по медицина Венелин Денчев от Белоградчик е част от научен екип, който изследва мутациите на коронавируса.    Ръководител на проекта е д-р Светлана Христова от катедра "Медицинска физика и биофизика" на Медицински университет София. С екипа работи и доц. Александър Живков от Института по физикохимия към БАН , който също родом е от..

публикувано на 19.01.21 в 17:30
Константин Йоцов,  ученик в Лесотехническата професионална гимназия , Берковица

Ученик от Берковица с проект в помощ на пожарникарите

Константин Йоцов от Лесотехническата професионална гимназия в Берковица разработи приложение,  в помощ на пожарникарите, които да могат да използват софтуер и навигация за достигане по-лесно до пожари, които са  в гората или планината. Разработката се нарича " Еко навигатор" и донесе на автора си първо място  в конкурса "Кой е SUPER STEM в твоето..

публикувано на 19.01.21 в 16:50

Селски кмет алармира за липса на контрол върху карантинирани лица

[/module За липса на информация и проследяване на това какво се случва с карантинираните лица в селото, сигнализира радио Видин кметът на село Ботуня Ивайло Диманов.  В селото има 4 лица под карантина, но повече от 20 дена никой не ги проверява и никой не дава информация за тях, а възможно е да има и нови случаи на COVID-19,  обяснява кметът. След..

публикувано на 19.01.21 в 15:40
проф.Георги Рачев

Климатологът Георги Рачев: Студеното време приключи, Видин ще изпрати уникална зима

Потенциално опасното време, което изненада Северозападна България с минусови температури през последната седмица, заради което беше обявен и жълт код, ще бележи постепенно покачване. Поредицата от студени дни приключва днес, обясни климатологът проф.  Георги Рачев . " Днес е последният ден на това сериозно и чувствително застудяване . Ако..

публикувано на 19.01.21 в 15:05

Увеличение на заплатите на кмета и общинската администрация ще гласува местният парламент на Видин

Увеличаване на възнаграждението на кмета и на служителите в общинската администрация предстои да бъде гласувано в предстоящото, първо за годината, заседание на Общински съвет Видин. Предложението е на председателя   Генади Велков, който предлага основната месечна работна заплата на кмета на община Видин, считано от 01.01.2021 г. да стане 3..

публикувано на 19.01.21 в 14:40