Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 март 2020 година

| обновено на 10.03.20 в 18:11
Снимка: БГНЕС

Във връзка с епидемичната обстановката в страната и мерките за ограничаване на разпространението на вируса COVID-19, Агенцията по заетостта ограничава организирането и провеждането на групови форми за предоставяне на посреднически и специализирани услуги на търсещи работа и работодатели, съобщиха от институцията. До края  на месец март се отменя провеждането на планираните трудови борси в страната. 

Една проба за изследване за коронавирус е изпратена от Регионалната здравна инспекция във Видин, съобщи директорът  д-р Гергана Джамбова. Тя обясни, че изследванията се правят с превантивна цел. Служители на Регионалната здравна инспекция продължават да дежурят на граничните пунктове Дунав мост 2 и Връшка Чука. Хората, които нямат личен лекар, се наблюдават от РЗИ. 


Отрицателни са 9-те проби за коронавирус, взети от пациенти от територията на област Враца. Резултатите са получени днес в РЗИ – Враца. Припомняме, че единият от двамата пациенти – Веселин Искърски, засне видеоклип за условията, при които е държан, докато чака под карантина.


Още 21 лица от област Монтана са под доброволна домашна карантина заради коронавируса. Всичките са пристигнали от Италия и са информирали вчера Регионалната здравна инспекция в Монтана. Така общо 112 души в региона са под карантина. От инфекциозно отделение на болницата в Лом чакат резултатите от кръвните проби на двама пациенти, мъж и жена, със съмнителни симптоми за COVID-19. 


До края на седмицата във Враца се очаква да бъде отворено отново инфекциозно отделение. Новото звено ще бъде в сградата на Центъра за кожно-венерически заболявания, който е в двора на Многопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев". В отделението ще има 13 легла, а сградата му позволява да бъде изолирано и поставено под карантина при необходимост.


Засилени са мерките за недопускане на коронавирус в община Ружинци. Специално внимание е обърнато на Дома за стари хора в село Дреновец, каза кметът на община Ружинци Александър Александров след заседание на кризисния щаб за набелязване на мерки за превенция срещу COVID-19. Затяга се и контролът в детската градина, която е в общи двор с Дома за стари хора в село Дреновец.


Кметът на община Мездра Иван Аспарухов издаде заповед, с която се въвеждат противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на коронавируса. Прекратяват се всички организирани културни мероприятия. Забраняват се масовите мероприятия, в които участват деца, както и тържества в клубовете на пенсионери и хора с увреждания. 


В община Ново село се забраняват груповите мероприятия със заповед на кмета Георги Стоенелов във връзка с превенцията на вируса COVID-19. Затварят се детските градини и клубовете на пенсионера, отменят се свижданията в центровете от семеен тип. В момента под доброволна 14-дневна домашна карантина се намира мъж, пътувал извън страната, който е клинично здрав. 


Видинчани не се запасяват с храни, заради притеснение от епидемия от новия коронавирус. Това показа репортерска проверка на Радио Видин, направена след оповестената информация, че според търговци в някои от големите градове на страната са започнали да изчезват продукти от първа необходимост.


Далеч под епидемичните стойности е заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в област Видни. Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Гергана Джамбова. Утре ще стане ясно, дали ще бъде продължена грипната ваканция на учениците от област Видин.


Заради забраната за струпавне на хора като част от мерките срещу разпространение на коронавируса, медицински сестри във Видин отлагат протеста си, съобщи Валя Генчева, която е сред организаторите. Вчера медицински сестри от МБАЛ "Света Петка" обявиха, че са в готовност за протест.


Предстои свикване на редовно годишно Общо събрание на акционерите на видинската болница, във връзка с приключването на финансовата 2019 година. Тогава ще бъде гласувана оставката на досегашния изпълнителен директор на МБАЛ "Св. Петка" Видин д-р Цветан Василев, който в началото на януари заяви желанието си да освободи поста. Към момента той не е освободен от длъжност.


Установка за дезинфекция на автомобилите монтират от Областната дирекция по безопасност на храните на Граничния контролно пропускателен пункт по Дунав мост при Видин. Тя е част от мерките за ограничаване на разпространението на болестта африканска чума по свинете. 


Общинският съвет в Белоградчик открива процедура за попълване на списъка на кандидатите за съдебни заседатели. На първия тур бяха одобрени 9 кандидати при квота 15 за Районен съд - Белоградчик и 2 за Окръжен съд - Видин. Свободните места са шест за съда в Белоградчик. Правилата за провеждане и образците на изискуемите документи са публикувани на интернет страницата на общината - http://belogradchik.bg


За десета поредна година Фондация „Шанс за децата и природата на България“ стартира националната си програма „Награди, стипендии и отличия 2020“. Проектът цели да  подпомагане обучението и изявите на талантливи деца и младежи в областта на точните и хуманитарни науки, изкуството и новите технологии. 


За четвърта поредна година Община Враца стартира инициативата "Най-родолюбив клас“, която е част от програмата на Ботеви дни 2020 и се провежда под патронажа на кмета Калин Каменов. В тазгодишното издание на състезанието могат да се включат ученици от 1 до 12 клас. 


Мартин Георгиев, ученик в 12 клас в ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Видин, стана първи лауреат във втория етап на  Национален конкурс за есе на социално-политическа тема, огранизиран от Катедра "Политология" в УНСС. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Огнеборец получи топлинен удар край Брусарци

Огнеборец получи топлинен удар при гасене на пожар край Брусарци , където са спасени къщи край жп линията.  Във Вършец горяха 1000 декара сухи треви и храсти, отново над квартал "Изток". Пожарникарят е пострадал при гасенето на огъня край Брусарци. В следствие високата температура в огнището и 40 градусовата жега, отчетена вчера, е получил..

публикувано на 14.08.24 в 16:37

Авторка гостува на "Забавно лято в библиотеката" в Мездра

Началният учител, художник и автор на две стихосбирки за възрастни и две книги с приказки и стихове за деца Рени Митева   гостува на проявата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра . Тя предложи едно предизвикателство на децата - раздаде им маски с изобразени герои от книгата "Две весели приказки", за да драматизират случки от изданието. Рени..

публикувано на 14.08.24 в 16:31

В Кула пръскаха срещу комари, кърлежи и бълхи

Пръскане срещу комари, кърлежи и бълхи бе извършено на тревните площи в панаирен комплекс, парк, игрища и детски площадки на територията на град Кула, информираха от общинската управа. Дезинсекцията е извършена с аерозолен генератор. Използваният препарат е Цитрол 10 ULV и не представлява опасност за живота и здравето на хора и..

публикувано на 14.08.24 в 15:31

Брегово ще отбележи традиционния си празник

Програмата за празника на Брегово започва утре, 15 август. Той е традиционен и тази година съвпада с честването на 50-ата годишнина от обявяването на населеното място за град, информира Жасмина Генчева , председател на Народно читалище "Развитие". "На 15 август, от 10:00 часа ще е тържествената сесия на Общинския съвет, а следобед от 17:00 часа ще..

публикувано на 14.08.24 в 15:08

Курбан за здраве ще бъде раздаден в манастир край Враца

По традиция, на големия християнски празник – Успение на Пресвета Богородица, в манастира „Св. Иван Рилски“ (Пусти) ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве, съобщиха от общинската управа на Враца. Събитието ще се проведе на 15 август (четвъртък) от 11:30 часа. За желаещите да присъстват на празника има осигурен транспорт, който ще се..

публикувано на 14.08.24 в 14:54

Вандали нанесоха щети в Кула

Неизвестни извършители са съборили новите скамейки на стадиона в Кула само два месеца след поставянето им, съобщи председателят на Общинския съвет Димитър Цанков. Това е поредният вандалски акт , насочен към общинската собственост, който не само нанася материални щети, но и е израз на неуважение към труда и усилията на много хора, допълниха от..

публикувано на 14.08.24 в 14:26

Храмов празник ще отбележат в Ружинци

Храмов празник на параклиса "Успение на Пресвета Богородица" отбелязват утре, 15 август, в Ружинци . Ще бъде отслужен водосвет за здраве и раздаден курбан, каза кметът Александър Александров . "От години празнуваме Голяма Богородица в параклиса "Успение на Пресвета Богородица" с курбан, със служба на отец Рафаил. Всяка година посетителите са..

публикувано на 14.08.24 в 14:19