Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Селфито- начин на употреба


Едва ли има човек, който има смартфон и не си е правил "селфи". На пръв поглед това е безобидно действие, но всички знаем, че някои от нас прекаляват със самоснимането. Социални мрежи са използвани от младите хора за самоизява и да покажат себе си. А защо точно със селфи? 

Със селфито показваме най-доброто от себе си, каза за Радио ВИДИН Велислава Цанкова психолог към Общински съвет по наркотичните вещества в град Видин.


"Ако някой ни снима ние рискуваме да се качи снимка, която не одобряваме. Но когато ние правим снимки, тогава може да изберем тази, която ни показва в най-добра светлина. Това предизвиква една борба за харесвания и всъщност, колкото повече харесвания се наберат, толкова повече продължават да си го правят. Не случайно в САЩ селфито е признато за психическо заболяване. Всички си правим селфита- и възрастни, и деца, и подрастващи. Проблем става, когато това се превърне в основна цел, да се направи най-добрата снимка. Тази оценка и самооценка, която получаваме от селфито не е реална. Защото селфито крие неща от нашите недостатъци. Хубаво е да ползваме социалните мрежи, но за да демонстрираме някакви личностни изяви."


Чрез селфито ние се изявяваме в интернет пространството и търсим одобрение и харесване. А всъщност по-важното е какво послание носи самото селфи, да показва важен значим проблем или да се снимаме сред природата, тогава може да съберем дори повече лайкове, коментира Боряна Ангелова психолог към Съвета по наркотичните вещества:


"Получава се разминаване, как изглеждам в действителност и как изглеждам пред останалите. Важното е да помогнем на тинейджърите да намерят себе си. Тъй като те са във възраст, в която нямат изградена самооценка. Не знаят кои са техните значими качества, как да ги развиват, с какво да са полезни на обществото. Все повече платформи приканват да бъдем естествени, като това да се снимаме без грим. Което е обратно на това, че трябва да сме перфектни в очите на другите."


Явлението със селфитата е доста мащабно. Според изследване 30% от снимките на младите са именно селфита, това каза Мартин Личков психолог към Съвета по наркотичните вещества:


"Чисто психологиески селфито е начин на изразяване и търсене на одобрение от другите. Това е като рекламата и подсъзнателно се прави. Където и да идем, правим селфи, младите се надпреварват, в това число влизат и опасни места. Качват се на опасни места. Целта е снимката да е рискова и опасна. Първото селфи, което е направено, е било преди 2000г. То е направено от възрастен човек. Все пак няма възрастово ограничение. Но въпроса е кой го прави по-често. Възрастните все пак имат доста неща за вършене."


Селфито е модерна зависимост. Проучване на британски учени показва, че селфито намалява интелекта и води до сериозни деформация в личността. Това разкри Силвия Иванова социолог към Общински съвет по наркотичните вещества в град Видин.

"Важно е да се говори за селфитата. Без интернет не бихме имали социални мрежи и селфитата биха били без значение. Технологиите се развиват всеки изминал ден. Он-лайн пространството е все по-необятно и вече предлага цял един нов свят от удобства и възможности от които много от нас не могат да се откъснат. Социалните мрежи са превзели огромна част от нашето свободно време и комуникацията се пренася от истинският живот към мрежата. Всичко това води до появата до нови зависимости. Такива, за които не сме подозирали и които са много по-опасни отколкото изглеждат. Понеже съм социолог, се интересувам от проучвания и те показват, че при тези модерни зависимости, към които са и селфитата, в мозъка се случват подобни процеси, както и към употребата на наркотици. Непрекъснатите натрапчиви мисли за едно следващо селфи, което да бъде качено в мрежата е постоянно в мислите ни. Това е един сигнал, че сме пристрастени към селфитата." 


Не всички млади хора във Видин обичат да си правят селфи:


"Не се снимам като цяло. Не обичам, не съм фотогеничен... Не се снимам не харесвам, не мисля, че хората правят нещо лошо, зависи каква е снимката. Те искат просто да привлекат внимание към себе си, да станат по-популярни в социалните мрежи... Всеки се снима, но не толкова често, публикувам ги... Правя си селфи само с момичета, защото те ме карат. По-забавно е с тях. Ние момчетата не ни е любимото... Станало е модерно, особено при младите. Някои обаче се пристрастяват. Научаваме и за смъртни случаи на деца на опасни места, което е страшно. Иначе като цяло нищо лошо... Селфи с детето да, но мен не се снимам. После остава за спомен селфито."


Селфито може и да не проблем ако го правим по-рядко. Но все пак трябва да се има предвид, че както с всичко, с което се прекалява, така и селфито  може да не е толкова безобидно. Например в САЩ, американската психиатрична асоциация официално потвърди, че постоянното снимане на себе си е психично разстройство, наречено "селфитис".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00