Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драстична разлика в равнището на безработица по общини

Северозападът е с най-много трайно безработни

Снимка: Радио Видин

Пазарът на труда в България е на (поне) две скорости, сочи анализ на Института за пазарна икономика. Ако в столицата за 2019 година безработицата е едва 1,8%, то на другия полюс е видинската община Ружинци с близо 52%.


Статията е част от инициативата "265 истории за икономика", която свежда данните от анализите на Института до общинско ниво, казва авторът Адриан Николов:


"От вече десет години правим анализ на ниво области, но сега се насочваме към общините, тъй като те са именно мястото, където се случва живата икономика. Там, където реално се случват някакви събития има местна власт, която е в състояние да взима решения за своите икономики. Точно тази статия се опитва да анализира две отделни явления на общинско ниво. Едното е общинската безработица, а другото- общинската трайна безработица. 


Всъщност наблюдаваме доста различни събития по двата индикатора. Трябва да спомена, че безработицата до някакво ниво е нормално явление, тъй като е белег за трудова мобилност и наличие на смяна на работни места, докато трайната безработица е всъщност големият проблем вече. Говори за хора, които не успяват да намерят ново работно място повече от година. Задържат се за много дълго време извън пазара на труда. Тази динамика показва и къде са най-големите структурни проблеми на пазара на труда. Говорим най-вече за Северна България и за някои планински в Южна…


Принципно Северозападът, особено областите Монтана и Видин, са две от местата, които най-силно останаха настрани от подобрението на пазара на труда през последните пет-шест години...Структурните проблеми за съжаление в Северозапада остават. Говорим за една много неприятна комбинация от първо- относително ниско образовано население, след това много лоши демографски тенденции и много слаба инфраструктурна свързаност. Някак си тези три фактора успяват да задържат областта извън иначе силно положителните икономически процеси, които са в по-голямата част от страната. 

Разбира се, може би вече изчерпването на потенциала на някои южни пазари на труда- Пловдив, особено Стара Загора до някаква степен, ще създаде в близко бъдеще по-добри възможности за Северна България. Не трябва да забравяме, че една от причините все пак, поради които България беше привлекателна за инвеститорите през последните няколко години, бяха значително по-ниските заплати, но заплащането на юг расте. Съответно, ако Северът има някакво предимство, това е все още по-евтино заплатения труд в сравнение с някои южни области."


Анализът на пазара на труда по области, според проучването на Института за пазарна икономика показва, че общините в тях се развиват с различна скорост. В Северна България високата безработица е правилото, а не изключението, казва икономическият анализатор Адриан Николов. Почти половината общини, в които трайната безработица нахвърля 10 % са в Северозапада.


В Ружинци, където без препитание са повече от половината от хората в икономически активна възраст, Общината се опитва да пребори безработицата с програми за заетост. Други работодатели почти няма. Според кмета Александър Александров, въпреки че общината е на челно място по процент безработица, прогрес има, защото преди пет години в Ружинци равнището на безработица било над 70%. Коментира, че причините са наслоявани с години. Районът е с предимно възрастно население, а заради ранни бракове много от по-младите не завършват училище. 

 

"От тук насетнe те на пазара на труда са неконкурентно способни и нямат никакви възможности и ресурси. Да, безработицата е над 50%, но да не забравяме, че преди четири години тя беше над 73%. Все пак успяхме около 20% да намалим през тези години с усилията на цялата общинска администрация, с кандидатстването по много програми за заетост, които са не толкова краткосрочни- за 6 месеца или година, а поне две години. Създадени са много социални услуги и са ангажирани хора за тяхното предоставяне- домашни помощници, лични асистенти и така нататък. Това също спомогна за намаляване на голямата безработица. Иначе усилията през този мандат са за повишаване на икономическото състояние на населението със създаване на малки предприятия  и по-дългосрочна заетост за хората, с участието по всички други възможни програми и привличането на инвеститори. Имаме наредба, която е приета от новия Общински съвет и се надявам вече да заработим с датска свинеферма и с други инвеститори, които чакаме през тази година в община Ружинци. Има бъдеще и се надявам, че нашият упорит труд ще доведе до големи резултати"- коментира кметът Александър Александров.


За да задържат младите хора в общината, в Ружинци  инвестират в ремонти на пътища, детски градини и училища и изграждане на спортни съоръжения.


"Те останат ли, ще има хора, ще има инвеститори при нас"-казва Александров.


В област Видин безработицата продължава да е над два пъти по-висока от средната за страната. За месец януари тя е  14 %. За премеждията при търсене на работа разговаряме с видинчанка, която от година е с регистрацията в Бюрото по труда. Върнала се е от Испания, но засега у нас не намира алтернатива:


"Търся си работа за чистачка, тъй като имам здравословни проблеми не мога да работя всичко. Трудно ми е, не мога да намеря."

От няколко месеца с регистрация в Бюрото по труда е Диана:

"Работила съм последно като домашен помощник. Надявам се, че има такива длъжности."  

Очакванията на Диана за бъдещета работа са достойно заплащане и нормално работно време. Регистрацията ѝ в Бюрото по труда е от няколко месеца. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40