Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Неделник" от 23 февруари 2020 година

27
Снимка: Красимир Каменов

"Неделник" брой 297- ми ви очаква. Старите вестници преглеждаме с интересни факти от миналото за начало. След това ви сещам с ученици от ПГ"Проф. д-р Асен Златаров" и ПГТ"Михалаки Георгиев", които взеха участие в Образователна мобилност за младежи, наречена "Изповед по цвят", заедно със свои връстници от училището по изобразителни изкуства в град Крайова. С тях беше преподавателят по изобразително изкуство Цецка Александрова, която им помогна да изградят своите умения към арт- изкуството и различни техники в рисуването. Можете да чуете първо част от децата участвали в инициативата- Кристина Георгиева, Веселка Тодорова и Ванеса Виталинова, а след това и Цецка Александрова. В часа на "Ние от Северозапада" е много интересно. Продължаваме разговора ни с председателят на ПК"Искри" от село Искрец, Снежана Костадинова за алманаха "С перо, четка и дух". Във Враца бе проведено учредително събрани е и бе учредена Северозападна задруга на старите занаяти. Задругата е отворена към всички занаятчии от областите Видин, Враца и Монтана, коментира новоизбраният и председател грънчаря Куман Жеков. Поредната кореняшка врачанска среща събра млади и стари да се видят и да пийнат руйно вино в заведение в града. За тази среща ни разказва Веселин Николов, председател на Сдружението "Врачанска кореняшка среща". Нивелина Николова, секретар на читалище "Постоянство" във видинското село Дружба ни припомня за тяхната кампания за събиране на парични средства за закупуване на носии на певческата група. В третият час от предаването Мартин Чорбаджийски от "Българска история" ни разтваря страниците на фототипното издание на книгата "Домашна готварска книга" от 1895 година. Вкусните неща не свършват до тек, защото Ангел Ангелов ни води в "Къщата на тортите", за римския хляб Панус квадратус и за една вкусотия от село Бабово. Цветан Дочев- Дедо Скръц пък ще ни нахрани с пълнена тиква и забулени яйца в зелева чорба. Приятно слушане.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

В „Музикална зона“ слушаме Dua Lipa

 Поводът е новия й албум "Future Nostalgia", който излезе миналия петък- 27 март, а не на 3 април, каквито бяха първоначалните планове. Новият албум на Дуа Липа е факт по-рано от очакваното поради факта, че вторият ѝ студиен проект е изтекъл предварително в интернет пространството.Той включва хитовия сингъл "Don’t Start Now", разбиващото парче..

публикувано на 30.03.20 в 09:38

"Неделник" от 29 март 2020 година

Ето го. "Неделник" брой 302-ри вече е тук. Започваме със старите видински вестници за начало, защото и нашите пра дядовци са имали своите грижи. И то доста сериозни. Mакар и със скромна осанка, църквата "Св. Георги" в белоградчишкото село Орешец вече два века обгръща със светлина всеки, пристъпил прага и. За нея ще чуем разговора на..

публикувано на 29.03.20 в 14:56

Ралица Ерик: В Италия паника няма, но хората ги е страх

Пусти улици , затворени училища и магазини, неработещи кафенета, празни паркове... Към днешна дата гледката е нормална за всяка страна, попаднала в капана на пандемията от коронавирус. След Китай, сред най-засегнатите страни, с най-висока смъртност, е Италия.  Ралица Ерик е от Видин , но от 20 години живее в малкото градче Санта Кристина..

публикувано на 27.03.20 в 14:00

Нежеланите кучета - как се отнасяме към тях

Натали Митова живее във видинското село Генерал Мариново. Преди няколко месеца й отровили 4 от кучетата, в момента се грижи за 6 малки кученца, които намерила изхвърлени, а преди дни чува как бият куче в двора на съседката. Сподели, че вече не иска да мълчи за агресията на хората над животните . На 20 март, към 8.00 часа, чува удари и пищене:..

публикувано на 26.03.20 в 15:29

"Неделник" от 22 март 2020 година

Празни са улиците на градове и села. Какво да се прави!!! Това е положението и трябва да се съобразяваме. Хайде да си напълним душите с Радио ВИДИН и брой 301- ви на предаването "Неделник". Разлистваме старите вестници за начало за да научим какви тегоби и грижи са имали нашите прадеди. Знаете ли, че на 21 март се отбелязва международния..

публикувано на 22.03.20 в 13:51

Кампания за почистване започна в Кула

Гражданското движение "Северозапазване" от град Кула започна нова кампания. Нарекли са я "Вдигни боклук- изчисти място доброволно". Идеята е всеки да направи нещо за града. "Всеки може да изчисти мястото пред къщата си, пред блока. Идеята е да заснеме мястото преди и след почистването, един кратък видеоклип, да ни го изпратят на страницата на..

публикувано на 19.03.20 в 15:10

„Музикална зона“: The Frajle- Четири дами, едно шоу

Четири дами ... Мария Миркович , Наташа Михайлович , Йелена и Невенa Бука са членове на квартета The Frajle. Изпълненията, които завладяват публиката от 2009 г., ги отличават от останалите изпълнители на музикалната сцена и привличат публика с различни музикални предпочитания.  Когато правят шоу, Фрaйле успяват да постигнат това, което мнозина никога..

публикувано на 16.03.20 в 09:05