Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 февруари 2020 година

Снимка: Радио ВИДИН

На 20 февруари 2020 г. в ОДМВР-Видин е образувано досъдебно производство за длъжностно присвояване - престъпление по чл.201 от Наказателния кодекс. Вчера, след получен сигнал от община Видин, в условията на неотложност полицейски служители извършили претърсване на работното място на длъжностно лице (касиер на гише) в общинския Информационен център във Видин. 

За допълнително финансиране за райони като Северозападна България, които са по-слабо развити и в които същевременно има обезлюдяване, ще настоява министър-председателят Бойко Борисов по време на преговорите за новия бюджет на ЕС. Пред журналисти в Брюксел премиерът посочи основните приоритети, които страната ни защитава при формирането на Многогодишната финансова рамка за периода 2021 - 2027 г . „Кохезионна, селскостопанска политика, правилото n+3, емисиите, когато се търгуват, да остават в бюджета на държавата, а да не се прехвърлят към ЕС“, поясни Борисов. 

Доскорошният областен управител на Видин Албена Георгиева потърси Радио Видин и поиска право на отговор във връзка с изказване на областния координатор на ГЕРБ – Видин Владимир Тошев за вероятните причини за освобождаването ѝ от заеманата длъжност. 

Община Враца обявява прием на документи за кандидат- потребители по новата Национална програма "Предоставяне на грижи в домашна среда". Право да се включат имат хора с от 80 до 89,99 на сто степен на трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане с определена чужда помощ, както и лица на възраст над 65 г. в невъзможност за самообслужване, които не са освидетелствани по съответния ред от органите на медицинската експертиза.

Седем случая на морбили са установени от началото на годината в област Видин. Заболелите са от Дреновец, Мали Дреновец и Горни Лом. Сред заболелите са възрастни и деца, обясни директорът на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова.

Аварийно изкърпване със студена асфалтова смес на най-проблемите участъци от уличната мрежа в Мездра започна общинско предприятие "Чистота". Приоритетно ще бъдат запълнени дупките по основните градски пътни артерии, а впоследствие - тези по второстепенните (квартални) улици и междублокови пространства.

Областната дирекция на МВР във Враца отчете спад на престъпленията, регистрирани през 2019 година. Данните сочат, че през миналата година всички регистрирани престъпления – икономически и криминални, са били 2 628 срещу 3 047 за 2018 гoдина.

Кметове и представители на ЧЕЗ обсъдиха проблемите с електрозахранването в община Мездра повреме на Деня на кмета, организиран от общинската администрация.На срещата бе посочено, че електропреносна мрежа в някои от селата е силно амортизирана, на места е на повече от 50 години и се нуждае от обновяване. 

Двудневно обучение на тема "Предзизвикателства пред медицинските специалисти от училищното здравеопазване" ще се проведе през почивните дни във Видин. Записани за участие са 12 медицински сестри, фелдшери и акушерки от видинските учебни заведения. Лектор е доц. Даниела Константинова, преподавател в Русенския университет. Темите на обучението са изключително актуални, коментира медицинската сестра на детска градина "Арабела" Анриета Петкова. Обучението ще се проведе в сградата на филиала на Русенския универститет във Видин. 

Благотворителни базари организираха от Българския червен кръст във видинската община Ружинци. Младежи предлагат мартенички, които са изработили заедно със своите ръководители.

Акция по събиране на пластмасовите отпадъци, изхвърлени на нерегламентирани места в община Бойница, инициира местната администрация. В почистването ще участват общинските служители, обясни кметът Анета Генчева. 

Днешният 21 февруари е Ден на  признателност към хората, съпротивлявали се срещу нацизма в България. Признателността към хората, съпротивлявали се срещу нацизма в България, се изразява чрез поставяне на паметни плочи и паметни знаци.

Международния ден на екскурзовода се отбелязва днес 21 февруари. Датата е определена от Световната федерация на асоциациите на екскурзоводите, като първото издание е през 1990 г.

В СУ "Иван Вазов" в Мездра отбелязаха Международния ден на майчиния език. Децата изслушаха  беседата за същността на празника и за значението на майчиния език, участваха в няколко дидактични игри, подредиха на табло своите послания, написани върху хартиени ръчички. 

Филм за свети Ефрем Нови Чудотворец ще бъде показан във Враца тази вечер. "Светецът светкавица” е различен филм, който поражда вяра и променя представите за чудесата и за това как се случват те, обясни авторът му - журналистът Ангел Бончев. Прожекцията в киното във Враца е безплатна и започва в 18 часа. 

Ученици от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" Видин са на финала в ученическия конкурс за зелени иновативни идеи "Млад иноватор".Северозапада ще е представен и от деца на Профилирана природо-математическа гимназия "Акад. Иван Ценов" град Враца. 

За 10-та поредна година в белослатинското село Бърдарски геран ще се проведе международният карнавален фестивал "Фършанги". Фършанги за католическия свят и банатските българи са дните преди Великите пости, когато се организират карнавални шествия.

Безплатен обществен транспорт на 22 февруари 2020 година Голяма Задушница по автобусна линия №6  от кв. "Селището" до Новия гробищен парк и обратно осигурява община Видин.

Фондация "Въздигане" организира инициативата "Стани учител за пример!" е под надслов "Заедно мажем всичко", насочена към третокласниците в българските училища , които за първа година започват да изучават българската история. Срокът за подаване на кандидатурите е до 30 април тази година. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34