Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ще бъдем ли по-добри?

Снимка: Радио ВИДИН

Искаме да прекарваме повече време с близки хора, по-често да се усмихваме и да казваме "обичам те". Това показват резултатите от януарското представително за цялата страна изследване на "Галъп интернешънъл", в което агенцията попита какво си обещават българите в началото на 2020 г.

"Данните сочат, че хората са склонни на прага на новата година да си обещават неща, които биха подобрили начина на живот, ще окажат влияние за едно по-добро общество, което се състои от по-щастливи хора. Нещото, което събира най-голяма популярност, като обещание сред българите, е да прекарваме повече време с близките си хора, а следващото по популярност твърдение е, че по-често ще се усмихваме. Това, което прави впечатление, е, че хората са склонни да дават обещания, свързани с добри постъпки. Стремим се към изграждане, защото винаги има какво да се желае, за да станем по-добри. Тези данни дават надежда, че има желание в хората за един по-добър живот и остава да си пожелаем тези желания да станат реалност", обясни социологът Юлиана Гальова.

Добри и положително настроени хора ли сме ние, българите, след като ни липсва времето със семейството, признаваме, че не се усмихваме често и не показваме положителните си чувства?

"Българите са древен народ, имат корен. Лошото е, че са добри, но вече са изгубили способността да си налагат мнението, превзе ги апатия. Много неща са изгубени- семействата ги няма, къде са ни децата- в чужбина, как да общуваме? Мъчно ми е за този български народ. 147 години от обесването на Васил Левски- от вчера мисля, след като конвоят му е бил толкова слаб от Къкринското ханче до София, защо българи не са направили опит да го спасят? Българинът знае кое е доброто, но чака някой на тепсия да му го поднесе... Българите сме хора, като всички хора- има и добри, и лоши. Имаме историческа обремененост и може би заради това, че сме по-бедна държава, сме донякъде завистливи... Добри хора сме, как да не сме?.. Превърнали сме се в консуматорско общество- искаме от живота само да вземаме, а забравяме, че трябва да дадем", казаха видинчани в анкета на Радио ВИДИН.

Темата коментираме и с психолога в Общинския съвет по наркотичните вещества във Видин Боряна Ангелова:

"Резултатите от изследването показват, че може би българинът има нужда да работи повече върху себе си, да се самоусъвършенства, за да може да общува и създава контакти и връзки със своите близки, тъй като поддържането на тези връзки в съвременния свят става все по-трудно. Преживяването на самота всъщност е една епидемия на нашето съвремие... Да, ставаме по-добри, но имаме нужда от авторитети, които да ни водят, в които да повярваме, че има смисъл. Имаме нужда от положителни герои, защото, както в приказките винаги доброто побеждава, така е и в живота- винаги добрите каузи и добрите авторитети си проправят път."

Цели 74% от анкетираните в социологическото проучване на Галъп за обещанията, които си даваме за 2020 година, се заричат, че ще казват по-често "обичам те". Трудни за произнасяне ли са тези думи?

"Трите най-важни думи в човешките взаимоотношения са: извинявай, благодаря и обичам те. Да кажем "обичам те" не е просто нещо, но и не е необходимо да имаме богат речник, за да го изразим. Когато чуем тази дума от близки хора и в семейството, ставаме по-уверени и решителни, настроението се променя. Чувствайки, че обичаме, не е нужно да отлагаме казването и показването на това чувство. "Обичам те" е израз, който удовлетворява и ни радва, че за някого все пак сме нещо или всичко. Моето послание е: "Бъдете хора, които казват повече "Обичам те", съветва Силвия Иванова, социолог в Общинския съвет по наркотичните вещества във Видин.

Почти 70% от българите заявяват в началото на годината, че ще ограничат вредните си навици. Осъществяването на поне една своя мечта пък си обещават 73 на сто. 68% твърдят, че ще засядат дърво, 63 на сто смятат, че ще вземат участие в поне една благотворителна инициатива.

Сред най-непопулярните обещания тази година сред българите са: да осиновят бездомно животно, да харчат по-малко пари и да четат повече.

Още по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Да се предпазим при завръщане на работа

Националният център за обществено здраве и анализи е издал общи препоръки към работодателите за спазване на противоепидемични мерки при постепенното възобновяване на работния процес след края на извънредното положение. Какво е важно да знаят работниците и работодателите при постепенно ни връщане към работните ни места?  Да се работи..

публикувано на 04.06.20 в 14:41

Ще има ли втори тест за здравната система след коронавируса

След месеци без посещения при лекар по време на извънредното положение, повече са чакащите сега пред кабинетите на медиците. Според Първан Симеонов от  Центъра за обществени и политически изследвания "Галъп Интернешънъл" , наплив от пациенти след коронавируса ще е втори тест пред здравната система. 15% от българите са имали..

публикувано на 03.06.20 в 16:46

Приключват процедурите преди старта на новия път Видин-Ружинци

До месец и половина се очаква да започне изграждането на новия магистрален път Видин-Ботевград в отсечката  Видин - Ружинци, съобщи кметът Цветан Ценков. Новото трасе е отразено в Общия устройствен план на Община Видин.  С решение на Министерски съвет се чака да започнат процедурите по отчуждаване на имотите и обезщетяване на собствениците на..

публикувано на 03.06.20 в 16:04

Достойни ли сме за Ботев?!

Днес честваме подвига на Христо Ботев и почитаме паметта на всички загинали за свободата и независимостта на България. Поетът-революционер- останал завинаги на 28 години, но оставил неоценимо наследство от гениални стихове, ярка публицистика и проза и дал живота си за това сега да можем да се наречем свободни. Днешният ден е повод да се замислим, че..

публикувано на 02.06.20 в 13:22

Музиката през детските очи

На 1 юни ви срeщаме с талантливи деца от Северозапада. С детски песни и празнично настроение ще отбележим Деня на детето в ефира на Радио ВИДИН. Вокална група "Детски свят"- град Мездра е създадена през 2001 година. За тези 19 години много талантливи деца са се докоснали до магията на песента. Ръководител на групата е Анета Петкова :..

публикувано на 01.06.20 в 14:17

В Плешивец се притесняват при всеки проливен дъжд

В ружинското село Плешивец не могат да забравят трагедията от 2014 година, когато заради обилните дъждове местната река преля и наводни къщите и стопанските постройки. Преди няколко дни поройни дъждове и буря за малко не предизвикаха нов потоп там. Селото се размина само с наводнени мазета и отнесена настилка на десетина улици.  "Подобни..

публикувано на 29.05.20 в 17:00

След извънредното положение: Хайде на хорото, но без да се докосваме!

На 24 май работещи в танцови музикални школи излязоха на протест пред Министерския съвет, за да изразят негодуванието си, че школите са все още затворени като част от мерките срещу коронавируса. След протеста танцовите зали, театрите и оперите вече могат да работят и на закрито при определени изисквания. Ще се справят ли самодейните състави и..

публикувано на 28.05.20 в 14:48