Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В община Бойница кметовете са и аптекари

| обновено на 06.03.20 в 15:06
8
Снимка: Радио Видин


В "Добро утро, кмете" гостуваме на една от най-малките общини в България- Бойница. Постоянното й население наброява около 1300 души, предимно пенсионери. По-младите от години са в големите градове и чужбина. Малкото, които по някаква причина са останали в родното си място, трудно намират работа, разказаха пред Генади Вельов жители на Бойница:


"Животът е такъв, какъвто си го направи човек. Лошото е, че селото беше голямо, ама обезлюдя, защото няма работа за хората. Програмите, които минават през общината, са единствените надежди на хората. Няма друго. Никой бизнесмен не идва тук...


Няма хора вече, застаряващо е населението и безработица няма толкова вече. Няколко човека са в домовете, два дома откри кметицата. Едни са терапевти, медицински сестри, санитари...Аз в момента съм безработна, готвя молба за домашен помощник по програма. Иначе лекар имаме два пъти в седмицата, аптека нямаме, пощата два дни работи, два не работи. Транспорт имаме сутрин и вечер. Минава през Кула. За да идеш до Градец, трябва да минеш през Кула, Видин и след това Градец...Това лято направиха площада, добре е но, народът изчезна. Бабички на 70, 80,90 години...За младите няма никаква работа. А гледай сграда, друга сграда, там, горе сграда - празни. Няма кой да инвестира да се направи нещо поне за 20 човека..."
Радио Видин
Наскоро Бойница нашумя със засиления инвеститорски интерес за изграждане на малки фотоволтаични централи. Само за три месеца миналата година са издадени 11 строителни разрешения, а от началото на 2020-та - още две. От Общината обаче не очакват бъдещите централи да повлияят съществено на местната икономика и пазара на труда. Други инвеститори няма, затова основен работодател е Община Бойница, каза кметът Анета Генчева:

"От местното население, в интерес на истината, почти всички съм ги обхванала аз, работодател е кметът на Общината. В малките населени места и малките общини обикновено е така. Гледат се доста декари земя, но това са от тези едри земеделски фирми, които идват с мощната техника и за 10 дни засяват или торят, идват си с работниците. За съжаление те не наемат работници от местното население. Има едно такова придвижване на техника от едно землище в друго, за съжаление при нас само разрушават пътищата. Това е основният проблем, иначе за местното население не създават поминък..."

За втора поредна година малката община получава средства от държавния бюджет за асфалтиране на улици в населените места. Приоритетно парите се насочват към тези улици, на които все още живеят хора, обясни Анета Генчева:

"За да могат повече хора да се възползват от тези улици, аз основно ги разделям на Бойница, Бориловец и Раброво, горе-долу поравно и по брой население. А и вече сме стигнали до там, че се съобразяваме и ще асфалтирам само улици, където все още има живи хора. Защото проектът ми е от 5 години, има улици, на които съм проектирала, но за съжаление там вече не живеят хора... В община Бойница доста чужденци си закупиха имоти, даже през декември дойдоха семейство ирландци и непрекъснато ми казват, че тяхната улица е в много лошо състояние, не могат да излязат от там с един бус и се налага да ги бутат. Тази улица съм я включила за асфалтиране. Убедена съм, че те ще споделят това със свои близки. Но интересът на чужденците към Бойница и Раброво е доста голям, доста имоти се продадоха. Тук искам да отбележа, че вече наемат местни хора, които да им работят, те си плащат и има едно оживление в тази насока..."

Снимка: Радио Видин

Ниските цени на имотите привличат чужденците в малката община. Двуетажна къща може да се купи за 10 000-15 000 лева. Новите жители се вписват добре в живота на Бойница, разказа още кметът:

"За Коледа ги поканихме на тържество, дойдоха доста хора от тях, доста очаровани бяха. Весел народ са, добри взаимоотношения създаваме с тях. Обикновено има семейства, които са пенсионери, и за тях е ясно, че си харчат английската си пенсия при нас. Но има и по-млади. Едното семейство отглеждат кучета и и ги продават по интернет, като тези кучета са с паспорти, ваксинации и т.н. Имаше семейство, което правеше играчки..."

Грижа на местната власт са и хората, които имат нужда от подкрепа. Четири центъра за настаняване от семеен тип са разкрити досега в общината, предстои строителството на пети, обясни Анета Генчева:

"В момента ще изграждаме един Център за настаняване от семеен тип за хора с психични разстройства, тъй като в регистъра има доста чакащи. Аз имам четири центъра и всички са с пълен капацитет и даже над капацитета. Но когато ми се обадят от министерството или ме помолят да взема човек, защото няма къде да живее или е доста проблемен, ние няма как да не се съобразим. Така че всяка година залагам в проекто-бюджета изграждането на още един център и тази година ще си го реализираме със средства от капиталовите. Положителното е, че ще разкрием още 15 работни места, ако след това получим финансиране, имам проведени разговори за това..."
 

За хората в неравностойно положение работи Домашен социален патронаж. Закупена е кола, която да доставя храната от кухните в Раброво и Бойница. Личен лекар посещава Бойница два пъти в седмицата, но има проблем със закупуването на лекарства.

"Ние закрихме общинската аптека по простата причина, че населението намалява, оборотът е малък. Проведохме разговор с аптека "Рени", управителката отвори за известно време аптека, но видя, че няма необходимия оборот и я затвори. В момента сме се превърнали в аптекари.  Аз, заместник-кметът или някой от общината идва при личния лекар, събират се рецептурните книжки, оставяме ги в аптеката, на следващия ден ние минаваме, вземаме лекарствата, продаваме ги, след това връщаме парите в аптеката. Това е два пъти в седмицата...Така че не знам дали някой се е замислил, но в тези малки общини това е много съществен проблем - кметовете да продават и лекарства, но в името на хората го правим и не се оплакваме."
Снимка: Радио Видин
Освен за възрастните и болни жители на общината, кметът полага грижи и за най-младите, колкото и малко да са те. В Бойница продължава да работи детска градина. Има и училище, а учениците през последните години са се увеличили, разказа директорът на ОУ "Васил Левски" Наташа Петрова:

"Започнахме работа с екип от 6 учители. Броят на децата беше около 45. За тези 10 години, през които съм директор, съм си сформирала свой екип от 12 учители. Броят на децата е нараснал с около 12 ученици, през годините варира. В момента учениците са 63-ма. Интересното за това училище е, че броят на местните дечица е много малък - 7 ученици от село Бойница. В селата от община Бойница няма ученици. Всички останали ученици са пътуващи от други населени места на област Видин, в който има училище, но понеже законът дава възможност на родителите да избират учебното заведение на своите деца, с тяхно желание и ние сме ги убедили да ги запишат в нашето училище...Имаме училищна земя, която отдаваме под наем, получаваме добър наем от нея и заедно с парите, които се формират като бюджет от единния разходен стандарт и този наем ни дава финансова независимост и възможност да поддържаме самостоятелни паралелки и двойно по-голям педагогически персонал..."


Училище "Васил Левски" получава допълнително финансиране във връзка с работата си с деца от уязвими групи. В тази връзка са назначени двама помощници на учителя в начален етап и образователен медиатор. Учебното заведение е единственото в общината, но няма статут на защитено. Една от причините е близостта на училището в град Кула.

Още за живота в малката община може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00