Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жени-предприемачи от Северозапада с награди за стартиращ бизнес


Седем жени от Враца, Видин и Лом бяха наградени за своя стартиращ бизнес в рамките на Пилотен микрофонд за начинаещи предприемачи. Наградният фонд от близо 8 000 лв. е във вид на услуги, които се даряват от отговорни компании на прохождащи бизнеси.

"Това беше пилотното издание, резултатите надхвърлиха очакванията ни, получихме 32 кандидатури от Враца, Видин, Монтана и Лом. 7 от тях получиха наградния фонд, а това са стоки и услуги за стартирането и съществуването на всеки бизнес. Такива са счетоводните услуги, регистрацията на юридическо лице, създаването на сайт, изработка на лого, създаване на рекламни материали... Женското предприемачество е доста интересна тема. Преди две години имахме първа фаза, която направихме в Лом с 10 жени-предприемачи и разбрахме, че за стартирането на тези бизнеси е необходима съвсем малка подкрепа...", каза Сребрина Ефремова, председател на фондация "Генерация". Фондацията работи в партньорство с фондация "Каузи", и цели да подпомага стартиращи жени-  предприемачи от момента на стартиране на бизнеса им до края на първата година. Според Ефремова социалното предприемачество се среща по-рядко и има нужда от допълнително разработване и от подкрепа:


"Социалното предприемачество трябва да се базира на сериозни бизнес модели и да мислят в чистия бизнес. Социалните предприемачи  имат нужда от подкрепа за развитие на тази финансова култура... Имаме много ясни цели и затова не ни беше трудно при оценяването... това са съвсем готови бизнес-начинания... Любимият ни проект е проект "Бримки". Той е доста осмислен, структуриран, а и вече работещ..."
 
 

Проект "Бримки" е социално отговорен бизнес с амбиция да се превърне в социално предприятие. В него дами от уязвими групи плетат на ръка детски играчки и сувенири от рециклирана памучна прежда разказва създателката на проекта Цвети-Слава Асенова:


"С "Бримки" вече се подготвяме да работим в едно магазинче в София, като ще се постараем да има играчки и сувенири. Стараем се да стигнем до повече потребители. Обещаващо започна тази година. Като награда имаме безплатно счетоводно обслужване... Учим се от вдъхновяващи дами в бизнеса... Ще има нови играчки - най-харесвани, комплекти за бебенца, панерчета с формата на Мечо Пух..."
 


Жените от "Бримки" се надяват техните произведения да получат широко разпространение и с получените средства да могат да се самоиздържат и  да печелят.

Видинчанката Цецка Александрова е сред наградените дами за стартиращ бизнес, нейният бизнес в момента се базира на изкуството:


"Имах нужда от подкрепа, още повече, че става въпрос за помощ на жени до 29 години, опитах се да участвам, участвах  и ме наградиха... Идеята ми беше да участвам с неща, свързани със самите деца. Оказа се, че имам друга помощ  и изработка на сайта би ми помогнал много..."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00

Червен индекс за пожари, расте рискът за възникването им

Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури , които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение. Високите температури и засушаването увеличават риска и всяко невнимание може да доведе до запалване, което да застраши живота и здравето на хората, както и да нанесе сериозни щети на..

публикувано на 15.07.24 в 16:55

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансова помощ от Община Видин

Община Видин започва от днес, 15 юли, втория прием на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на двойки с репродуктивни проблеми . 20 000 лева са предвидени тази година за подпомагане на 10 двойки, каза заместник-кметът Борислава Борисова :  "С първия прием от началото на годината Общината финансира 8..

публикувано на 15.07.24 в 16:32

Магическите аудио приказки - новата колекционерска лудост

Днес ще ви разкажем за една нова мода сред родителите на малки деца. Става въпрос за Магическите аудио приказки. За хората, които за пръв път чуват за тях, накратко - това са книжка и фигура на приказен Дисни герой. Приказката може да се чете, но понеже живеем в ерата на новите технологии и дигитализация, фигурката може да бъде сложена върху..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Започна записването на приетите в 8-и клас ученици

Записването в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започна тази сутрин в 8:00 часа и се извършва в сградата на училището. Ръководен екип съдейства на децата и техните родители за бързото и безпроблемно попълване на документите.  В рамките на работния ден ще бъдат записани само учениците, класирали се на първия етап..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00