Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-малко пари са предвидени за озеленяване във Видин

От фирмата по озеленяването и поддръжката на зелените площи с отворено писмо до медиите и местната управа

2
Снимка: Архив: РАДИО ВИДИН


С 40% са намалени средствата за озеленяване в проекта за бюджет на Видин за настоящата година, обявиха от фирмата, ангажирана с тези дейности в общината. Според Даниела Димитрова, управител на видинския клон на дружеството, парите няма да са достатъчно: 


"Това, което искаме да кажем е, че считаме, че е редно всички институции и граждани на Видин да са наясно с факта, че ако предложената на заседанието на Общинския съвет сума за проект за бюджет за дейността поддръжка и озеленяване се приеме, то тази дейност ще се извършва само частично. Това ще се наложи, независимо кой поддържа зелените площи, поради факта, че практически цената се връща на нивото от 2003 година." 


От фирмата по озеленяване твърдят, че договорът с Общината за озеленяване и поддръжка на зелените площи е от 5 септември 2019 година и той е за срок от две години. Според Даниела Димитрова обаче във Видин не се работи от 10 декември миналата година защото не се възлагат поръчки:  


"Договорът е изцяло по предложението, което е направила Община Видин. По Закона за обществените поръчки фирмите нямат право да коригират, така че това, което са поискали, това пише в договора. Другото, което искам да спомена е, че ние въпреки, че имаме готовност да работим, цели два месеца бездействаме и дори и да се започне работа, ще е много трудно да се навакса това, което е пропуснато. Знаем, че бурите никога не остават без последици и не само за живота и здравето на хората. Това, че не се режат короните на дърветата е лошо и за самите тях, не само като предпоставка за някакви инциденти. Освен това навсякъде в града, предполагам и в селата, клоните на дърветата опират в уличното осветление и ние на практика нямаме такова, защото поне 50% от лампите са изцяло закрити от растителност. Отделно от това, много от клоните са надвиснали над уличните платна. На практика това, от което се прави икономия, в смисъл тази година не се режат короните на дърветата, отлага се за следващата година, за по-следващата, въпреки, че е предвидено в договора, че за една година трябва да бъдат оформени между 2 500 и 3000 дървета, т.е. за пет-шест години да се покрият всички дървета, което е идеално като вариант, но на практика ни се възлагат около 25 или 30% от тези корони и се получава, че около 85% от дърветата в града се нуждаят от резитби, а в селата говорим за над 95%.Това е при бюджет, който е бил нормален, а при намаление с 50% какво ще се получи, не мога да коментирам. Отделно от това молбите, които гражданите на Видин подават, стоят с месеци неизпълнени, и то не по наша вина. Хората си мислят, че като е изпратено писмото с разрешителното ние сме длъжни да дойдем и да свършим тази услуга, но на практика възложител е Община Видин и определя къде и какво да се работи."


От видинския клон на дружеството настояват за "мотивирана обосновка" за намаляването на средствата озеленяване:


"Нашето мнение е, че тревните площи в парковете никога не са изглеждали толкова зле и за спирането на тази дейност на практика се дискредитира фирмата- изпълнител, защото гражданите на Видин не знаят, че Община Видин не ни възлага тази дейност и ни питат защо не се почиства, защо са мръсни парковете.Истината е, че собственикът отговаря за това. Може да се каже, че има една незаинтересованост от тази дейност в момента и се надявам това да не е умишлено. Ще дам един пример. През 2105 година бюджетът за тази дейност беше намален на 500 000 лева. Сега по договор максималната сума, която може да бъде е 750 хиляди с ДДС. Това е за цяла календарна година, а вече Общинският съвет определя сумата, т.е. тя се намалява обикновено. През 2015 година бяхме свидетели как въпреки усилията за максимални икономии от страна на Община Видин парите стигнаха до началото на месец септември, т. е. останаха три месеца от година, за които нямаше пари. Намаляването на средствата за озеленяване и поддръжка с 40 % се получава едновременно с увеличаването на площите, които трябва да се поддържат, защото през последните две години се реконструираше пешеходната зона на град Видин, а на практика проектът е приключил. Зелените площи са предадени и те допълнително са включени в това, което е било през последните две години, т.е. намаляването става с повече от 40 % или с 50%"


Даниела Димитрова каза, че няма информация фирмата да е разследвана от прокуратурата. При гостуването си в "Посоките на делника" по Радио Видин в края на януари кметът Цветан Ценков съобщи, че Общината е сигнализирала специализираната прокуратура за злоупотреби на фирмата по озеленяване.

Предложението за бюджет за настоящата година ще се гласува на заседание на Общинския съвет утре. За озеленяване са предвидени 431 360 лева. От пресслужбата на Общината казаха, че след заседанието утре кметът ще отговори на въпросите, които поставихме от Радио Видин за озеленяването. Въпросите са какво налага намаляването на парите за озеленяване, а също и за какви нарушения от страна на фирмата е сезирана специализираната прокуратура.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50