Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работи ли онлайн обучението във Видинско (ВИДЕО)

Снимка: Радио ВИДИН

Заради епидемията от коноравирус и въведеното извънредното положение, вратите на училищата бяха затворени, но се отвориха онлайн портали. В петък министърът на образованието обяви, че в страната започва дистанционно електронно обучение. Днес Регионалното управление на образованието /РУО/ представи подробности за онлайн обучението в област Видин.

"Идеята е да се погрижим за обучението, физическото и емоционално състояние на децата. Днес, за първи път, в образованието учебният процес започна по един необичаен начин. В подобна ситуация системата не е била изправена. Изборът на решение е право и отговорност на отделното училище- как да работи и по какъв начин. Подборът на инструментите и ресурсите е на всеки отделен ученик. Насоките за работа са само препоръчителни", каза началникът на РУО Видин Веселка Асенова.

Класният ръководител и учителите ще решават според ситуацията какви задачи да възложат, по какви канали, как да се свържат с родителите. В професионалните гимназии ще се учи само теория, а практиката- в по- малка степен.

"Днес продължаваме да събираме информация колко учители в областта нямат устройства и до довечера трябва да представим колко ученици нямат устройства, с които да работят в онлайн обучението. Другата информация, която събираме, е да представим места, в които да бъдат изградени Wi-Fi мрежи, към момента я подаваме в министерството на образованието. Учениците ще работят за затвърждаване на знания, без нови уроци", допълни Веселка Асенова.

Дадени са указания задължително да бъдат засегнати темите за здравното и гражданското образование. Служители на РУО са разпределени по училища, така ще имат постоянна връзка и информация как работи онлайн обучението. Учителите имат възможност да използват различни платформи.

На интернет страниците си и във фейсбук училищата трябва да са качили своите програми и да са обяснили как ще работят. Учителите имат възможност да проверят кой присъства и кой отсъства, засега обаче няма отчетна форма за отсъствията. Дали ще има часове по физическо и практика зависи от директорите. В много от училищата преподавателите по тези предмети са в отпуск.

В населените места, в които учители и ученици нямат таблети и телефони, с които се провежда онлайн обучението, учебните материали ще бъдат разпечатани и раздадени от директорите на учениците.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45