Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 21 февруари 2020 година

Снимка: Радио ВИДИН

На 20 февруари 2020 г. в ОДМВР-Видин е образувано досъдебно производство за длъжностно присвояване - престъпление по чл.201 от Наказателния кодекс. Вчера, след получен сигнал от община Видин, в условията на неотложност полицейски служители извършили претърсване на работното място на длъжностно лице (касиер на гише) в общинския Информационен център във Видин. 

За допълнително финансиране за райони като Северозападна България, които са по-слабо развити и в които същевременно има обезлюдяване, ще настоява министър-председателят Бойко Борисов по време на преговорите за новия бюджет на ЕС. Пред журналисти в Брюксел премиерът посочи основните приоритети, които страната ни защитава при формирането на Многогодишната финансова рамка за периода 2021 - 2027 г . „Кохезионна, селскостопанска политика, правилото n+3, емисиите, когато се търгуват, да остават в бюджета на държавата, а да не се прехвърлят към ЕС“, поясни Борисов. 

Доскорошният областен управител на Видин Албена Георгиева потърси Радио Видин и поиска право на отговор във връзка с изказване на областния координатор на ГЕРБ – Видин Владимир Тошев за вероятните причини за освобождаването ѝ от заеманата длъжност. 

Община Враца обявява прием на документи за кандидат- потребители по новата Национална програма "Предоставяне на грижи в домашна среда". Право да се включат имат хора с от 80 до 89,99 на сто степен на трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане с определена чужда помощ, както и лица на възраст над 65 г. в невъзможност за самообслужване, които не са освидетелствани по съответния ред от органите на медицинската експертиза.

Седем случая на морбили са установени от началото на годината в област Видин. Заболелите са от Дреновец, Мали Дреновец и Горни Лом. Сред заболелите са възрастни и деца, обясни директорът на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова.

Аварийно изкърпване със студена асфалтова смес на най-проблемите участъци от уличната мрежа в Мездра започна общинско предприятие "Чистота". Приоритетно ще бъдат запълнени дупките по основните градски пътни артерии, а впоследствие - тези по второстепенните (квартални) улици и междублокови пространства.

Областната дирекция на МВР във Враца отчете спад на престъпленията, регистрирани през 2019 година. Данните сочат, че през миналата година всички регистрирани престъпления – икономически и криминални, са били 2 628 срещу 3 047 за 2018 гoдина.

Кметове и представители на ЧЕЗ обсъдиха проблемите с електрозахранването в община Мездра повреме на Деня на кмета, организиран от общинската администрация.На срещата бе посочено, че електропреносна мрежа в някои от селата е силно амортизирана, на места е на повече от 50 години и се нуждае от обновяване. 

Двудневно обучение на тема "Предзизвикателства пред медицинските специалисти от училищното здравеопазване" ще се проведе през почивните дни във Видин. Записани за участие са 12 медицински сестри, фелдшери и акушерки от видинските учебни заведения. Лектор е доц. Даниела Константинова, преподавател в Русенския университет. Темите на обучението са изключително актуални, коментира медицинската сестра на детска градина "Арабела" Анриета Петкова. Обучението ще се проведе в сградата на филиала на Русенския универститет във Видин. 

Благотворителни базари организираха от Българския червен кръст във видинската община Ружинци. Младежи предлагат мартенички, които са изработили заедно със своите ръководители.

Акция по събиране на пластмасовите отпадъци, изхвърлени на нерегламентирани места в община Бойница, инициира местната администрация. В почистването ще участват общинските служители, обясни кметът Анета Генчева. 

Днешният 21 февруари е Ден на  признателност към хората, съпротивлявали се срещу нацизма в България. Признателността към хората, съпротивлявали се срещу нацизма в България, се изразява чрез поставяне на паметни плочи и паметни знаци.

Международния ден на екскурзовода се отбелязва днес 21 февруари. Датата е определена от Световната федерация на асоциациите на екскурзоводите, като първото издание е през 1990 г.

В СУ "Иван Вазов" в Мездра отбелязаха Международния ден на майчиния език. Децата изслушаха  беседата за същността на празника и за значението на майчиния език, участваха в няколко дидактични игри, подредиха на табло своите послания, написани върху хартиени ръчички. 

Филм за свети Ефрем Нови Чудотворец ще бъде показан във Враца тази вечер. "Светецът светкавица” е различен филм, който поражда вяра и променя представите за чудесата и за това как се случват те, обясни авторът му - журналистът Ангел Бончев. Прожекцията в киното във Враца е безплатна и започва в 18 часа. 

Ученици от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" Видин са на финала в ученическия конкурс за зелени иновативни идеи "Млад иноватор".Северозапада ще е представен и от деца на Профилирана природо-математическа гимназия "Акад. Иван Ценов" град Враца. 

За 10-та поредна година в белослатинското село Бърдарски геран ще се проведе международният карнавален фестивал "Фършанги". Фършанги за католическия свят и банатските българи са дните преди Великите пости, когато се организират карнавални шествия.

Безплатен обществен транспорт на 22 февруари 2020 година Голяма Задушница по автобусна линия №6  от кв. "Селището" до Новия гробищен парк и обратно осигурява община Видин.

Фондация "Въздигане" организира инициативата "Стани учител за пример!" е под надслов "Заедно мажем всичко", насочена към третокласниците в българските училища , които за първа година започват да изучават българската история. Срокът за подаване на кандидатурите е до 30 април тази година. 

Вижте още

Санкциониран е собственик на автомати за кафе в Мездра

Санкционираха нарушител на заповед на кмета на община Мездра за преустановяване работа на автомати за кафе, съобщават от общинската пресслужба.  При проверка в Мездра , извършена след подаден сигнал от граждани, контролните органи установиха, че собственик на вендинг автомати за кафе, разположени на улиците "Св. Патриарх Евтимий", "Янко..

публикувано на 06.04.20 в 12:00

Доктор Благой Славчев, открил първия заразен с коронавирус във Видинско: Свърших си работата

К ожата на заразения с коронавирус мъж от Дреновец е изглеждала необичайно . Това накарало доктор Благой Славчев, личният лекар на заразения с коронавирус мъж от Дреновец да се усъмни за заразяване с опасният вирус. Той се обърна към Радио Видин, след като дъщерята на болния мъж разказа , че баща ѝ не е получил необходимото внимание от личния си лекар...

публикувано на 06.04.20 в 11:50

Нови четири случая на нарушена карантина във Видинско

Нови четири случая на нарушаване на домашна карантина разследва видинската полиция под надзора на прокуратурата През изминалата седмица са започнали още четири разследвания за нарушения на противоепидемичните мерки в условията на обявено извънредно положение, съобщават от ОД на МВР-Видин. Два от случаите разследва РУ-Видин , по един..

публикувано на 06.04.20 в 11:30
МБАЛ

Детското отделение на врачанската болница остава под карантина

Детското отделение на МБАЛ "Христо Ботев" във Враца остава под карантина,  въпреки добрите новини около пробата на санитарката, дала позитивен резултат при първия тест за Covid-19. От ръководството на болницата очакват официално съобщение от Националната референтна лаборатория, за това, че пробата е отрицателна. До този момент обаче..

публикувано на 06.04.20 в 11:15

55-годишен ломски жител поискал разрешение да наруши карантината си

Мъж от Лом е посетил Районното управление и е заявил, че ще наруши карантината си, съобщават от ОД на МВР-Монтана.  55-годишният мъж е  посетил РУ Лом , като е заявил, че е поставен под карантина за срок от 14 дни, но на 06.04.2020 г. ще посети гр. София, за да извърши товаро-разтоварна дейност с управлявания от него товарен автомобил. При..

публикувано на 06.04.20 в 11:00

Община Лом обмисля да се отдели от ВиК- Монтана

Причината за обмисленото отделяне е липсата на адекватна подкрепа за ломския клон на дружеството. ВиК-Лом има сериозни проблеми с техника и материали, които трябва да осигури "ВиК-Монтана", каза за Радио ВИДИН Георги Гаврилов , кмет на община Лом. "В Лом е имало през 1890 г. канализация, тогава Монтана не е била нищо. В момента отношението на..

публикувано на 06.04.20 в 08:35

Психичните проблеми сред хората се увеличават

Увеличават се случаите на хора с тревожни състояния и обостряне на психичните заболявания заради изолацията и ограничителните мерки. След въвеждането на мерките се е увеличил броят на психично болните, които търсят специализирана помощ през личните си лекари, установява д-р Емил Миленков: "Пациенти с психични заболявания, почувстваха неразположение..

публикувано на 06.04.20 в 08:20