Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от две видински училища се подготвят за състезание по дебати на английски език

3
Снимка: Радио Видин

Ученици от два видински клуба ще участват в състезание по речи и дебати на английски език, което за училищата от Западна България ще се проведе от 14 до 16 февруари в Благоевград. Амбицията на клубовете от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" и Средно училище "Цар Симеон Велики" е да се класират за националния етап, който ще е през април.

11-класнчиките Антония Каменова и Валерия Ангелова ръководят подготовката на клуба в училище "Цар Симеон Велики".

"Обикновено всяка година имаме по три състезания от този клуб, като това в Благоевград е второто. Тъй като след първото състезание бяхме още по-мотивирани да се подготвим и да се представим добре, решихме, че задължително трябва да участваме и във второто, като репетициите ни започват поне месец преди състезанието, за да имат възможност всички членове на клуба да се изявят и да им обърнем внимание...В състезанието има пет категории: проза , поезия, дуо,  дебати и ораторска реч. Единствената категория, в която има предварително зададени теми, са дебатите. Има три теми, които участниците знаят предварително, както и три, които разбират на място. За останалите категории ние предварително си избираме произведението, с което искаме да участваме или в случая на ораторската реч, сами я пишем. Предимството на това състезание е, че именно заради факта, че няма зададени теми, учениците могат да развият креативността си, да изразят мнение по въпрос, който тях лично ги вълнува...Моята реч е малко по- политическа. Свързана е с протестите..."


За участието на клуба учениците са събрали от пари от базари, които са организирали в училището. Организаторите на състезанието поемат част от парите за нощувки  и възстановяват тези за пътуването. Опитват се максимално да помогнат, но се налага и на учениците да финансират участието си, казват Антония и Валерия, но пък това им помага да са по-отговорни.
Клубът по речи и дебати на Гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" също ще представя Видин на състезанието в Благоевград. В него участват 20 ученици. Всички са подготвени и мотивирани да постигнат поредната цел, обясни лидерът на клуба Калина Николова:


"Аз обичам да казвам, че сме като едно голямо семейство, защото всички се подкрепяме и наистина сме мотивирани да постигнем целите си. На това състезание имаме много хора, които ще участват в категориите "Поезия" и "Проза", имаме също така в "Речи", имаме и хора, които се подготвят за "Дуо", тоест само в "Дебати" няма да се участва. В категория "Речи" темата се избира от самите участници. Бети е тук, тя отдавна е оратор, стигала е хубави места на национално ниво."

Беатрис Сашкова участва за трети път с реч в състезанието. Тази година е решила е да говори за стереотипите, свързани с външния вид на жените и професионалното им израстване:

"Избрах тази тема, защото е актуално и ми беше много лесно да дам примери, чрез които да представя своето лично мнение по този въпрос. Смятам, че всеки би могъл да припознае себе си, защото това са неща, които се срещат в ежедневието ни. Имам пълната свобода да изразя личното си мнение и това е причината, поради която това е любимата ми категория и участвам в нея."


За да финансират пътуването и престоя си в Благоевград, учениците от клуба по речи и дебати организираха благотворителни киновечери и базари. Необходимата им сума от 1 600 лева бе събрана с подкрепата и на Едуард Тодоров, който дари 300 лева. Завърналият се скоро от САЩ видинчанин обясни мотивите си да подпомогне младите хора:

"За първи път се срещнах с този клуб на един от техните базари. Бях страшно впечатлен колко ведри и позитивни бяха те,  вярваха в себе си и в каузата, на която са се посветили. Поради това реших с един малък жест да им покажа, че оценявам, това което правят и ги подкрепям на 100%. Освен това си спомних, когато трябваше да се подготвям за американските приравнителни изпити по медицина, които бяха два, аз имах средства само за единия от тях, но не се отказах, продължавах да уча, да се подготвям. Нещата така се завъртяха, че получих подкрепа от моя учител д-р Маргарита Николова."

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45