Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 26 февруари 2020 година

Напредъка по проект "Модернизация на път I – 1 /E-79/ Видин – Ботевград" бе обсъден на работна среща по инициатива на областната администрация. В нея са участвали представители на общините Видин, Грамада, Димово, Макреш и Ружинци, на Служба по геодезия, картография и кадастър – Видин, директорите на Областно пътно управление-Видин и Областна дирекция "Земеделие" и представител на Гражданско обединение "Единни за промяна".

Общинските съветници от БСП настояват за извънредно заседание на Общинския съвет във Видин заради опасността от разпространение на коронавирус в региона. Искането ще бъде внесено днес в деловодството на съвета, обяви председателят на групата на социалистите Димитър Велков.

Комисията по петициите на Европейския парламент, отхвърли жалба на неправителствени организации срещу изграждането на българското хранилище за радиоактивни отпадъци, съобщиха от Община Козлодуй. Обосновката на Европейската комисия е, че съоражението се изгражда спорeд изискванията на закона.

Социални помощи за над 25 милиона лева са отпуснати през миналата година на нуждаещи се в област Монтана. С тях са подпомогнати близо 33 000 лица и деца. 

Видинският митрополит Даниил посети църквата в монтанското село Живовци. Храм "Свето Възнесение" изплува от водите на язовир "Огоста", след като нивото му спадна драстично. Храмът е построен през 1858 година. 

Трима кметове от Северозападна България бяха избрани в управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България. Форумът, на който кметове и председатели на Общински съвети избраха ръководни органи, се проведе в София. 

С 86 души са се увеличили безработните във врачанско през януари, в сравнение с декември на миналата година, отчетоха от бюрото по труда. Въпреки това в община Враца хората без постоянни доходи са 5.36%, което е почти с 1 пункт от средното за страната ниво от 6.25 на сто.

В регионална библиотека "Михалаки Георгиев" в град Видин пред ученици от IX клас на ППМГ "Екзарх Антим I" беше представена презентация на тема "Вредата от алкохола". Употребата на алкохол нараства все повече в цяла Европа сред хората на възраст от 16 до 69 години, включително и в България.

Районна здравноосигурителна каса - Враца финализира процедурата по подписването на договори с изпълнителите на извънболнична, болнична и дентална помощ, подали заявления за работа по реда на Националния рамков договор за периода от 2020 до 2022 г, събщиха от институцията. Сключените и действащи договори с Районна здраноосигурителна каса- Враца за медицински дейности, за оказване на специализирана извънболнична медицинска помощ  са общо 120, за извършване на медико-диагностична дейност са 18, а за дентални дейности договорите с касата са общо 104. Болниците, които ще работят по договор с касата през 2020 г., са общо 11. На територията на област Враца в момента работят общо 47 аптеки.

Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към община Белоградчик гостува на началното училище "Васил Левски" в града. Поводът- Деня за борба с тормоза в училище, известен още като "Ден на розовата фланелка".

Служители на Главна дирекция "Митническо разузнаване и разследване" откриха недекларирани 100 000 евро в багаж на пътник-грузински гражданин, влизащ в страната с лек автомобил от Румъния, съобщават от Агенция "Митници".

В Община Кула се проведе среща с гражданите на общината на представители на Областна дирекция по безопасност на храните Видин, която е една от планираните срещи в област Видин на всички заинтересовани страни на регионално и местно ниво, ангажирани с контрола, превенцията и предотвратяването на разпространението на болестта Африканска чума по свинете в България и област Видин. Заболяването Африканска чума по свинете обхвана през 2019 година цялата територия на страната, имаше огнища и в област Видин.

Монтана чества националния празник на страната 3 март с концерт-спектакъл, наречен "Възрождение", съобщиха от общината. В голямата зала на младежкия дом песни за родината и историята ще изпълнят трио "Тенорите" и музиканти от врачанската симфониета.

За четвърта поредна година, Административен съд - Видин ще се включи в програмата за информиране и образоване на младежи в гимназиален курс на тема правосъдие - инициатива на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката. В рамките на учебната 2019/2020 година магистрати от състава на Административен съд - Видин ще проведат лекции на различни теми. Програмата ще се реализира под формата на лекционен курс и интерактивни уроци и ще започне на 06 март от 12 часа и 15 минути с дискусия по темата „Съдебната система на Република България“ с лектор - съдия Николай Витков. 

Вижте още

Дъщерята на болния с COVID-19 мъж от Дреновец: Не съм заразила моя баща

Заразяването на 66-годишния мъж от село Дреновец с коронавирус, който е първият случай в област Видин, не е станало от неговата дъщеря Даниела Петрова, това твърди самата тя в интервю за Радио ВИДИН: "Имам документи, с които мога да докажа, че още на 3 март, преди месец, ние си бяхме в София. Това е невъзможно някой да каже, че аз съм заразила баща..

публикувано на 05.04.20 в 15:26

Болницата в Белоградчик спира работа заради липса на лекари, но не е закрита

Болницата в Белоградчик спира работа заради липса на лекари, съобщиха от общинския съвет. Като официална причина за скорошното напускане на медици се посочват неполучени заплати. Част от лекарите в общинската болница Белоградчик са подали молби за напускане. По този начин лечебното заведение е пред риск да бъде закрито. "Това е една голяма..

публикувано на 05.04.20 в 12:08
Венцислав Мутафчийски

Ген. Мутафчийски: Лекарите от Белоградчик да дойдат във Видин. Днес изследваме медиците от МБАЛ "Св. Петка"

Лекарите от общинската болница в Белоградчик, за която се твърди, че е пред закриване, да бъдат преместени във видинската болница "Св. Петка". Това е препоръчал началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. На въпрос на БНР той обясни, че е провел разговор по казуса с прокуриста на лечебното заведение във Видин д-р Ивета..

публикувано на 05.04.20 в 11:23

Вдигат нов завод край Враца

Монтанска фирма, която произвежда акумулатори, е внесла инвестиционно намерение, с което настоява за разрешение за изграждането на свой завод в града. Предложението е качено на сайта на общинската управа. Ако получи зелена светлина от местната власт и РИОСВ, новият обект ще бъде изграден в местността "Манастирски дол". Намерението е да се..

публикувано на 05.04.20 в 09:00

Издирват петима врачани летели в самолет с пътник заразен с COVID-19

Регионалната здравна инспекция във Враца издирва петима души с адресна регистрация от областта, които са летели заедно със заразен пътник в самолет от Англия. Информация за позитивния тест е полузена вчера в РЗИ – Враца, като от властите уточняват, че полетът от Острова е бил на 23 март. На борда на самолета е имало 102-ама пътници, петима от..

публикувано на 05.04.20 в 08:22

Бездомни животни бедстват по време на извънредното положение във Видин

Сигнали за бедстващи бездомни животни постъпват от началото на извънредното положение в Сдружение за защита на животните "Добрина, хуманност, състрадание" във Видин. Това съобщи Юлия Иванова от организацията: "По принцип имаме много оплаквания за бедстващи животни, които са пред заведения, които доскоро са работили. Който има възможност, ако може,..

публикувано на 04.04.20 в 17:30
враца автобусни превози автобус

Дезинфекцират автобусите в община Мездра

Най-голямата транспортна фирма продължава да обслужва жителите на община Мездра, въпреки сериозното намаляване на пътниците. Фирмата обслужва линиите от Мездра до Враца, Боденец, Крапец, Върбешница, Моравица, Руска Бела, Брусен, Царевец и Старо село. В направлението Мездра-Враца курсовете са 8, вместо 16, а до селата автобуси пътуват сутрин и..

публикувано на 04.04.20 в 17:26