Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проектантска грешка застрашава вековни стенописи

Снимка: Соня Серафимова

За проблем с ремонтирания покрив на старинната църква "Св. Георги Руян" в село Гара Орешец съобщи слушател на Радио Видин. Ремонтът на църквата бе извършен на два етапа. Първият етап бе спешно укрепване на 200- годишния храм, което бе направено през есента на 2018 година. В края на миналата година бе завършен и вторият етап с който бе ремонтирана покривната конструкция. При изпълнението му покривът е бил повдигнат и се е получила пролука, която застрашава стенописите. От фирмата изпълнител обясниха, че са изпълнили заданието на архитекта и отказаха коментар. Според кмета на село Гара Орешец Юлиян Симеонов грешката е на проектантите.


"Трябва да се затвори този отвор. Ние нищо не можем да направим. Има си страни по въпроса - църквата и настоятелството и Министерството на културата. Ще бъде решен проблема. Ние не сме страна, но можем да помогнем с логистика.", каза Юлиян Симеонов и допълни, че тази година ще бъде асфалтиран и пътя към църквата, коментира още кмета на селото.


За възстановителните дейности Видинската митрополия е изготвила проект, който е защитен пред Министерството на културата. Отпуснати са 67 000 лева. За изпълнител е избрана фирма, която има лиценз да извършва строително-монтажни дейности на сгради - паметници на културата от местно значение, и отделно - реставраторски екип със съответната квалификация. Ето какво каза ръководителя на реставраторския екип Емил Чаушев, лицензиран реставратор за паметници на културата:


"Моята работа беше да направя така, че да запазя стенописите от вибрации  други дейности при изграждането на покрива. Не съм присъствал на самото строителство... Когато минах с комисията в средата на декември бе коментиран проблема с тази пролука между покрива и стените. Не знам дали нещо е правено в последствие. Да опасно е за стенописите и тази фуга не трябва да остава..." - коментира Емил Чаушев.


Възникналия проблем притеснява и Таско Тасев, който е член на църковното настоятелство на храма:


"Това се видя, когато мина комисията на 18 декември... Всичко е в Протокола и след като се гледа от Министерството на културата предполагам, че изпълнителя ще трябва да го запълни... Притеснението на хората е, че през този отвор могат да влезе сняг и дъжд и да бъдат увредени стенописите... Строителят не си е получил цялата сума и сигурно след отстраняването на този проблем ще му бъде изплатен остатъка".


От настоятелството казаха също, че от месец април църквата ще отвори врати за посетители.


Относно несполучливия ремонт потърсихме и становището на Видинската света митрополия. Възникналия проблем ще бъде отстранен след съгласуване с Министерството на културата, каза видинският митрополит Даниил:


"Извърши се един хубав ремонт, но се получи и този отвор между стените и покрива. Знае се за този проблем, но без съгласието на Министерството на културата не може да бъде направено нищо. Няма да е красиво да бъде направено нещо бутафорно, а и нямаме право... Строителят има готовност да довърши ремонта, но всичко трябва да се съгласува. Това се е получило от проектирането... Няма готов протокол от Министерството на културата и чакаме. Чакаме. Така не бива да остава..."

Църквата "Свети Георги Руян" е обявена за паметник на културата. Храмът е уникален с това, че е изцяло изографисан. Посещава се от местните хора по празници. Посетители на близката пещера "Венеца" също идват да се молят.


Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Мъж с COVID-19 тръгнал за лекар с пневмония, но преди това решил да напазарува и да си плати осигуровките

Мъжът с положителна проба за коронавирус, настанен в болницата в Монтана, е пастор в един от ромските квартали в Лом. Пътувал е във Франция и Германия. "Тръгнал за лекар с пневмония, но преди това решил да напазарува и да си плати осигуровките" , разказа д-р Илияна Събчева , началник на отделението по инфекциозни болести в монтанската болница: "..

публикувано на 03.04.20 в 14:42

От Спешното във Видин алармират, че не ги тестват за COVID-19

Отказан е бърз тест за COVID-19 на медик от видинската болница "Света Петка", бил в контакт с пациент, дал положителна проба за вируса. Това пише в социалните мрежи Марияна Върбовска от лечебното заведение. Тя твърди, че в Спешното отделение се работи без достатъчно предпазни средства. Ръководството на болницата е взело решение да не се изпращат..

публикувано на 03.04.20 в 13:08

В „Музикална зона“ слушаме Dua Lipa

 Поводът е новия й албум "Future Nostalgia", който излезе миналия петък- 27 март, а не на 3 април, каквито бяха първоначалните планове. Новият албум на Дуа Липа е факт по-рано от очакваното поради факта, че вторият ѝ студиен проект е изтекъл предварително в интернет пространството.Той включва хитовия сингъл "Don’t Start Now", разбиващото парче..

публикувано на 30.03.20 в 09:38

"Неделник" от 29 март 2020 година

Ето го. "Неделник" брой 302-ри вече е тук. Започваме със старите видински вестници за начало, защото и нашите пра дядовци са имали своите грижи. И то доста сериозни. Mакар и със скромна осанка, църквата "Св. Георги" в белоградчишкото село Орешец вече два века обгръща със светлина всеки, пристъпил прага и. За нея ще чуем разговора на..

публикувано на 29.03.20 в 14:56

Ралица Ерик: В Италия паника няма, но хората ги е страх

Пусти улици , затворени училища и магазини, неработещи кафенета, празни паркове... Към днешна дата гледката е нормална за всяка страна, попаднала в капана на пандемията от коронавирус. След Китай, сред най-засегнатите страни, с най-висока смъртност, е Италия.  Ралица Ерик е от Видин , но от 20 години живее в малкото градче Санта Кристина..

публикувано на 27.03.20 в 14:00

Нежеланите кучета - как се отнасяме към тях

Натали Митова живее във видинското село Генерал Мариново. Преди няколко месеца й отровили 4 от кучетата, в момента се грижи за 6 малки кученца, които намерила изхвърлени, а преди дни чува как бият куче в двора на съседката. Сподели, че вече не иска да мълчи за агресията на хората над животните . На 20 март, към 8.00 часа, чува удари и пищене:..

публикувано на 26.03.20 в 15:29

"Неделник" от 22 март 2020 година

Празни са улиците на градове и села. Какво да се прави!!! Това е положението и трябва да се съобразяваме. Хайде да си напълним душите с Радио ВИДИН и брой 301- ви на предаването "Неделник". Разлистваме старите вестници за начало за да научим какви тегоби и грижи са имали нашите прадеди. Знаете ли, че на 21 март се отбелязва международния..

публикувано на 22.03.20 в 13:51