Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Метод на обърнатата класна стая" в Брегово

2
Снимка: Радио ВИДИН Архив


Четири номинации от област Видин участват в обявения от Министерството на образованието Първи национален конкурс за учители "Иноватори в образованието". В РУО - Видин са получени общо осем предложения, от тях са излъчени 4 номинации.


Едната  номинация е за учителския екип от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин - Десислава Цокова, Георги Кидиков и Митанка Тодорова. Втората номинация е за Анка Флорова, старши учител по "Физическо възпитание и спорт" в средно училище "П. Р. Славейков" - Видин. Номинирана е и Малинка Митова - старши учител по "Информатика и информационни технологии" в Профилирана Прородо-математическа гимназия "Екзарх Антим Първи" - Видин. 

Сред номинираните е и Цветомир Веков - учител по "История и цивилизация", в Средно училище "Св. Св. Кирил и Методий" - Брегово. От две години с един от класовете той работи  по т.нар. "Метод на обърнатата класна стая". 


При този метод  учениците учат у дома и пренасят домашната работа в училище. Всички възникнали въпроси се обсъждат с преподавателя. Много често класовете са разделени на групи, които си помагат един на друг, дискутират поставените въпроси по време на прегледа на учебния материал. С  Цветомир Веков разговаряме за иновативните методи, които използва в преподаването на уроците по история:

"Създали сме виртуална класна стая, където аз помествам материалите, които те трябва да научат. Тези материали не са само текстове, това са видеа, препратки към различни сайтове, като след всеки урок децата попълват един тест или упражнение... Благодарение на тях аз като учител имам предварителна обратна връзка какво разбират от урока, къде срещат трудности и аз мога да преценя детето "х" има такива проблеми и така диагностицирам техните когнитивни възможности и да подготвя упражнения, с които да ги отстраним..."


В иновативния метод на преподаване по история има и други особености:


"Домашните си пишат тук в час, ние ги правим, изцяло залагаме на интерактивните методи, различни проекти правим, възстановки, настолна игра и др., което изисква изцяло работа от учениците... Само текстово не възприемат информацията... Създадохме собствен музей от техните продукти... Значително се увеличи техния успех.."


Когато Цветомир Веков постъпва в бреговското училище, като млад преподовател започва да преподава по традиционния начин:

"Видях, че това не дава никакъв резултат по стария начин, не се получаваше... Има готов опит, аз го адаптирах към децата в училище... Това изисква желание и доста време. Достатъчно е да ти зададат един въпрос, да проявят любопитство, ако не работим за децата, няма смисъл."


С новия метод на преподаване се увеличава броят на децата, които проявяват интерес към предмета, увеличава се успехът им, категоричен е Цветомир Веков. 

До 28 януари ще станат ясни резултатите от конкурса "Иноватори в образованието".

Галерия

Вижте още

От днес - нови глоби за нарушителите на пътя

По-високи глоби за шофьорите-нарушители,  с цел превенция на нарушенията,  предвижда КАТ. Промените влизат в сила от днес.  Глобите за най-масовото нарушение "движение с превишена скорост в населено място" варират от 400 до 700 лева, вземане на шофьорската книжка за 3 месеца, както и отнемане на 16 контролни точки. Неправомерното паркирането на..

публикувано на 21.01.20 в 08:30

Д-р Милена Миленова: За бъдещите майки най-важна е психомеоционалната подготовка

Ако едно раждане протича съвсем нормално и физиологично, ние, лекарите нямаме причина да се намесваме. Това каза в "Направление здраве" д-р Милена Миленова. Тя е родом от Видин, завършила е Природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" в родния си град, а след това Медицинския университет Плевен. Понастоящем е специализант по акушерство и гинекология..

публикувано на 20.01.20 в 18:42

Нови моменти в имунизационния календар

Имунизационният календар непрекъснато търпи промени, за да се осигурят най-съвременните ваксини и ваксинопрофилактиката да бъде на едно добро ниво. Това каза в "Направление здраве" д-р Пепа Цветанова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионална здравна инспекция Видин , по повод новите моменти в Наредбата за имунизациите и..

публикувано на 20.01.20 в 17:15

Кога да обслужваме автомобилите?

Всеки собственик на автомобил знае, че през определено време и изминати километри от превозното средство, трябва да му бъдат подменяни консумативите. Като се започне от маслото на двигателя, та чак до ангренажния ремък. А когато става въпрос за покупка на автомобил от чужбина, първото нещо, което трябва да се направи, е неговото обслужване...

публикувано на 20.01.20 в 16:04

Законов текст трябва да регламентира промоциите

За да вземе информирано решение всеки потребител трябва да разполага с ясна информация относно прилаганите цени на услугите и наличните промоции по време и след изтичане на срочен договор за мобилни услуги. Жалби до Комисията за защита на потребителите и до Комисията за регулиране на съобщенията относно нелоялни практики на мобилните оператори..

публикувано на 20.01.20 в 13:40

Потопената църква, която изплува...

Когато са (били) необходими още вода и енергия за нуждите на нарастващото население, малки селца често трябва да бъдат принесени в жертва - умишлено потопяване на градове и села историята е виждала от Индия, през Португалия и Масачузетс, та чак до нашите земи... Живовци  е историческо село в област Монтана. Неговото  изселване , заедно с това..

публикувано на 20.01.20 в 12:20

Духовната проказа

Неделята, в която се намираме днес е обявена като Дванадесета неделя след Неделя подир Въздвижение – на 10-те прокажени , което означава, че богослужебния ред ни предлага като евангелско четиво една Евангелска сцена, в която Христос изцелява десет човека, болни от проказа. "Помилуй ме, Боже! - това е най-кратката и..

публикувано на 19.01.20 в 08:00