Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Жителите на село Градец искат по-голяма поща

Вече 8 години един проблем мъчи жителите на село Градец. Какъв е проблемът? 


Хората, които всеки ден идват в пощата за вестници, да си плащат сметките, да си получават пенсиите, са принудени да чакат навън, тъй като помещението на пощенската станция е малко. Ето какво споделиха жителите на Градец:


"Има понякога опашки пред пощенската станция, хората се изчакват, възрастните не могат да стоят на студа зимно време... Не е удобно с тази една стая, защото това са възрастни хора, трябва да има още една стая за чакалня....изобщо не е удобно, имахме си пощенска станция и цяло село даваха трудодни, хората стоят на дъжда и на снега, това са само възрастни хора, трябва нещо да се направи..."От 2012 година кметът на село Градец Илия Томов пише до "Български пощи" с предложение да бъде направен ремонт на две стаи на първия етаж на сградата- собственост на дружеството, където преди години се е помещавала пощата. Според него това е възможно, тъй като над тези две помещения плочата е здрава, отгоре покривът също е здрав, тъй като е ремонтиран от собственика на втория етаж- БТК. 


Днес  пощата се помещава в сграда, която е на кооперация "Боян Чонос" и в момента се продава - обяснява кметът на Градец Илия Томов:


"Покривът е на БТК, те са си направили ремонт след пожара, това е вторият етаж и е на БТК. Тези 4 помещения са на първия етаж, от тях едно има напукана плоча от пожара...Но аз им предлагам не да ремонтират тези помещения, а другите две, които са здрави и са много удобни и те са едно до друго ...Ремонтът на покрива е направен след пожара 2004 година. След 2004 година пощата се измества в три помещения, общинска собственост на втория етаж, и така до 2012 година. И не са платили една стотинка наем на община Видин...След моите писания, за това, че на хората им е трудно да се качват на втория етаж, предложих да се направи ремонт на изгорелите помещенията на първия етаж. Вместо това те наемат едно помещение на ТПК "Боян Чонос" което го ремонтират за 8 000 лв и плащат наем. И досега продължават да си плащат наем.."
 

Одисеята с пощенската станция на "Български пощи" в село Градец е от 2012 година. Едно от последните предложения от страна на "Български пощи" е община Видин да закупи помещенията от тях:


"Всеки път ни отговарят, че нямат средства за ремонт и ни предлагат да си закупим помещенията обратно, които ние сме им дарили с един подпис...Нямат средства, в края на краищата ние ще им дадем едно предложение да съберем пари и да направим ремонт на тези две помещения, но това трябва да се разреши от тях, защото това е тяхна собственост.."


 
Последната идея на хората на село Градец е те да съберат средства за ремонт и да извършат ремонта, разбира се, с разрешението на собственика на помещенията - "Български пощи" ЕАД. Това предложение в писмен вид тепърва ще се изпрати до ръководството на дружеството и тогава ще може отново да се постави на дневен ред съдбата на пощенската станция в село Градец, тъй като "Български пощи" ЕАД могат да обсъждат този проблем при постъпило писмено предложение от страна на ръководството на село Градец, община Видин.

Повече може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

От какво зависи благоденствието на нашите деца?

На 45-то място се нарежда България в класация, представена от Световната здравна организация, според която нито една държава не предлага на децата си шанс за здравословно отглеждане и подходяща обстановка за тяхното бъдеще . Климатичните промени, вредните реклами, насърчаващи консумацията на фаст фууд и алкохол от ранна възраст, излагат..

публикувано на 21.02.20 в 15:51

Енея Георгиева от Монтана с престижно място на международен конкурс за Васил Левски

Енея Георгиева , която е асоцииран член на клуб "Медии" в Монтана, спечели престижното 7-мо място в международния конкурс за есе на тема "Васил Левски- диалози във времето, диалози с времето". Конкурсът бе проведен под патронажа на министъра на културата Боил Банов и в него участваха 39 души - студенти и докторанти от България, Украйна,..

публикувано на 21.02.20 в 14:42

Изложба за 90-годишнината от рождението на проф. Максим Младенов в Ново село

Богатството на един език идва от многообразието на диалектите, които внасят синоними, нотки и отсенки на всяка негова дума. Това е максимата, която стои в работохолизма на проф. Максим Младенов, проучващ говорите в България и застанал начело на учените, които искат да изработят речник на диалектите в нашата родина. Роден е преди 90..

публикувано на 21.02.20 в 11:01

Ще бъдат ли орязани болничните

Промени предвиждат наказания за хората, които не спазват режима, предписан в издадения им болничен лист. Освен, че ще остават без обезщетение, те ще плащат и глоби. Мярката е част от предложенията за ограничаване на злоупотребите с болнични. Тя бе обсъдена от комисия към Националния съвет за тристранно сътрудничество. Според промените шефът ще може..

публикувано на 20.02.20 в 16:00

Тол камера насред село

Камери на ТОЛ- системата са поставена преди дни на главната улица  във видинското село Новоселци , на около 300 метра преди изхода на населеното място. Пътят, над който са поставени устройствата, е част от второкласната пътна мрежа и води към граничния пункт "Връшка чука". Жителите на селото все още не могат да повярват какво в действителност..

публикувано на 20.02.20 в 14:20

20.02.20 - какво ни носи съчетанието на нули и двойки?

Бум на сватбите се очаква на днешния ден-  20 февруари 2020 година. Причината е, че днешната дата съдържа единствено цифрите 2 и 0.  Две двойки са заявили желание да сключат граждански брак във Видин , каза Станимира Манджукова- младши експерт "Актосъставяне" Община Видин. "Има още една дата, която представлява интерес 20.12.2020 г., но за сега..

публикувано на 20.02.20 в 13:14

Опасни ли са отпадъците за гориво в циментовия завод край Бели Извор

60 вагона с отпадъци от Англия, които ще бъдат използвани като гориво за дейността на циментовия завод  в село Бели извор  пристигнаха преди дни.  Обезпокоен от това ни потърси Димитър Илиев от Враца: "Като гледам над Враца една мъгла, Балкана се вижда наполовина. От Бели извор ще горим боклуците на Европа, всичката пепел се лови за..

публикувано на 20.02.20 в 11:50