Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Видинско момиче става посланик за един ден

Снимка: Радио Видин


Жасмина Цветанова е момичето, което ще представи България в инициативата "Посланик за един ден"
. Тя е деветокласничка и учи в ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Видин, специалност Икономика и мениджмънт". Жасмина взе участие в конкурса с есе в регламента "Ако бяхте посланик за един ден, как щяхте да популяризирате България на световната сцена?". В есето си комбинирам две теми - етнологията и технологиите - обяснява Жасмина Цветанова:


"Моята идея е да проведа дефиле на народни носии, в което да участват девойки от 18-25 години. Те ще трябва да дефилират с носиите на съответния етнос, българки от всички етнографски области, роми, турци, каракачани, евреи, власи... Идеята ми е да създам мобилно приложение, което ще позволява на всеки, който се интересува, да вземе собствените си мерки за ушиване на индивидуална носия или елементи от нея... Това е моят начин да покажа етническата толерантност в България."
 

Според Жасмина Цветанова целта на посланика е да представи България в най-добрата ѝ светлина, в случая това са  народните носии на малцинствените групи, които живеят в страната ни. ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" трета година участва в инициативата "Посланик за един ден" и се представя по най-добрия начин - сподели учителят и ментор Ели Цветанова:


"Тази инициатива се провежда за трета година, ние сме участвали в тази инициатива с наши момичета от нашето училище. Това, което предстои е участие в Международна конференция на 5 март, а наградата е пътуване до Виена с още 17 момичета... Ще посетим българскто посолство  и други места, които имат отношение към дипломацията."


На 5 март Жасмина ще се срещне и ще работи със своя посланик -ментор. Неин домакин ще бъде Негово Превъзходителство Сри Астари Расджид, посланик на Индонезия в България.


Повече може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

680 декара ще залеси горското стопанство във Видин

От 6 до 12 април се отбелязва Седмицата на гората. Тази година тя преминава под мотото "Създай, отгледай и предай". "Тази година трябваше да бъде 95-а поредна година, в която се отбелязва празника. Това е трето прекъсване. Предишните са били последните две години на Втората Световна война" , каза Радослав Николов - директор на Държавно горско..

публикувано на 09.04.20 в 16:38

От Бургас до Видин: Лятото идва, да бъдем "Щастливи и от малкото"

"Приветстваме ви от Бургас с нещо позитивно в този труден за всички нас период" , това ни написа Гюлсюм Али , звукорежисьор в Радио Бургас. Тя, заедно с Радо Иванов, който е IT в радиото на Югоизтока, е автор на свежия летен хит "Щастливи и от малкото". Проектът вече има нова версия, с която авторите искат да предадат положително послания в..

публикувано на 07.04.20 в 13:45

Ricchi e Poveri в “Музикална зона“

Една група, която след 40 г. раздяла, пяха отново заедно на тазгодишното издание на Сан Ремо. Легендарната група „Ricchi e Poveri” е една от най-известните в историята на италианската музика, но малцина знаят, че оригиналният състав е от четирима, а не от трима изпълнители. Стартираме седмицата именно с оптимистичната музика на италианското..

обновено на 06.04.20 в 09:45

"Неделник" от 5 април 2020 година

Хайде. Тук е вече брой 303 на предаването "Неделник". Ех, преди 6 години на 6 април бе излъчен първият брой. Изтъркаляха се годините. И така. Приключи гласуването за най- любимият и популярен традиционен кулинарен фестивал на България. Гласуването бе проведено само онлайн, а крайният срок за участие бе 28 март 2020 г. Победител стана..

публикувано на 05.04.20 в 14:16

Мъж с COVID-19 тръгнал за лекар с пневмония, но преди това решил да напазарува и да си плати осигуровките

Мъжът с положителна проба за коронавирус, настанен в болницата в Монтана, е пастор в един от ромските квартали в Лом. Пътувал е във Франция и Германия. "Тръгнал за лекар с пневмония, но преди това решил да напазарува и да си плати осигуровките" , разказа д-р Илияна Събчева , началник на отделението по инфекциозни болести в монтанската болница: "..

публикувано на 03.04.20 в 14:42

От Спешното във Видин алармират, че не ги тестват за COVID-19

Отказан е бърз тест за COVID-19 на медик от видинската болница "Света Петка", бил в контакт с пациент, дал положителна проба за вируса. Това пише в социалните мрежи Марияна Върбовска от лечебното заведение. Тя твърди, че в Спешното отделение се работи без достатъчно предпазни средства. Ръководството на болницата е взело решение да не се изпращат..

публикувано на 03.04.20 в 13:08

В „Музикална зона“ слушаме Dua Lipa

 Поводът е новия й албум "Future Nostalgia", който излезе миналия петък- 27 март, а не на 3 април, каквито бяха първоначалните планове. Новият албум на Дуа Липа е факт по-рано от очакваното поради факта, че вторият ѝ студиен проект е изтекъл предварително в интернет пространството.Той включва хитовия сингъл "Don’t Start Now", разбиващото парче..

публикувано на 30.03.20 в 09:38