Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 март 2020 година

Снимка: Радио ВИДИН

Обявиха грипна епидемия за цялата страна. Учениците излизат във ваканция. От 6 март (петък) до 11 март (сряда), включително, грипна епидемия е обявена на територията на цялата страна. Това гласи подписана от министъра на здравеопазването днес заповед, съобщиха от здравното министерство. Със заповедта се преустановят учебните занятия в училищата, детските и женските медицински консултации, профилактичните прегледи и имунизации, както и провеждането на планови операции и свижданията във всички лечебни заведения. Препоръчва се да бъдат преустановени както учебните занятия в университетите, така и масовите мероприятия, включително спортни и културни.


Двойно повече случаи на заразени с варицела за изминалата седмица във Врачанско,
сочат данните на Регионалната здравна инспекция. През последната седмица са регистрирани цели 18 нови случая на заразени с варицела. За периода от 24 до 28 февруари на територията на областта са регистрирани и 4 нови повалени от скарлатина.


51 души, пристигнали през последните 10 дни от Италия, са поставени под доброволна карантина в област Видин. Касае се за хора, извършили планирани пътувания, в някои случаи са шофьори, обясни директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова.


Видин и Плевен са предложени като общини двигатели и основни центрове на растеж в Северозападния район в програмния период 2021-2027 година на Оперативна програма "Региони в растеж". Това разясни Цветомир Ценков, експерт в Областния информационен център във Видин. Новата европейска рамка до 2027 г. цели да се постигне намаляване на дисбалансите между регионите. Ще бъде предвиден бюджетен пакет за мерки само за Северозапада


Започна изграждането на паркинг до Детска градина "Звънче" в Козлодуй. Финансирането е осигурено от бюджетни средства на Община Козлодуй и е в размер на 193 000 лв. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 90 дни. Целта на проекта е да се осигурят максимален брой паркоместа, като решението включва и зелени площи.


Народният представител от Враца Красимир Богданов поиска извънредна среща с областния управител Малина Николова
заради планираните реформи в образованието в града, съобщиха от ВМРО. Промените бяха съобщени вчера по време на проява, анонсирана от общинската управа като дискусия, но превърнала се в презентация на преструктурирането на сегашното СУ $Козма Тричков“ в бъдеща професионална гимназия. Реформата не се приема еднозначно сред родителите на бъдещи петокласници, които предупредиха с подписка, в която подписи положиха над 130 души, че биха искали да не ограничават правото им на избор за училището, в което искат да се образоват децата им.


Първите изцяло български колаборативни роботи ще се появят тази година. Цехът за производство на машините, които могат да работят с хора, е във Враца. Приложението на иновацията може да бъде в почти всички индустрии, включително и в автомобилната, уточни Георги Арабаджиев, съосновател на компанията производител.


Работодателите, желаещи доброволно да заявят потребностите си от работна сила, могат да се включат в петото проучване на Агенцията по заетостта, което събира информация от какви кадри ще има нужда бизнесът. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията по заетостта.


140 професионални приемни семейства има вече в област Монтана. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" Георги Цеков.


Отказаха безплатни винетки на 265 души с увреждания в Монтанско. 3335 заявления за издаване на безплатни винетни стикери са подадени от лица с 50 и над 50 % ТЕЛК в социалните служби в област Монтана за последните три месеца.


При акция на инспектори от клона на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Монтана по поречието на река Огоста край село Лехчево са иззети забранени за улов на риба уреди на бракониери. Конфискувани са мрежи с тройни куки, които са забранени за риболов. На нарушителите са съставени актове и са наложени глоби.


През месец април пенсионерски клуб "Просънъц" във видинското Ново село ще отбележи 10 години. Утре- 6 февруари, от 10, 30 часа ще се проведе поредното му отчетно-изборно събрание.


С нова визия ще се сдобие сградата на НЧ "Просвета-1915" в град Мизия. Проектът предвижда подмяна на стари настилки с нови от естествен камък, отводняване на площите около сградата, разрешаване на конструктивни проблеми, ремонт на зелените площи и тротоари, залесяване и затревяване


Oбщина Враца ще се включи в инициативата на Министерството на туризма "Денят за вас", в която за един ден туристически обекти в градовете ще посрещат безплатно посетители. С вход свободен на 7 март, събота, ще бъде Регионалният исторически музей във Враца. Целта е да се привлекат повече туристи, които да се запознаят с културно-историческите забележителности, бита и атракциите в района.


Изложба-базар, посветена на Международния ден на жената - 8 март, са подредили жени-художници от Монтана. Събитието се провежда за пета поредна година, каза художничката и организатор Таня Василева. Със свои творби в изложбата ще участват повече от 10 местни художнички. Откриването бе от 17:30 часа днес в галерия "Кутловица" в Монтана.


Изложбата ”Цветно вълшебство”, посветена на 8 март, е подредена и в Младежкия дом в Белоградчик. Експонирани са 79 гоблена. Изложбата на гоблени може да се посети до понеделник, 9 март.

Навръх Тодоровден в село Ослен Криводол, ще се проведат традиционните надбягвания с коне и магарета. Празникът в Ослен Криводол ще се проведе на 7 март /събота/ от 9.30 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Огнеборец получи топлинен удар край Брусарци

Огнеборец получи топлинен удар при гасене на пожар край Брусарци , където са спасени къщи край жп линията.  Във Вършец горяха 1000 декара сухи треви и храсти, отново над квартал "Изток". Пожарникарят е пострадал при гасенето на огъня край Брусарци. В следствие високата температура в огнището и 40 градусовата жега, отчетена вчера, е получил..

публикувано на 14.08.24 в 16:37

Авторка гостува на "Забавно лято в библиотеката" в Мездра

Началният учител, художник и автор на две стихосбирки за възрастни и две книги с приказки и стихове за деца Рени Митева   гостува на проявата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра . Тя предложи едно предизвикателство на децата - раздаде им маски с изобразени герои от книгата "Две весели приказки", за да драматизират случки от изданието. Рени..

публикувано на 14.08.24 в 16:31

В Кула пръскаха срещу комари, кърлежи и бълхи

Пръскане срещу комари, кърлежи и бълхи бе извършено на тревните площи в панаирен комплекс, парк, игрища и детски площадки на територията на град Кула, информираха от общинската управа. Дезинсекцията е извършена с аерозолен генератор. Използваният препарат е Цитрол 10 ULV и не представлява опасност за живота и здравето на хора и..

публикувано на 14.08.24 в 15:31

Брегово ще отбележи традиционния си празник

Програмата за празника на Брегово започва утре, 15 август. Той е традиционен и тази година съвпада с честването на 50-ата годишнина от обявяването на населеното място за град, информира Жасмина Генчева , председател на Народно читалище "Развитие". "На 15 август, от 10:00 часа ще е тържествената сесия на Общинския съвет, а следобед от 17:00 часа ще..

публикувано на 14.08.24 в 15:08

Курбан за здраве ще бъде раздаден в манастир край Враца

По традиция, на големия християнски празник – Успение на Пресвета Богородица, в манастира „Св. Иван Рилски“ (Пусти) ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве, съобщиха от общинската управа на Враца. Събитието ще се проведе на 15 август (четвъртък) от 11:30 часа. За желаещите да присъстват на празника има осигурен транспорт, който ще се..

публикувано на 14.08.24 в 14:54

Вандали нанесоха щети в Кула

Неизвестни извършители са съборили новите скамейки на стадиона в Кула само два месеца след поставянето им, съобщи председателят на Общинския съвет Димитър Цанков. Това е поредният вандалски акт , насочен към общинската собственост, който не само нанася материални щети, но и е израз на неуважение към труда и усилията на много хора, допълниха от..

публикувано на 14.08.24 в 14:26

Храмов празник ще отбележат в Ружинци

Храмов празник на параклиса "Успение на Пресвета Богородица" отбелязват утре, 15 август, в Ружинци . Ще бъде отслужен водосвет за здраве и раздаден курбан, каза кметът Александър Александров . "От години празнуваме Голяма Богородица в параклиса "Успение на Пресвета Богородица" с курбан, със служба на отец Рафаил. Всяка година посетителите са..

публикувано на 14.08.24 в 14:19