Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Видинчани: България не е бедна, но много се краде. Дано прокуратурата си свърши работата

Надяват се активността на прокуратурата да продължи и да не действа избирателно

Снимка: Радио ВИДИН

Под ударите на прокуратурата в последните седмици попаднаха едни от най-влиятелните хора в държавата. Действия, очаквани от българското общество от години, бленувайки за българския образ на румънската прокурорка Лаура Кьовеши.
"Това е само началото, очаквайте продължение!", категоричен бе главният прокурор Иван Гешев и добави пред БНР: "Прокуратурата има много голям потенциал, който не е използвала в пълен обем. Единственото, което можем да направим, е да дадем на българските граждани това, което очакват- повече справедливост и това, което наричат "криминален преход" най-сетне да свърши."

Въпреки че най-после видяхме действащ министър в ареста и милиардер, разследван по редица обвинения, се чуват редица скептични гласове, които не вярват, че силовите държавни структури са безпристрастни и че "мерят с еднакъв аршин" при решенията кого да разследват и обвинят в престъпления.

Дългоочаквано от обществото възмездие или намеса в политическите процеси са акциите на държавното обвинение? Ще бъде ли преборена престъпността или ще се действа "избирателно"? Отговорът потърсихме в "Посоките на делника".

"Има някакъв напредък, но не е достатъчно. Има още какво да се прави- и с битовата престъпност, и кражбите, и т.н. Дано акциите на прокуратурата продължат, но да продължат за всички, не само за една част... След тези акции кой ще посмее да вложи пари в България? Имате ли сигурност да говорите по телефона? Притеснява ме отношението към хората, към бизнеса, към начина на живот. Не може министър-председателят да си назначи личен главен прокурор... Това е малко прекалено- всеки ден новините да започват с главния прокурор. За мен не е много удачно. Не виждам така да се увеличава доверието на хората в правораздавателната система. Тези демонстративни арести и приказки преди да е доказана вина, не отговарят на една демокрация. Хубаво е, че се занимават с делата на тия хора, които използваха националните богатства, за да забогатеят, но трябва много други освен Божков да минат по тоя ред, за да повярват хората, че има държава, съд и прокуратура. И да върнат това, което са откраднали, защото България не е толкова бедна държава, просто много се краде в тая държава... Аз тоя човек бих го поздравила, той за две седмици направи толкова неща, дето никой не си мръдна пръста 30 години, обаче хората все са недоволни...", казаха видинчани.

Български юристи изразиха опасения спрямо някои действия на прокуратурата. В стремежа да се въздаде справедливост бързо и на всяка цена, не бива да се пренебрегват основните човешки права и да се потъпкват демократичните ценности, предупредиха те.

"Не е лошо прокуратурата да си върши работата и да дава публичност на това, което прави. Това идва като отговор на дълго очакваното от страна на обществото- институциите да си вършат работата и да се следи по-добре за реда и законността. От друга страна обаче това не трябва да става за сметка на основните права на гражданите, нито пък  трябва да се позволява на тази институция, която разполага с огромна власт, да се заиграва политически. Така че, от една страна трябва да дадем кредит, да подходим позитивно към това прокуратурата да си върши работата, но от друга страна категорично трябва да заявим, че тя може и трябва да действа единствено в рамките на закона, без да накърнява правата на гражданите. На трето място, категорично не трябва да участва в борби и битки между институциите", коментира Александър Кашъмов, изтъкнат юрист, ръководител на правния отдел на Програма Достъп до информация.

Сред най-коментираните и неочаквани заради обекта на наказателно преследване бе акцията срещу бизнесмена Васил Божков, смятан за един от най-влиятелните и богати българи. Всъщност атаката срещу него дойде не само от страна на правоохранителните органи, но и от законодателите. Народното събрание прие промени в Закона за хазарта, предложени от НФСБ, с които хазартният бизнес на Божков на практика бе ликвидиран.

"Ние не само приветстваме действията на прокурорите, но и по всякакъв начин се опитваме да ги предизвикаме да действат, защото не е нормално Прокуратурата да не може да се самосезира, не е нормално институциите да не си вършат работата. През годините създадохме достатъчно силови органи, които имат надзорни функции- достатъчно мощен репресивен, в добрия смисъл на думата, апарат. Така че имат всички възможности, дадени им и от закона, за да могат да се справят със ситуацията. Най-болното е, че нещата в България се случват, но стават с едно закъснение от 20 и повече години. Тези неща в други европейски държави станаха много по-бързо и там се даде възможност на хората да работят спокойно. На обикновения човек само това му е необходимо- да има сигурност в утрешния ден, за работата си, за децата, за семейството, за колата, за дома си. Спокойствие да работи и да твори, и да създава блага. При нас нещата стават много бавно. Това е заради мудност и нежелание на институциите да работят качествено. Да се надяваме, че ще се ускорят процесите най-вече под външен натиск от нашите партньори", обясни народният представител от НФСБ от Видин Росен Живков.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

В Плешивец се притесняват при всеки проливен дъжд

В ружинското село Плешивец не могат да забравят трагедията от 2014 година, когато заради обилните дъждове местната река преля и наводни къщите и стопанските постройки. Преди няколко дни поройни дъждове и буря за малко не предизвикаха нов потоп там. Селото се размина само с наводнени мазета и отнесена настилка на десетина улици.  "Подобни..

публикувано на 29.05.20 в 17:00

След извънредното положение: Хайде на хорото, но без да се докосваме!

На 24 май работещи в танцови музикални школи излязоха на протест пред Министерския съвет, за да изразят негодуванието си, че школите са все още затворени като част от мерките срещу коронавируса. След протеста танцовите зали, театрите и оперите вече могат да работят и на закрито при определени изисквания. Ще се справят ли самодейните състави и..

публикувано на 28.05.20 в 14:48

Станахме ли по- дисциплинирани заради коронакризата

Кризата, която ни връхлетя в началото на 2020 година се отрази негативно върху всички сфери на социалния и икономическия живот на жителите на много страни по света. Хората не бяха подготвени за подобно предизвикателство и в началото дори много от тях изпаднаха в паника от събитията, които възникваха час след час и неизвестните ставаха все повече и..

публикувано на 27.05.20 в 12:22
Паметник на въстаника пред Пановата къща в Белоградчик

170 години от въстанието във Видинско- истинското поражение е в забравата

Навършват се  170 години от въстанието в Северозападна България . Въстание, което по своето величие и трагизъм не отстъпва на Априлското, но за съжаление е потънало в забрава. Причина за бунта срещу османския поробител е тежкото положение на българите в този край, исканията за реформи, административна автономия и самоуправление на местното население...

публикувано на 26.05.20 в 14:05

Могат ли да се оптимизират социалните услуги в условия на криза

Община Монтана въвежда механизми за реорганизиране на социалните услуги в условията на криза и извънредно положение. Предприетите стъпки са резултат от съвместната работа на "Форум Гражданско Участие", Български център за нестопанско право и сдружение "Закрилници" в рамките на инициативата "Вход за граждани". "Забелязахме доста липси в голяма..

публикувано на 25.05.20 в 12:09

Приближаваме ли се към виртуалното бъдеще?

По време на извънредното положение, а дори и сега доста от времето ни свързано с работа, обучение или просто общуване минава във виртуалното пространство. Направи ли човечеството една голяма крачка към своето виртуално бъдеще по време на тази ситуация и какво ще е то? Милена Узунова е главен редактор на списание "Образование" и публикува там..

публикувано на 21.05.20 в 14:23

Има ли ясна визия туризмът за лято 2020

Министерството на туризма започна консултации за създаване на гаранционен фонд, в който ще се генерират отчисления на всички участници по веригата туристически продукт- краен клиент и който ще трябва да защити както техните интереси, така и вземанията на потребителите. Това стана ясно в края на миналата седмица, на среща между министъра..

публикувано на 20.05.20 в 12:52